Dewesoft v pospeševalniku Katapult z vso svojo infrastrukturo in know-howom podpira mlada podjetja!

Dne 28. marec 2018 objavil Stanislava Vabšek
 

DEWESoft je eden vodilnih proizvajalcev merilne tehnike na svetu, ki je od ustanovite leta 2000 do danes zrasel v multinacionalko z 12 podjetij v Evropi, Aziji in ZDA. Njihove merilne programe in naprave uporabljajo tehnološki velikani, kot so Nasa, SpaceX, Bosch, BMV, Audi in številni drugi. ”Nekega dne smo opazovali graf z rastjo prihodkov in ugotovili, da se je prvih sedem let krivulja dvigala precej počasi, nato pa je šla strmo navzgor. Za uspeh smo namreč potrebovali cel kup stvari in posledično časa – nabaviti smo morali opremo, vzpostaviti infrastrukturo, okrepiti ekipo in prodreti na tuje trge. Spoznali smo, da lahko z našimi izkušnjami, znanji, infrastrukturo in povezavami učinkovito pomagamo mladim podjetjem. Od tod ideja za naš podjetniški pospeševalnik Katapult, katerega glavni cilj je podpirati mlade podjetnike in s tem zmanjšati brezposelnost v Zasavju,” pojasnjuje soustanovitelj in direktor podjetja DEWESoft dr. Jure Knez, ki na letošnjo PODIM konferenco prihaja kot PODIM Challenge korporacijski partner. Vas zanima, kako vam lahko v Katapultu in DEWEsoftu pomagajo? Berite dalje ...

---

Koliko je trenutno podjetij v vašem pospeševalniku Katapultu in s čim se ukvarjajo?

Trenutno deset. Med prvimi ekipami je znan slovenski 'scaleup' Chipolo, ki razvija in izdeluje pametne obeske za iskanje založeni in izgubljenih stvari. QuickShoeLace, znan po svoji odmevni Kickstarter kampanji, izdelujejo invoativne vezalke, ki jih ni potrebno zavezovati. Aereform razvija simulator letenja, podprt z virtualno resničnostjo. Tobiar izdeluje napravo, ki lajša bolečine v zapestju, nastale zaradi sindroma karpalnega kanala. Hillstrike je 'kolo' s tremi smučmi, ki zaradi posebnega zadnjega dela omogoča karvanje. Spacelink izdeluje raketni motor, kasneje pa želijo izdelati raketo, ki bo sposobna v vesolje spraviti mikro in nano satelite. SOS Šola je spletni portal, ki otrokom pomaga pri boljšem razumevanju matematike. ZOYO izdeluje pametno napravo, ki meri dojenčkovo dihanje, srčni utrip in temperaturo. Hangar aviacija razvija vozičke za prestavljanje letal v hangarjih, MonoDAQ pa izdeluje enokanalne merilne inštrumente, podprte z DEWESoftovo programsko opremo.

 

Ali se DEWESoft, čeprav izjemno uspešno in hitro rastoče podjetje, sooča s kakšnimi težavami oz. izzivi, pri katerih lahko računa na rešitve, ki izhajajo iz Katapulta oz. sodelovanja s start-upi?

Največja težava, ki jo imamo, je pridobivanje ustrezno kvalificiranega kadra. Poleg različnih skupnih projektov se  torej prek Katapulta nadejamo tudi novih kadrov. Naši ekipi sta se tako že pridružila dva strojnika, ki sta prej sodelovala pri enem od projektov v Katapultu, potem pa sta iskala nove izzive in jih našla v DEWESoftu.

Kako pa se iskanja ustreznih kadrov in pritoka svežih idej lotevate sicer, poleg tega, kar se dogaja v Katapultu?

