Hopalai začel leto 2021 z velikimi koraki

Dne 17. marec 2021
 

Startup Hopalai, ki stoji za aplikacijo Kobi, je kot odgovor na posledice daljšega učenja na daljavo razvil brezplačno mobilno aplikacijo Kobi TO!, ki bo prvošolčkom pomagala pri učenju branja ob vrnitvi v šolske klopi, hkrati pa tudi uspešno lansiral Kobi Čitanke in se uvrstil na razstavo Prihodnost bivanja na Dunaju.

 

Posledice “učenja na daljavo” se poznajo pri najmlajših še posebej pri bralni pismenosti, ki v zadnjem obdobju ni le mirovala, pač pa je pri številnih celo nazadovala. Tega se še kako zavedajo v startupu Hopalai, ki že nekaj let navdušuje z rešitvijo Kobi, pripomočkom za učenje branja, namenjenim otrokom z disleksijo in drugim, ki jim nagaja členjenje besed. 

 

Kobi TO! brezplačna aplikacija za hitro in učinkovito učenje branja

 

Kot odgovor na težave najmlajših, so v ekipi projekta Kobi zavihali rokave in pripravili vrsto brezplačnih vsebin, ki bodo najmlajšim pomagali ob vrnitvi v šolske klopi pri osvojitvi nujno potrebnega bralnega znanja in postavitvi trdnih temeljev za nadaljnje učenje.

 

Tako je izšel Kobi TO! - mobilna aplikacija, ki šolarjem omogoča vadbo enostavnih besed, njihovo izgovorjavo in vezavo.

 

Hopalai, prejemnik sredstev iz razpisa P2 in finalist za naziv Slovenski start-up leta 2019, je tako dodal v svojo zbirko inovativnih in uveljavljenih orodij za učinkovito učenje branja še mobilno aplikacijo, ki je popolnoma brezplačna za uporabo.

 

 

“V zadnjem letu in pol smo ogromno časa namenili študiju ameriških raziskav o učenju in poučevanju branja in prišli do vrste pomembnih ugotovitev, ki se nanašajo tudi na slovenski jezik. Raziskave potrjujejo, da je natančno dekodiranje osnova za kasnejše tekoče branje. Kadar otroci te veščine ne usvojijo dobro, se zatekajo k neučinkovitim strategijam, kot je ugibanje besed iz konteksta ali ugibanje glede na prvi glas. Z branjem nesmiselnih črkovnih zvez brez konteksta učinkovito delamo na tej veščini,” pove Ursula Lavrenčič, vodja projekta KOBI in strokovnjakinja na področju opismenjevanja.

 

Kobi TO! se lahko naloži kot aplikacija na mobilni telefon ali tablico ali pa se do njega dostopa iz računalnika. Več o aplikaciji najdete tukaj. Za tiste, ki so se digitalnih vsebin v zadnjem obdobju naveličali, pa aplikacija omogoča tudi tiskanje bralnih listov in vadbo v papirnati obliki.

 

Uspešne Kobi Čitanke

 

Decembra je izšla prva izdaja Kobi Čitank - knjižic prilagojenih za otroke s težavami pri učenju branja, ki jih otroci ilustrirajo sami. Čitanke so bile v dveh mesecih razprodane, zato so se v ekipi odločili za ponatis, načrtujejo pa tudi izdajo novih naslovov. Več najdete tukaj

 

Kobi na razstavi Prihodnost bivanja na Dunaju


Kobi nosi znak odličnosti “Made in Slovenia” in je bil izbran med 43 izdelkov predstavljenih na razstavi “Prihodnost bivanja”, ki je na ogled med 5. marcem in 25. aprilom v dunajskem “Designforum Wien”. Razstava poteka v organizaciji Centra za Kreativnost, ki deluje pod okriljem Muzeja za arhitekturo in oblikovanje v Ljubljani. Več tukaj.

 

###

Vsebinsko podporo za prejemnike finančnih produktov P2, SK75 ali SI-SK po shemi "de minimis" sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.