Hardware je res HARD, zato se ga lotite na pravi način

Dne 28. oktober 2021
 

Številni startupi, ki se ukvarjajo z razvojem strojne opreme naletijo na izzive v fazi testiranja produkta, pri izdelavi prototipa, izboljševanju prototipa in zagonu množične proizvodnje, kar ne povzroča le finančnih preglavic, ampak vpliva tudi na ugled podjetja in logistiko. Prav zato je na pobudo Slovenskega podjetniškega sklada in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo nastal program HardwareSTART. Program se letos izvaja že tretjič, kar potrjuje dejstvo, kako pomemben je.

 

V pospeševalniškem programu HardwareSTART, ki je del vsebinske podpore Startup Plus Programa, sodelujejo izkušeni podjetniki in razvijalci, ki so pot od ideje do lansiranja hardverskega produkta na trg že večkrat prehodili, zato zelo dobro vedo, kako se stvari streže in lahko zelo konkretno pomagajo startupom z dragocenimi izkušnjami in povezavami iz prakse.

 

V nadaljevanju podajamo nekaj koristnih nasvetov, ki sta jih podala Vid Selič in Jaka Ogorevc iz uspešnega slovenskega podjetja DEWEsoft, in izzivov, s katerimi se srečujejo hardverski podjetniki.

 

Podjetja se prepozno lotijo pridobivanja povratnih informacij s trga

Kot pravita Vid Selič in Jaka Ogorevc, je hardverski razvoj težak, vendar ni nemogoč, še posebej če se ga podjetja lotijo s programom kot je HardwareSTART, ki nudi podjetjem pomoč v vseh korakih od ideje do razvoja prototipa, prihoda produkta na trg, industrializacije proizvodnje, optimizacije proizvodnje in produkta, kako izdelati produkt ceneje.

 

Zelo pomembno je, da se na začetku pogleda širša slika in se prepozna, katero pot je treba prehoditi, da pride podjetje na trg. V začetnih fazah podjetniki najpogosteje podcenjujejo 3 stvari: časovne okvirje, ki so pogosto zastavljeni preveč optimistično, stroške razvoja in pot od prototipa do serijske proizvodnje. Vid pravi:

»Je kar velik izziv, da spelješ idejo do produkta in nato spremeniš v dobiček. Največji izziv je prepoznati potrebe na trgu in identificirati »market gap«.

Čim prej do testnih strank

Podjetja pogosto ne vejo, kaj je največja bolečina njihovih uporabnikov, ne znajo nasloviti pravih funkcionalnosti produkta za reševanje teh problemov, predolgo razvijajo produkt in se prepozno lotijo pridobivanja povratnih informacij s trga. Zato Vid svetuje:

»Čim bolj vitko definirajte MVP, čim prej do prvega prototipa, čim prej do prvih strank. To je zlata vredno. Fokus najprej na uporabniku in nato na vse ostalo, kar sledi.«

V videu poglej, kaj pravi Vid o tem, zakaj je pomembno, da podjetje uspešno definira problem pri uporabnikih, zakaj so hitre povratne informacije s trga ključne in zakaj ni potrebno, da je izdelek 100 % gotov, da se ga predstavi prvim testnim strankam.

 

 

Stroški logistike so pokopali že marsikatero podjetje

Zelo pomembno je, da podjetje zelo dobro obvladuje vse stroške, od proizvodnje do logistike in da ima dobro pripravljeno shipping strategijo. Vse to je treba upoštevati tudi pri določanju lastne cene produkta. Najpogosteje spregledani stroški so stroški logistike. Dogaja se, da podjetja izpeljejo uspešno Kickstarter kampanjo, a ne uspejo, ker se jim ne izide računica s stroški pošiljanja.

 

Danes se podjetja soočajo s še enim velikim izzivom, in sicer s podražitvijo določenih komponent ter njihovo težjo dobavljivostjo. Do določene mere ta izziv rešujejo tudi hardveraši v DEWEsoftu in Katapultu, saj lahko zaradi svoje prilagodljivosti razvijejo določene komponente tudi sami in na ta način pomagajo podjetjem.

 

Produkt mora reševati glavni problem. »Overengeneering« je nepotreben

Poglej video, v katerem Jaka svetuje, kaj narediti za zmanjšanje tveganja hardverskega podjetja in kakšna je njegova izkušnja s hardverskim produktom za vinogranike Enolyse.

 

 

S povezovanjem do boljših cen

Povezujte se z večjimi, ki imajo že vzpostavljene logistične kanale, verige za nabavo materiala, večje prodajne mreže in dosegajo večje količine ter posledično tudi boljše cene materiala, raznih komponent, pošiljanja... Za ta namen imajo podjetja tudi možnost vključitve v pospeševalnik Katapult. Prav tako ni potrebno, da se podjetje vsega uči le na svojih napakah. Pomembno je, da se povežete z ljudmi, ki so že prehodili pot, na kateri ste sedaj vi.

 

Kako je HardwareSTART pomagal startup podjetjem?

Številni startupi so prav s pomočjo programa HardwareSTART naredili pomembne korake naprej od idejne zasnove do uveljavljanja na trgu, med njimi tudi Elevon X, Agitron, Amonito.

