Ekipa MedicoApps navdušuje pilote po svetu in se dogovarja za novo investicijo ter strateško partnerstvo!

Dne 16. januar 2017 objavil Stanislava Vabšek
 
 
FlySentinel je prestižna ročna ura za pilote in hkrati prvi nadzorni sistem na svetu, ki meri njihovo psihofizično stanje med letom ter različne parametre v okolju. Pametna naprava identificira potencialna tveganja in o njih obvešča pilota, mu svetuje, kaj naj stori, da reši nastalo težavo, v primeru nesreče pa lahko pošlje tudi klic v sili ter sporoči GPS lokacijo. Razvija in trži jo ekipa ambicioznega slovenskega startupa MedicoApps, ki ga vodi računalničar in športni pilot Primož Grajžl. Inovativno zagonsko podjetje, ki je v jesenski 2015 generaciji prejelo investicijo SK75 Slovenskega podjetniškega sklada, se trenutno nahaja sredi dveh ključnih prelomnic, saj zaključuje fazo zbiranja prednaročil, v kateri je že navdušilo skoraj 100 pilotov po vsem svetu – poleg slovenskih še poklicne in športne pilote iz ZDA, Madžarske in držav nekdanje Jugoslavije. Hkrati pa je s pomočjo kluba Poslovnih angelov Slovenije v zaključnih pogovorih s korporativnimi strateškimi investitorji, ki bodo podjetju pomagali pri nadaljnjem razvoju in prodaji.
 


Katere probleme rešuje FlySentinel?

V zadnjih letih je razvoj tehnologij v letalstvu predvsem pri navigacijskih in nadzornih sistemih letenja zelo napredoval, zelo malo oz. praktično nič pa ni bilo storjeno na področju sistemov za nadzor psihofizičnega stanja pilota v letalu. Ob naraščanju števila športnih in potniških pilotov se povečuje tudi število starejših pilotov s kroničnimi obolenji, ki lahko vodijo v nenadne zdravstvene težave med letom, kot so npr. srčni infarkt, težave z dihanjem in podobno, pri dolgih letih na velikih višinah pa do nenadnih zdravstvenih težav prihaja tudi pri mlajših in popolnoma zdravih pilotih.
 


Od pilotov za pilote

Pomanjkanje sistema za kontinuiran nadzor pilotovih vitalnih funkcij, ki bi predčasno opozarjal na pilotove zdravstvene težave in bistveno prispeval k varnosti pilota, sopotnikov in letala, sta kot poslovno priložnost zaznala dva člana AK Celje, oba pilota in strokovnjaka na področju računalništva ter medicine. Ustanovila sta podjetje MedicoApps in zagnala razvoj prototipa prestižne ročne ure FlySentinel za nadzor psihofizičnega stanja pilota, hkrati pa testirala medicinske algoritme, ki javljajo kritična stanja. V naslednjem koraku so k sodelovanju povabili Institut Jožef Stefan in z njihovimi strokovnjaki sestavili natančne specifikacije naprave.
 


Vrhunski izdelek potrebuje vrhunski dizajn

“Že na začetku smo vedeli, da za vrhunski izdelek potrebujemo tudi vrhunski izgled. Zato se nam je kot soustanovitelj podjetja pridružil tudi priznani slovenski oblikovalec Jure Miklavc, ves čas pa nam pri razvoju stoji ob strani podjetje LXNAV s svojimi dolgoletnimi izkušnjami pri razvoju elektronike in programske opreme,” je ozadje produkcije FlySentinel opisal Primož Grajžl.

Primož Grajžl
 


Optimalno zbiranje podatkov ter možnost kasnejše obdelave in analize

Parametri, ki jih FlySentinel nadzoruje na pilotu, so srčni utrip, telesna temperatura ter nasičenost kisika v krvi, ves čas pa meri tudi temperaturo okolja, hrup, vlažnost, CO, G-sile ter GPS koordinate. Ohišje je zelo odporno in izdelano iz dragocenih lahkih kovin. Pilot nosi FlySentinel na roki in jo uporablja kot pametno uro v njenem pasivnem načinu dela. Za upravljanje so namesto razširjenih monitorjev na dotik raje uporabili taktilne gumbe, ker jih je možno upravljati tudi brez pogleda na aparat in med sunkovitejšim gibanjem, uporabniški vmesnik pa je dobro berljiv v vseh razmerah in ima jasno ter preprosto strukturo s kar najmanj elementi. Pilot lahko po koncu poleta vse podatke shrani tudi v oblak za kasnejšo obdelavo in analizo.
 


Navdušen odziv pilotov iz Slovenije, ZDA, Madžarske in bivše Jugoslavije

V začetku letošnjega leta je ekipa FlySentinel začela zbirati prednaročila za prvih 100 kosov prve verzije FlySentinela, ki jo bodo piloti lahko začeli uporabljati letos pomladi. ”Tako navdušenega odziva pilotov res nismo pričakovali! Vedeli smo, da imamo izjemen produkt, a nismo si upali predstavljati, da bomo že v prvih nekaj dneh pridobili skoraj vseh 100 načrtovanih prednaročil iz vsega sveta. Še posebej smo ponosni, da nas kot eden naših prvih uporabnikov podpira tudi eden najboljših svetovnih akrobatskih pilotov Peter Podlunšek,” je uspešen začetek trženja komentiral Primož Grajžl. V naslednjem koraku bo podjetje nagovorilo velike letalske družbe, njihovi glavni ciljni trgi pa so Nemčija, Francija, VB in ZDA ter v naslednjih korakih še Kitajska, ki je pred kratkim sprostila zakonodajo o posedovanju letal fizičnih oseb.
 


Razvoj rešitev za gasilce, vojake in starostnike

Za konec leta 2017 ekipa podjetja MedicoApps načrtuje rešitev FlySentinel ponuditi tudi gasilcem, vojakom in starejšim ljudem. ”Za ta korak bo seveda potreben dodaten razvoj in prilagoditev oblike, a ker vemo, da se za zagotavljanje konkurenčnosti razvoj ne sme nikoli ustaviti, že imamo nove ideje, kako še izboljšati našo napravo ter tako narediti letenje še bolj varno. Razvoj bomo nadaljevali v smeri merjenja krvnega pritiska na zapestju in neinvazivnega merjenja ravni sladkorja v krvi, pri čemer nam bo v izjemno pomoč tudi investicija korporativnega strateškega vlagatelja za podporo pri nadaljnjem razvoju in prodaji naših rešitev,” optimistično napoveduje Primož Grajžl.
 
- - -
 
Več informacij in dodatno gradivo o podjetju:
Primož Grajžl, direktor in soustanovitelj startupa MedicoApps
primoz.grajzl@medicoapps.com, +386 41 763 791

  ##ENovice##
 
Značke
FlySentinel
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.