Že nekaj let sodelujemo z različnimi fakultetami, denimo s Strojno fakulteto Univerze v Mariboru pri projektu Formula Student, in ostalimi razvojno-raziskovalnimi ustanovami. Večina teh povezav je nastala povsem organsko, ko so se posamezniki oz. inštitucije obračale na nas, ker so potrebovali pomoč. Je pa res, da že dolgo tudi sami aktivno iščemo mlade talente – sodelujemo z veliko študenti, pa tudi z dijaki iz okoliških srednjih šol.

Kakšni so kriteriji, na osnovi katerih se odločate, ali bo nek start-up prejel vašo podporo ali ne?

Prednost pri izboru imajo tehnološka podjetja s fizičnimi produkti, kjer vidimo potencial za odpiranje novih delovnih mest. Seveda pa pri vsakem kandidatu preverimo, če mu s storitvami, ki jih nudimo, sploh lahko pomagamo.

Na katerih področjih start-upi, s katerimi sodelujete, potrebujejo največ pomoči?

Izkazalo se je, da največ podjetij potrebuje pomoč predvsem pri prodaji. Poleg prodaje pa jih veliko rabi pomoči tudi pri industrializaciji. Glede na to, da v našem pospeševalniku nimamo nekih preferenčnih industrij ali tehnologij, pa je dejstvo, da lahko najbolj pomagamo podjetjem, ki imajo vzporednice z našo dejavnostjo.

V opisu Katapultovih podpornih storitev ne navajate neposrednih finančnih investicij v start-upe, denimo v obliki lastniškega vstopa v podjetje ali konvertibilnega posojila?

Res je. Direktnih finančnih vložkov v podjetja sicer ne ponujamo, imamo pa različne načine, kako pomagati podjetjem v Katapultu. Večkrat se na nas obrnejo podjetja, ki rečejo, da potrebujejo toliko in toliko denarja, da lahko začnejo. Skozi pogovor pa ugotovimo, da potrebujejo samo prave storitve ali povezave, in ne denarja. Z nekaterimi podjetji smo dogovorjeni tudi, da jim trenutno storitve nudimo 'na kredo', torej jih plačujemo mi, dokler ne bodo začela poslovati pozitivno, ko bodo lahko sami plačevali tekoče stroške in pričeli z vračanjem denarja.

Kako skrbite za Katapultov 'pipeline' oz. svež dotok ekip, ki vstopijo v vaš pospeševalnik? Ali se redno udeležujete dogodkov, kot je PODIM konferenca?

V tem kratkem času obstoja Katapulta se nam je uspelo povezati z večino deležnikov na slovenski start-up sceni, tako da sedaj že kar oni sami na nas napotijo projekte, ki se jim zdijo primerni za Katapult. Ena od aktivnosti je seveda tudi udeležba na letošnjem PODIM-u.

Na katero Katapultovo zgodbo o uspehu ste še posebej ponosni?

Najbolj znano je verjetno podjetje Chipolo, ki izdeluje istoimensko serijo produktov za iskanje izgubljenih in založenih predmetov. Na nas so se obrnili, preden je bil Katapult sploh ustanovljen, in potrdili, da na trgu obstaja potreba za pospeševalnik, kot je naš. Ugotovili so, da jim ne manjka veliko do končnega produkta, vendar so potrebovali pomoč. Na DEWESoftu smo jim ponudili prostore, dostop do naše infrastrukture in prave nasvete ob pravem času. Dandanes ima Chipolo preko 20 zaposlenih, poslujejo globalno in imajo več milijonov prometa.

Kakšna je vaša vizija za prihodnje delovanje Katapulta?

Sprva želimo odpirati nove lokacije Katapulta po Sloveniji, kasneje pa tudi v tujini. Ustanoviti pa želimo tudi svoj sklad, s katerim bomo lahko tudi finančno podpirali projekte, ki pridejo k nam.
 
---

Stopite v stik s Katapultom in DEWESoftom!

Pošljite e-mail direktorju Katapulta Jerneju Pangeršiču na jernej.pangersic@katapult.si ali se jim oglasite prek njihove spletne strani www.katapult.si.
 
Značke
DEWESoft Katapult Jernej Pangeršič Jure Knez
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.