Erasmus za mlade podjetnike skozi izkušnjo Bojana Blažice iz ekipe Posadi.si

Dne 11. oktober 2017
 Izkušnjo o tem, zakaj je program Erasmus za mlade podjetnike oz. Erasmus for young entrepreneurs (EYE) odlična priložnost tako s poslovnega kot osebnega vidika, je z nami delil Bojan Blažica, soustanovitelj start-upa Posadi.si oz. Tomappo, ki je prejemnik investicije SK75 Slovenskega podjetniškega sklada iz letošnje pomladne generacije.
 

O programu

Erasmus za mlade podjetnike je mednarodni program izmenjave za podjetnike, ki deluje že od leta 2009, sofinancira pa ga Evropska komisija. Mladim in bodočim podjetnikom omogoča priložnost, da se učijo od izkušenih podjetnikov, ki vodijo mala podjetja v drugih sodelujočih državah EU, podjetja pa se vanj lahko vključijo prek posredniških organizacij, kot sta denimo Tehnološki park Ljubljana ali Univerza na Primorskem. Prek slednje se je programa udeležil tudi Bojan Blažica, soustanovitelj SK75 start-upa Posadi.si oz. Tomappo, ki je za startup.si opisal svojo izkušnjo ...
 

Bojanova izkušnja

”Erasmus za mlade podjetnike ali EYE  je program, ki združuje prijetno s koristnim, in odlična izkušnja tako s poslovnega kot osebnega vidika. Začelo se je s prijetnim sodelovanjem s Sebastjanom Roso, kontaktno osebo posredniške organizacije v okviru Univerze na Primorskem.
 
Sebastjan je z rednimi opomniki poskrbel, da so vsi birokratski postopki potekali gladko. Enako odlično storitev je nato nudila tudi Ledi Halilaj na italijanski strani, kontaktna oseba posredniške organizacije Aster. Med iskanjem partnerja v Italiji nas je celo za teden dni gostila v Bologni in nas seznanjala s potencialnimi partnerji.
 
Ob prijavi v program še nisem vedel, kam bom odšel, le cilj je bil znan – Italija. Ker je to trg, ki nas najbolj zanima, kjer imamo največ uporabnikov izven Slovenije in kjer je vrtnarjenje podobno priljubljeno kot pri nas. Gostitelja sem nato spoznal skoraj po naključju med skupno prijavo na projekt Active and Assisted Living.
 
Gre za podjetnika Antonia Solinasa, ki je solastnik dveh podjetij (Greenshare in Lifely) hkrati pa deluje kot vodja raziskav v enem hitreje rastočih startupov v Italiji, v podjetju Abinsula. Podjetje se največ ukvarja z Linux sistemi za avtomobilsko industrijo, zraven pa delajo še marsikaj, med drugim tudi pametne hiše in družabne senzorje za rože, ki komunicirajo z uporabniki v naravnem jeziku. Tako denimo lahko roža pošlje uporabniku sporočilo -  ”Živjo, kako si kaj? Jaz sem malenkost žejna.” 
 
Ravno te senzorje nameravamo združiti z našo aplikacijo Tomappo v okviru platforme za maker vrtnarje, neke vrste Arduino za vrt oz. Agrumino in v okviru projekta BlueHouse (pametna hiša z dodatki, kot je denimo vrt na strehi). Vse te zamisli smo nato skupaj predstavili na sejmu inovacij Sinnova 2017 v Cagliariju, ki je potekal od 5. do 7. oktobra letos, o nas pa so poročali celo v glavnem Sardinijskem dnevniku La nuova Sardegna.
 
Ker je program EYE fleksibilen, smo izmenjavo zastavili v dveh fazah. V prvi fazi, ki je potekala septembra, smo se bolje spoznali in zastavili smernice za prihodnje sodelovanje. V tem mesecu sem imel priložnost spoznati ne samo gostitelja in njegovo podjetje, temveč tudi širši Sardski podjetniški, univerzitetni in start-up ekosistem.
 
Antonio me je s sabo vozil na sestanke in predstavljal ljudi, s katerimi sam sodeluje, tako da so sedaj vsi seznanjeni z našo vrtnarsko aplikacijo in se bo morda tudi iz teh poznanstev razvilo kakšno sodelovanje, npr. z agronomskim oddelkom Univerze v Sassariju.
 
Osebno se mi je zdela lepota programa ravno v tem, da med izmenjavo spremljaš izkušenega podjetnika pri svojem delu, oziroma, kot bi se izrazil moj gostitelj, si v obdobju programa njegova senca. Verjetno je zelo odvisno od tega, koga spremljaš, a v mojem primeru je bilo zelo poučno in z veseljem pričakujem drugo fazo izmenjave, ki bo potekala pomladi prihodnje leto.
 
Poleg sodelovanja z gostiteljem program EYE predvideva še osebno spletno treniranje. Tu gre za razvoj podjetnika samega prek metod, kot so postavljanje SMART ciljev, SWOT analize, planiranja napredka in podobno. Priznam, da se mi je sprva zdelo vse skupaj odveč, a se je kasneje izkazalo kot koristno, saj je ravno čas, ko si oddaljen od vsakodnevnega življenja in opravkov, najprimernejši za samorefleksijo. Nekako lažje je nase in na svoje življenje pogledati z distanco, če si dejansko daleč od doma.
 
Za konec dodam lahko še to, da me je Sardinija navdušila z gostoljubnimi domačini, lepimi plažami, morjem, dobro hrano in kavo, kot se spodobi! Skratka, v vseh pogledih dobra izkušnja. Priporočam!” 
Osnovni podatki o programu:
Mladi podjetnik na izmenjavi: Bojan Blažica (Proventus d.o.o. – Posadi.si/Tomappo)
Izkušen podjetnik gostitelj: Antonio Solinas (Lifely, Greenshare, Abinsula)
Lokacija: Sassari, Sardinija, Italija
Trajanje: 2 meseca (prvi del september 2017, drugi del pomlad 2018)


 

##ENovice## 
 
Značke
Erasmus za mlade podjetnike Posadi.si Bojan Blažica
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.