 

Hitro od problema do rešitve brez nepotrebne teorije

 

Podjetje Elevon X se je udeležilo programa HardwareSTART dve leti zapored. Poglej v videu:

  • kaj je podjetje pridobilo z udeležbo v programu,
  • kako so hitro prišli od problema do rešitve,
  • kako jim je program prihranil vsaj pol leta časa,
  • kakšen nasvet dajejo udeležencem programa.

 

Odkrivanje in reševanje napak v zgodnjih fazah

Kaj pravita o programu Andraž in Marko iz startupa Amonito, ki razvija najlažji ojačevalnik za kitare, in je prejel preko Katapulta pomoč pri snovanju izdelka in izdelavi prvega prototipa, letos pa tudi pri validaciji prototipa:

»Ključno pri vsakem startupu, ki se ukvarja z razvojem strojne opreme, je odkrivanje in reševanje napak v zgodnjih fazah. V pospeševalniku HardwareSTART smo bili deležni kakovostnega svetovanja, mentoriranja in izobraževanja, brez katerega bi zagon našega projekta nedvomno terjal več časa in denarja. Prav tako smo bili deležni pomoči na nekaterih področjih razvoja, s katerimi naša ekipa nima veliko izkušenj in tako uspešno izpeljali izdelavo našega prvega prototipa.«

 

Podjetje bo kmalu začelo tudi s Kickstarter kampanjo, ki jo lahko spremljaš tukaj.

 

HardwareSTART konferenca in meetup sta pred vrati

Hardveraši, v okviru pospeševalniškega programa HardwareSTART vas v novembru čakata dva pomembna dogodka, ki ju ne smete zamuditi.

 

Prvo neformalno srečanje – meetup skupnosti oz. deležnikov hardware industrije v Sloveniji, ki bo potekalo 4.11.2021 preko spleta. Na srečanju se nam bo pridružil prekaljeni startupovec Peter Bruner iz startupa Ringo, ki se ukvarja z razvojem pametne ključavnice. Po intervjuju s Petrom bodo sledila vprašanja udeležencev in čas za diskusijo ter mreženje. Udeležba je brezplačna.

 

Prijavi se zdaj

 

Mednarodna HardwareSTART konferenca z največjimi hardware strokovnjaki, ki skupno dosegajo preko 100 milijonov evrov prihodkov. Na konferenci bodo delili svoje znanje in izkušnje. Pridruži se v živo v Katapultu ali virtualno dr. Juretu Knezu iz Dewesofta, Mihaelu Gorniku iz Katapulta, Jaki Klemenčiču iz EKWB ter mnogim drugim na konferenci 12.11.2021. Če te zanima skrivnost uspeha v zgodbah kot sta Dewesoft in EKWB, potem te konference ne smeš zamuditi. Udeležba je brezplačna.

 

Prijavi se zdaj

 

 

HardwareSTART program prinaša dragoceno pomoč

HardwareSTART je pospeševalniški program, namenjen podpori slovenskim hardware startupom, nastal pa je v konzorciju partnerjev Katapult, DEWESoft in Zavod mladi podjetnik. Poteka v okviru Startup Plus Programa, Slovenskega podjetniškega sklada.

 

Program je sestavljen iz več sklopov:

- 300 mentorskih ur za individualna svetovanja inženirjev in pomoč pri testiranju ter izvedbi hardware produktov,

- 2 meetupa - neformalni srečanji skupnosti oz. deležnikov hardware scene v Sloveniji,

- mednarodna konferenca s področja hardware-a v Sloveniji in

- enodnevni izobraževalni program - ena štiriurna delavnica na temo razvoja Hardware podjetja, ki jo bo vodil dr. Jure Knez iz Dewesofta.

 

Konference in meetupov se lahko udeležijo vsi hardverski startupi, medtem ko je pospeševalniški program z mentoriranjem namenjen prejemnikom finančnih spodbud, semenskega kapitala in soinvesticije Slovenskega podjetniškega sklada iz razpisov P2, SK75, SK200 in SI-SK.

 

Kaj so največje koristi za udeležence v programu?

Vodja programa HardwareSTART, Borut Borštnik je poudaril: 

»Startupi se velikokrat ustavijo pri kakšni zadevi, ker prvič rešujejo problem in nimajo praktičnih izkušenj. Tukaj jim program omogoča, da jim inženirji, lastniki podjetja Dewesoft svetujejo o tistih zadevah, s katerimi so se v preteklosti srečevali tudi oni. Na tak način se v bistvu ne prihrani samo veliko denarja, ampak tudi časa.«

 

 

Več o programu

 

 

Odlični programi Startup Plus

Slovenski podjetniški sklad pa za portfeljska podjetja organizira tudi številne druge vrhunske podjetniške programe kot so Pospeševalniški program push2start, Startup klinika, SK GROWTH CAMP, NextRound, GROWdigital, vertikalni pospeševalniški program na področju zdravstva, INTL, Nextround, Korpostart,  Šola za vlagatelje CEED Founders Talk in ScaleUPgrade. Vsebinski programi učinkovito dopolnjujejo finančne produkte P2, SK75 in SI-SK, ki slovenskim zagonskim podjetjem zagotavljajo od 54.000 EUR do 600.000 EUR zagonskih sredstev.

 

SPOZNAJ ŠE DRUGE PROGRAME

 

 

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

Značke
StartupPlusProgram SPS SlovenskiPodjetniskiSklad MGRT EvropskiSkladzaRegionalniRazvoj P2 SK75 HardwareSTART
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.