Zephyr Meetup – spoznaj napredni operacijski sistem za pametne naprave

11. junij 2024 Ob 18.00
KID KIBLA, MARIBOR
Datum in ura
Torek, 11. junij 2024
18.00 - 21.00 CEST
Lokacija
KID KIBLA, MARIBOR

Se sprašuješ kaj daje “pamet” pametnim napravam, ki v vse večjem številu vstopajo v naša poslovna in zasebna življenja? Robotske kosilnice, pametni gospodinjski aparati, medicinske naprave, pametni termostati in sledilniki? To so specializirani računalniški programi, oziroma t.i. embedded sistemi. Eden izmed takšnih je tudi Zaphyr, odprtokodna rešitev, ki v tehnološki skupnosti hitro pridobiva na veljavi. Omenjen sistem bo na praktičnim primerih predstavljen na prvem slovenskem Zephyr Meetupu v Mariboru.

 

PRIJAVA

 

Zakaj embedded sistemi? 

 

Embedded sistemi so specializirani računalniški sistemi, ki so vgrajeni v različne naprave, da opravljajo specifične naloge. Ti sistemi so pogosto zasnovani tako, da so zelo učinkoviti in zanesljivi, saj morajo delovati v realnem času in brez napak. Embedded sistemi so prisotni v številnih napravah, ki jih uporabljamo vsak dan. 
 

Primeri vključujejo:

 

 • Pametni telefoni
 • Avtomobilski sistemi (kot so ABS zavore in nadzor motorja)
 • Gospodinjski aparati (kot so pralni stroji, mikrovalovne pečice in hladilniki)
 • Medicinske naprave (kot so srčni spodbujevalniki in medicinski monitorji)
  Industrijski stroji in roboti
 • IoT naprave (kot so pametni termostati, varnostne kamere in pametne ključavnice

Poznavanje embedded sistemov je izjemno pomembno, saj omogoča razvoj in izboljšanje naprav, ki jih uporabljamo v vsakdanjem življenju. Razumevanje teh sistemov omogoča inženirjem, da ustvarjajo bolj zanesljive, učinkovite in varne naprave. S tem se povečuje kakovost življenja, izboljšuje industrijska učinkovitost in omogoča napredek na številnih tehnoloških področjih.

 

Kaj je Zephyr Meetup?

Zephyr Meetup je globalni dogodek, ki ga organizirajo člani projekta Zephyr, namenjen lokalnim razvijalcem in navdušencem na področju interneta stvari (IoT) ter embedded sistemov. Glavni cilj dogodka je povezovanje v lokalnem okolju, izmenjava mnenj, znanja in izkušenj ter predstavitev najnovejših trendov v zvezi z Zephyr RTOS.

 

Kaj je Zephyr RTOS?

Zephyr RTOS (Real-Time Operating System) je odprtokodni operacijski sistem, zasnovan za IoT naprave in embedded sisteme. Pod okriljem Linux Foundation je Zephyr zasnovan tako, da podpira širok spekter strojne opreme. Njegove glavne značilnosti so majhnost, modularnost, zanesljivost in odlične omrežne zmožnosti. Zephyr je idealen za aplikacije, kjer so ključne pravočasnost, predvidljivost in nizka latenca.

 

IRNAS - član Linux Foundation in Zephyr RTOS

Mariborski IRNAS je uveljavljeno razvojno podjetje, ki se ukvarja z multidisciplinarnim razvojem naprednih tehnoloških rešitev. Ponujajo razvoj strojne in programske opreme, omogočajo premostitev vrzeli med idejno zasnovo in končnim izdelkom, ter nudijo celovito storitev svetovanja in razvoja IoT rešitev za industrijsko uporabo in zahtevna okolja. Uporabljajo najnovejše tehnologije povezav, kot so LoraWAN, BLE, NB-IoT, in druge, s katerimi strankam omogočajo prilagojene rešitve za njihove potrebe. IRNAS je priznan mednarodno s partnerstvi kot so Nordic Semiconductor Design Partner, član Linux Foundation in Zephyr RTOS. Že vrsto let tesno sodelujejo s Tovarno podjemov in mariborsko startup skupnostjo. 

 

Komu je meetup namenjen?

 • Razvijalcem in raziskovalcem embedded sistemov,  ki delate na razvoju programske opreme za embedded sisteme in IoT naprave, ter vsem ki želite izboljšati svoje znanje o realnočasovnih operacijskih sistemih. 
 • Inženirjem za raziskave in razvoj (R&D), ki delate na inovativnih projektih in iščete nove tehnologije ter orodja.
 • IoT entuziastom, ki vas zanima razvoj in uporaba IoT naprav ter želite izvedeti več o tem, kako lahko Zephyr RTOS izboljša vaše projekte.
 • Vodjem projektov in produktnim vodjem, ki želite razumeti prednosti uporabe Zephyr RTOS za svoje izdelke in projekte.
 • Podjetnikom in startupom, ki razvijate nove izdelke in iščete robustno ter prilagodljivo programsko rešitev za svoje IoT naprave ali želite uporabiti Zephyr za pospešitev razvoja svojih produktov. 

 

Program

Program je sestavljen iz kratkih predstavitev uporabe Zephyr tehnologij s stran uveljavljenih strokovnjakov, ki se nadaljuje z mreženjem.  
 
18:00 – 19:30 Kratke predstavitve
 

Uvod v Zephyr in ključne novosti, Luka Mustafa, IRNAS
Zephyr v praksi, Marko Sagadin, IRNAS
10 korakov v svet Zephyr, Tjaž Vračko, IRNAS

Varnost in upravljanje embedded naprav – Memfault platforma


19:30 - 20:00  Vprašanja udeležencev in moderatorja 
20:00 – 21:00  Mreženje

 

Lokacija

KID Kibla, Ulica Kneza Koclja 9, 2000 Maribor

 

Prijava 

Udeležba je brezplačna, prijava obvezna.

 

 

Splošni pogoji prijave

Dogodek je brezplačen, prijava obvezna. Pri prijavi je potrebno izpolniti vsa polja, v nasprotnem primeru prijave ne bomo upoštevali. V kolikor se dogodka ne moreš udeležiti, se je potrebno odjaviti najmanj 24 ur pred dogodkom, da omogočiš prijavo drugemu zainteresiranemu. V kolikor se ne boš odjavil, ti bomo zaračunali stroške v višini 20 EUR.

Dogodek se fotografira. Aktivnost se izvaja v okviru aktivnosti JR Start-up konzorcij, zato je dogodek za vas brezplačen. Fotografije in vaši osebni podatki, ki ste jih oddali ob prijavi, bodo za namene poročanja posredovani financerju razpisa, to sta Slovenski podjetniški sklad in Ministrstvo za gospodarstvo, turizem in šport. Fotografije se uporabljajo tudi za objave na socialnih omrežjih in spletnih straneh organizatorja. Razumem, da z udeležbo na dogodku postanem prejemnik-ca novic Tovarne podjemov, ki je nosilec blagovnih znamk Start:up Maribor, Start:up Slovenija, Tovarna podjemov in Podim conference. S prijavo na dogodek, se strinjate z zgornjimi pogoji.

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.