Borza terjatev po 160 milijonih, ki jih je zagotovila slovenskim podjetjem, vstopa na Hrvaško

Dne 26. marec 2020 objavil Mitja Sagaj
 

Borza terjatev, ki je preko svoje spletne platforme do letos slovenskim podjetjem in samostojnim podjetnikom zagotovila že več kot 160 milijonov evrov financiranja, zdaj po uspešnem poslovanju in rasti v Sloveniji začenja svojo zgodbo tudi na hrvaškem trgu, kjer bo prisotna od konca aprila dalje.

 

Čeprav ekipa Borze terjatev že zaznava, da se je zaradi zaostrenih gospodarskih razmer likvidnost trga nekoliko zmanjšala, pa nenehno spremlja situacijo in išče najboljše rešitve za nemoteno delovanje platforme.

 

Hrvaška platforma Borze terjatev bo delovala preko podjetja P2P finance d.o.o., ki je bilo ustanovljeno oktobra 2019 v Zagrebu. Omogočala bo storitve vzajemnega financiranja, med katere sodijo spletna prodaja terjatev in kratkoročna posojila, namenjena podjetjem, ki potrebujejo hitro in enostavno financiranje in na drugi strani privlačno ter varno naložbo za podjetja, ki z viškom likvidnostnih sredstev iščejo donosnejšo alternativo bančnim depozitom.

 

Zakaj se uspešna zgodba iz Slovenije ne bi ponovila na Hrvaškem

Model poslovanja na Hrvaškem je takšen kot tu v Sloveniji in je že uspešno prilagojen tamkajšnjemu zakonodajnemu okviru. Vodenje podjetja na Hrvaškem je prevzel partner Borze terjatev Sašo Breitenberger, ki ima dolgoletne izkušnje s področja financiranja obratnega kapitala na Hrvaškem in v regiji.

 

"Prvi odzivi s strani hrvaškega trga so pozitivni in ne vidimo razlogov, zakaj se uspešna zgodba iz Slovenije ne bi mogla ponoviti tudi na Hrvaškem. Potreba po financiranju obratnih sredstev je velika, predvsem zaradi izrazito sezonskega karakterja hrvaškega gospodarstva, kot tudi dolgih rokov plačil v gradbeništvu in predelovalni industriji," pravi Sašo Breitenberger, partner Borze terjatev in direktor hrvaškega podjetja P2P finance, ter dodaja: "Na drugi strani pa v hrvaških bankah leži skoraj 300 milijard kun v depozitih po zgodovinsko nizkih obrestnih merah. Pričakujemo, da bo del tega denarja končal tudi v kratkoročnih terjatvah in komercialnih posojilih preko naše platforme."

 

Nagrade potrjujejo odličnost Borze terjatev

Borza terjatev, sicer v preteklosti prejemnica konvertibilnega posojila SK200 Slovenskega podjetniškega sklada, je v lanskem letu dosegla rast in na domačem trgu poleg obstoječih produktov ponudila tudi kratkoročna posojila za podjetja, ki so bila na trgu sprejeta izjemno pozitivno. Prav tako je bila lani v sklopu European Business Awards nominirana za najboljše podjetje v kategoriji 'The Digital Technology Award With Turnower of €0-25M'.

 

Podjetje Deloitte pa je Borzi terjatev podelilo priznanje za drugo najhitreje rastoče podjetje v Srednji Evropi, v kategoriji 'Rising Star'. S pričetkom delovanja in širjenjem storitev finančnega peer-to-peer poslovnega modela Borze terjatev na Hrvaško, bo tudi tamkajšnjem podjetjem na voljo nova in sodobna finančna rešitev, ki bo zagotovo pripomogla k razvoju in dvigu trga financiranja obratnih sredstev.

 

 

 

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

Značke
Borza terjatev Uspeh Hrvaški trg SK200 SPS Slovenski podjetniški sklad
Komuniciranje in PR Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.