Settings = { cultureInfo: "sl-si", cookieUrl: "/sl-si/politika-piskotkov", };
 

'Odljubite' se od svoje ideje in poiščite investicijo ob pravem času

Dne 9. april 2015 objavil Stanislava Vabšek
 

V torek in sredo je za šest start-up ekip, ki so se uvrstile čez prvi del pred-selekcijskega postopka razpisa SK200 za pridobitev 200.000 EUR javne lastniške investicije Slovenskega podjetniškega sklada, potekal program uspostabljanja za investicijo. Na njem so se podjetniki pripravili na investicijo z vidika strategije, priprave investicijske dokumentacije, poznavanja pogojev investicije in predstavitve pred domačimi ter tujimi investitorji. 

Podjetja, ki se pripravljajo na globalno rast

Šest podjetij, ki so se udeležila programa – Fieldoo, Optilab, Eurosender, Setran Plus, Anigmoteh in Vastok, so že precej znana na slovenski start-up sceni, saj je tudi produkt SK200 namenjen inovativnim podjetjem, ki so že našla svoj »product-market fit« in se pripravljajo na globalno rast. Program smo začeli s poslovnim angelom Brankom Drobnakom iz Kluba poslovnih angelov Slovenije, ki je udeležencem predstavil lastniške vire financiranja in dileme podjetnikov glede lastništva, prodaje in samega načina pridobivanja invesitcije.
 

V pospeševalnik po 'reality check'

"Ne hodite k zasebnim investitorjem, če nimate 'MVP-ja', 'product-market fita' in postavljenega poslovenega modela. Pojdite raje v kakšen pospeševalnik, da greste skozi 'reality check' in se odljubite od svoje ideje, ker jo vidite drugače, ko ste vanjo zaljubljeni," je svoje včerajšnje nasvete sklenil Drobnak. 
 

 

Zanimati vas mora rast ponovljivih nakupov

S Kristjanom Pečancem iz Hekovnika so se udeleženci posvetili predvsem metrikam, ki so pomembne tako za start-upe kot investitorje. ”Dokler iščete ‘problem solution fit’ je KPI oziroma ključni pokazatelji uspeha, ki vas mora najbolj zanimati, ‘retention’ oziroma indeks rasti ponovoljivih nakupov. Toplo svetujem še, da redno berete bloga Paula Grahama in Davida Skoka ter se vključite in spremljate poročilo Startup Genome Report," je udeležencem programa svetoval Pečanac.
 

Ekipa Optilab (desno) med predavanjem Tatjane Zabasu iz RSG Kapital


Pričakovanja in ‘attitude’

Tatjana Zabasu iz RSG Kapital je udeležencem predstavila pričakovanja, pa tudi ‘attitude’, ki ga investitorji pričakujejo od start-upov, ki investicijo iščejo pri skladih tveganega kapitala. ”Zelo pomembno je, da znate svojo idejo predstaviti tako, da jo razume tudi laik. Če tega ne znate, obstaja verjetnost, da tudi sami ne razumete povsem natačno, kaj delate,” pravi Tatjana Zabasu.
 

Investicije ne iščite prezgodaj

Za investitorja je pomemben tudi ‘tajming’ – ne iščite investicij prezgodaj, ker to lahko vodi v cono udobja, ekipa lahko zaspi in se preneha truditi za prodajne rezultate na trgu. Prav tako investitorje ne zanimajo ‘life-style’ podjetja s solidno rastjo, temveč podjetje z ambicijo hitre eksponentne rasti, je še povedala predstavnica RSG Kapital.
 
Marko Ketler (desno) in Barbara S. Podlesnik (levo).
 

O klavzulah in vrednotenju

V današnjem dopoldanskem delu programa je Marko Ketler, partner iz odvetniške družbe Karanović & Nikolić, udeležencem predstavil pogoje lastniškega financiranja in vsebine tipičnih klavzul, tudi tistih, ki so zapisane v pogodbi za pridobitev javne lastniške investicije SK200. Z Barbaro Podlesnik iz Tehnološkega parka Ljubljana pa so se start-upi pogovarjali predvsem o načinih in metodah za vrednotenje podjetja, pri katerih je bistvena kategorija, ki jo morajo zasledovati tudi prijavitelji na SK200, dobiček.
 
 
 'Pitching' trening s Tomažem Frelihom in Brankom Drobnakom.
 

Vaje za nastop na demo dnevu in piljenje prezentacij

V popoldanskem delu programa so start-upi s Tomažem Frelihom iz Hekovnika in Brankom Drobnakom vadili nastop za predstavitev na demu dnevu, ki bo potekal v sredo, 15. aprila, ter pilili zadnje podrobnosti svojih prezentacij, pri čemer so jim s povratnimi informacijami pomagali tudi ostali udeleženci programa.
 

 

 

Značke
SK200 Program priprave na investicijo Slovenski podjetniški sklad
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.