A veš, da slovenski startup ekosistem velja za zrelega?

Dne 28. oktober 2019 objavil Mitja Sagaj
 

Izčrpno poročilo podjetniških ekosistemov Slovenije, Romunije in Češke republike, ki je nastalo v okviru projekta My-Gateway, razkriva veliko zanimivih dejstev. Med drugim to, da se startupi v zgodni fazi v Sloveniji večinoma financirajo z javnimi viri financiranja (najbolj priljubljeni so viri Slovenskega podjetniškega sklada), na Češkem pa z angelskimi investicijami. Ali pa to, da ima Češka republika kar 42 znanstvenih in tehnoloških parkov. In to, da sta najbolj podjetniški mesti v Romuniji Bukarešta in Cluj-Napoca. In veš recimo to, da slovenski startup ekosistem velja za zrelega?

 

Razumevanje podjetništva je lahko izjemen izziv. Gre namreč za kompleksen proces, ki lahko svoj potencial v celoti izkoristi le, če gre za zdrav startup ekosistem. Ekipa projekta My-Gateway se je lotila pregleda podjetništva v Srednji in Vzhodni Evropi in ga dopolnila s praktičnimi načini za izboljšanje obstoječega položaja in večji izkoristek sedanjih priložnosti.

 

Seveda pa o podjetništvu v Srednji in Vzhodni Evropi ni enostavno pisati; gre za organizem, ki se nenehno spreminja in obstoječi viri informacij niso vselej zanesljivi, predvsem pa pogosto niso brez predsodkov in sodb. Tudi zato sta lizbonska univerza NOVA in izraelska univerza Bar Ilan združili moči in razvili edinstveno metodologijo ad hoc vprašalnikov in analiz, s katerimi bi ovrgli nekatere izluščili dejstva.

 

Poleg celovitega pregleda investicijskih trendov, zasebnih in javnih virov financiranja, politik in ključnih igralcev slovenskega, češkega in romunskega okolja boste dobili poglobljen vpogled v ekosisteme, da jih boste lahko raziskovali skozi oči njihovih deležnikov.

 

 

Edinstvena raziskovalna metodologija, prilagojena za to poročilo, je izvajalcem omogočila srečanje s pravimi podjetniki z izkušnjami ob začetku in razvoju svojih podjemov, hkrati pa je ponudila vpogled v njihovo miselnost in v ekosistem z njihovega zornega kota.

 

Želim svoj izvod poročila

 

Da bi lahko prišli do določenih sklepov, potrebnih za to, da bi ugotovili, če predpostavke res odražajo dejansko stanje, je bilo te ekosisteme preprosto treba pregledati.

 

 

S kombiniranjem kvantitativnih in kvalitativnih podatkov je bilo mogoče identificirati zahteve in potrebe startupov za povečajnje svojih možnosti za rast. Zahvaljujoč temu pristopu je bilo mogoče identificirati tako imenovane zmožnostne vrzeli, hkrati pa priti do predlogov za izboljšanje povezljivosti in priložnosti na meddržavni ravni.

 

Želim svoj izvod poročila

 

Izvajalci upamo, da boste z vzpodbujenima diskusijo in sodelovanjem na lokalni, nacionalni in mednarodni ravni lahko uvideli potencial za rast in priložnosti, ki vam jih ponujajo Slovenija, Romunija in Češka republika.

 

 

###

O projektu My-Gateway

Smo pobuda Startup Europe, ki si prizadeva za krepitev zmožnosti visokotehnoloških startipov in inovativnih mikro, malih in srednje velikih podjetij v Srednji in Vzhodni Evropi, da bi bolje povezali regijo, si zagotovili večjo tržno izpostavljenost in si zagotovili izboljšan ter lažji dostop do priložnosti in talentov.

Značke
My-Gateway Startup ekosistem Poročilo
Komuniciranje in PR Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.