Evropska komisija danes razglasila evropske startup ambasadorje

Dne 19. marec 2018 objavil Urban Lapajne
 
Sporočilo za medije 19. marec 2018
 

Med ambasadorji Startup Europe tudi Iniciativa Start:up Slovenija. 

Evropska komisija je danes v Parizu, v sklopu dogodka Startup Europe Campfire, prvič javno predstavila ambasadorje inciative Startup Europe (SE), ki prihajajo iz 28 držav. Slovenski ambasador je postala Iniciativa Start:up Slovenija, ki si je vlogo prislužila z dosedanjim angažiranjem pri promociji in podpori podjetništva ter organizaciji različnih dogodkov, kot je na primer tudi Startup Europe week.  
 
Startup ambasadorji so poznavalci lokalnega startup okolja, ki s svojim ekspertnim znanjem omogočajo iniciativi Startup Europe vpogled v delovanje lokalnih ekosistemov. Na ta način lahko Evropska komisija, ki je nosilec inicative Startup Europe, razvija učinkovite programe in aktivnosti za startupe, s ciljem nadaljnjega razvoja lokalnih startup ekosistemov ter njihove globalne povezanosti.  
 
Startup Europe  je iniciativa Evropske komisije, katere glavni cilji so:
  • skozi obstoječe mreže Evropske komisije povezati posameznike in organizacije, kot so startupi, investitorji, podjetniški pospeševalniki, mentorji, korporacije, univerze. 
  • podpirati lokalne startup iniciative in jih povezovati z regionalnimi startup iniciativami skozi skupne aktivnosti in projekte, kot so Startup Europe Week in Startup Europe Regions Network.
  • pomoč startupom pri vstopu na tuje trge, kot so Silicijeva dolina, Indija, Afrika in Združeni arabski emirati.
  • izvajanje programov in aktivnosti za promocijo startupov, kot so Europioneers in StartUp Europe Awards. 
V mesecu marcu je v Sloveniji potekal dogodek Forum 100% startup, ki  je bil eden izmed 300 dogodkov, ki so potekali v okviru evropskega tedna podjetništva in iniciative Startup Europe Week. Ob tej priložnosti je Zoran Stančič, vodja Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji povedal: »Slovenija je glede na dosežke startupov ali uspešnih crowdfunding kampanj ena izmed najbolj produktivnih startup okolij v Evropi, pri tem pa ji pomaga tudi Evropska komisija. Startup okolje v Sloveniji je zelo živahno, na vsak način pa je potrebno narediti še več. Obstaja cela vrsta različnih inštrumentov, ki so na voljo, na primer Obzorja 2020, prek programa COSME in programa Erasmus za podjetnike. Pomembno je, da startupi pogledajo obstoječe instrumente in se za dodatne informacije obrnejo na predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji ali direktno na strokovne službe v Bruslju.« 
 
 

O Inciativi Start:up Slovenija 

Iniciativa Start:up Slovenija je aktivna povezovalka in promotorka javnih ter zasebnih deležnikov slovenskega startup ekosistema. V sodelovanju z njimi izvajamo in promoviramo tudi javne nacionalne programe za podporo inovativnega podjetništva. Z vsemi naštetimi aktivnostmi in partnerji si prizadevamo postaviti Slovenijo na zemljevid uveljavljenih evropskih startup vozlišč. Nosilca Iniciative sta Tovarna podjemov in njen strateški partner Tehnološki park Ljubljana. Člani iniciative so tudi Primorski tehnološki park, Pomurski tehnološki park, Inkubator Savinjske regije, SAŠA inkubator, RC IKT, RCR Zasavje in Katapult. 
 
 

Dodatne informacije: 

Urban Lapajne
Organizacijski vodja Iniciative Start:up Slovenija
041 372 418

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.