S priročnikom lažje in uspešneje v boj za 54.000 evrov nepovratnih sredstev

Dne 27. januar 2020 objavil Mitja Sagaj
 

Tudi letos pomagamo podjetjem in inovativnim posameznikom do 54.000 evrov nepovratnih finančnih sredstev (subvencije) za razvoj inovativnega produkta ali storitve z visoko dodano vrednostjo. Sredstva so že vrsto let na voljo v okviru razpisa P2, ki ga spomladi objavi Slovenski podjetniški sklad. Konkurenca na razpisu je velika, zato je dobra priprava bistvenega pomena. V Start:up Slovenija vam želimo pomagati, zato smo pripravili pregleden priročnik z najkoristnejšimi napotki, kako se lotiti prijave na razpis.

 

Ključna dejstva o razpisu P2

P2 omogoča pridobitev nepovratne zagonske spodbude (subvencije).

V letu 2019 je bilo na voljo 2,160.000 evrov oziroma do 54.000 evrov za posamezno podjetje.

Izplačila sredstev se izvedejo v treh tranšah.

Do razpisnih sredstev so upravičena podjetja, ki so organizirana kot d.o.o., s.p. ali zadruga. 

 

Namen razpisa

Razpis je namenjen uspešnemu prenosu razvojnih idej podjetnih posameznikov ali ekip v tržno uspešna podjetja in ustvarjanje novih inovativnih podjetij s potencialom rasti. Poudarek razpisa je na razvoju in komercializaciji produktov, procesov in storitev.

 

Zakaj je dobra priprava pomembna ?

  • V letu 2019 je bil rok za prijavo v predselekcijo 23. marca, rok za oddajo prijave na razpis mesec dni kasneje. Če bo razpis objavljen in časovnica podobna lanski, je to samo mesec dni časa, kar je zelo malo. 
  • Udeležba na DEMO dnevu v okviru predselekcije je lani prinesla do 35 od 100 možnih točk, zato je še toliko bolj pomembna dobra priprava.
  • Prijav je ponavadi več kot 100, sredstva pa omejena, zato je toliko bolj pomembno, da oddate odlično prijavo in pri vsaki točki razpisa ciljate na vse možne točke - greste na polno!

 

S priročnikom do boljšega razumevanja razpisne dokumentacije 

Priročnik sicer ne nadomešča branja razpisne dokumentacije, odgovarja pa na najpogostejša vprašanja podjetnikov. Opozoril vas bo na najpogostejše napake podjetnikov v preteklih letih in vam pomagal, da se jim vi izognete. Priročnik prinaša tudi pregledno tabelo, kako do potrebnih točk za uspeh na razpisu.
 

BREZPLAČNO NALOŽI PRIROČNIK

 
Kako dragocena je spodbuda P2, je na svoji podjetniški poti ugotovilo že kar nekaj uspešnih mladih podjetnikov. "Sredstva, ki smo jih prejeli iz razpisa P2, so bila ključna za naše preživetje v prvih dveh letih poslovanja. Brez teh sredstev podjetje Equaleyes Solutions najverjetneje ne bi preživelo," priznava Luka Topolovec iz Equaleyes Solutions.
  
"Po uspešni Kickstarter kampanji nam je razpis P2 zagotovil dodaten veter v naša jadrain pospešil naš vstop na trg," pa o pomenu P2 pravi Marko Borko, član ekipe Borgle, ki je razvila Kefirka. Sergej Prosen iz Biometrike, ki razvija pripomoček ArmBeep za igralce tenisa, za P2 pravi: "Sredstva, ki smo jih prejeli na razpisu P2, so nam omogočila razvoj prototipa produkta in iskanje prvih kupcev. Brez razpisa bi naša poslovna ideja najverjetneje ostala v predalu."
 

Program priprav za uspeh na P2

Vprašanj na podjetniški poti nikoli ne zmanjka, največ pa jih je prav na začetku ... 

  • Ali sta moj status in ideja primerna za prijavo na razpis?
  • Kateri so osnovni pogoji, da lahko sodeluješ na razpisu?
  • Kateri so ključni elementi predsatvitve ideje?
  • Kakšen je razpisni točkovnik?
  • Kakšen pomen ima višina vplačanega kapitala?

 
Dragocena pomoč pri iskanju odgovorov na ta in druga vprašanja so lahko delavnice podpornega okolja, kot je na primer program priprav, ki ga organizira ekipa Start:up Maribor in na katerem boste lahko s pomočjo izkušenega mentorja sestavili prijavo na razpis.

 

Jure Daić, ustanovitelj podjetja H2O Globe in istoimenske platforme za potapljače, je po lanskem uspehu na P2 povedal: "Bili smo zeleni in nismo videli bistva. Ko smo šli z mentorjem skozi razpis, smo šele videli, kje vse smo falili. Brez mentorjev zagotovo ne bi prišli do teh sredstev in naredili tako kvalitetne prijave."

Za informacije o delavnicah v drugih krajih po državi se naročite na newsletter Start:up Slovenija. Za vse podrobnosti glede razpisa pa spremljajte tudi Slovenski podjetniški sklad.

 

BREZPLAČNO NALOŽI PRIROČNIK

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

Značke
Slovenski podjetniški sklad P2 Razpis P2 Podpora inovativnim podjetjem
Komuniciranje in PR Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.