To so 3 podjetniški asi, ki lovijo status ‘slovenskega samoroga’

Dne 29. avgust 2022 objavil Nina Skok

Slovenski podjetniški sklad tudi letos omogoča finančni spodbudi SI-SK in SK75, kar za podjetnike pomeni svež kapital in mehko podporo v obliki mentorstva ter specializiranih programov, ki jim bo omogočilo nadaljnji razvoj in pomoč ob vstopu na globalni trg. Na voljo so tako sredstva v višini od 75.000 € konvertibilnega posojila pa vse do 600.000 € vredne so-investicije in prejme jih lahko prav tvoje podjetje. 

 

Rok za prijavo v predselekcijo 2022

Prijave v predselekcijo bodo potekale do 12. september do 14.00 ure preko Centralnega prijavnega sistema. V prijavnem obrazcu te bodo čakala ključna vprašanja o podjetniški ideji, ekipi in poslu. 

 

PRIJAVA V PREDSELEKCIJO

 

Katere pa so tiste že uspešno napisane zgodbe, ki so jih omogočile omenjene spodbude? V nadaljevanju ti predstavljamo slovenska podjetja, ki imajo finančnima instrumentoma SI-SK in SK75 zahvaljujoč potencial Slovenijo ustoličiti kot deželo samorogov. 

 

Rdeči skiroji, ki osvajajo največje evropske prestolnice in torto Sacher

GIRO MOBILITY, ki pod budnim podjetniškim očesom ustanovitelja Klemna Furlana zavzema evropski trg mobilnosti, predstavlja novo dobo turističnih doživetij v velikih mestih, kot so London, Pariz, Rim, Dunaj, Reka in Ljubljana. GoGiro električni skiroji namreč obiskovalcem priljubljenih evropskih prestolnic omogočajo aktiven in trajnosten način raziskovanja največjih svetovnih znamenitosti. 

 

Giro Mobility storitev je prepričala tudi priznane hotele, kot so Intercontinental, Best Western Premier Slon in Four Points by Sheraton v Ljubljani, v letošnjem letu pa so sklenili tudi partnerstvo z legendarnim hotelom Sacher, kjer na ljubitelje najslavnejše torte na svetu že  čakajo trajnostno naravnane rdeče ‘skirce’. Podjetje je v letu 2019 prejelo skupno investicijo zasebnega investitorja in Slovenskega podjetniškega sklada SI-SK. Prav to je bil ključen trenutek v njihovem poslovanju, ki jim je omogočil širjenje na tuje trge.

 

 

Ekološke luksuzne hišice na ključ, ki jemljejo dih

Hišice Oikos oziroma “OI Concept” so zgrajene iz trajnostnih, naravi prijaznih materialov in so produkt startup podjetja Oikos Housing d.o.o., ki je v letu 2021 prejelo so-investicijo SI-SK. V podjetju pravijo, da je največja prednost modularne gradnje, da končna konstrukcija ni trajno vezana s površino in po določenih gradbenih zakonih ne potrebuje gradbenih dovoljenj. To je lahko velika prednost v primeru, ko ima potencialni kupec zemljišče le v najemu. Modularni domovi se lahko postavijo kjerkoli, pozneje jih je možno ločiti od površine in preprodati naprej, možnost pa je tudi kombiniranje z drugimi moduli. Danes lahko njihove čudovite hiške obiščemo v OI Concept Village na Pagu.

 

Kot mlado in naglo rastoče podjetje je ekipa Oikos Housing hitro ugotovila, da trg več kot odlično reagira na dober izdelek, še posebej, če je le-ta podprt s trajnostno naravnanim namenom. Pri postavljanju razvojnih ciljev so v podjetju kmalu ugotovili, da bolj kot so cilji ambiciozni, večja je potreba po dodatnem kapitalu, potrebnem za financiranje investicij. V času že začetih pogajanj in v procesu skrbnega pregleda poslovanja bodočega investitorja Runhill Group je SPS objavil razpis SI-SK, ki jim je dal možnost podvojitve vplačila dodatnega kapitala zasebnega investitorja in s tem bolj trdne temelje bodoče rasti, kar za njih pomeni večjo fleksibilnost, sposobnost, hitrejše (re-)akcijo na potrebe trga, s tem pa tudi večjo možnost za globalizacijo na katero srednjeročno ciljajo.

 

“Poleg samih sredstev vplačanih kot dodatni kapital, je za nas SI-SK pomemben tudi zato, ker nam nudi možnost dostopa do mentorjev specialistov za posamezna področja poslovanja, ki jih v podjetju še moramo razviti oz. dodelati. Kot majhno podjetje se namreč soočamo s pomanjkanjem znanj na določenih segmentih poslovanja kot marketing, micro procesiranje proizvodnje ipd.. Povezave, pridobljene preko SI-SK mreže kontaktov nam na tem področju zelo olajšajo delo,” je o koristi finančne spodbude SI-SK povedal direktor podjetja OI Concept, Miloš Ulčar.

 

 

Čebelica, ki s skrbjo in ljubeznijo dviga kakovost življenja starejšim 

 

Startup Beeping, ki je bil leta 2018 okronan za Slovenski start:up leta in ga poznamo predvsem po čiščenju gospodinjstev ter malih in srednjih podjetij, je z letošnjim junijem začel ponujati novo storitev oskrbo in pomoč na domu. Podjetje je lansiralo svojo prvo različico v Španiji, konec junija pa načrtujejo tudi vstop na slovenski trg. 

 

Priložnost so videli v dejstvu, da v Evropi prihaja do ogromnih demografskih premikov. Ljudje živijo dlje in posledično mora vse več ljudi skrbeti za svoje starše in družinske člane. Danes na področju Evrope skrbi za starejše družinske člane več kot 40 milijonov ljudi, od tega je kar 65 odstotkov zaposlenih za polni delovni čas. Beeping skrbniki bodo tako namesto prezaposlenih družinskih poskrbeli za dobro in mirno počutje naše najstarejše generacije. Nudijo tako pomoč na domu, kot tudi poskrbijo za družbo, osebno skrb in pomoč pri opravkih ter podpori. So tudi  prejemniki sredstev iz razpisa SK75 Slovenskega podjetniškega sklada, kar jim je omogočilo nadaljnjo rast in razvoj podjetja.

 

 

Tudi ti lahko svojemu podjetju zagotoviš denar za rast in razvoj

 

So te zgodbe in trdo delo naših podjetniških asov prepričali? Potem le zberi podjetniški pogum in izvedi več o tem, kako lahko SK-SI ali SK-75 finančno podporo prejme tudi tvoje podjetje! Na povezavah te namreč le klik stran čakajo zgoščene informacije in konkretni nasveti, ki so dragocena popotnica za tvoj podjetniški razvoj.

 

SK75

 

ali

 

SI-SK

 

Dogodek organizira Start:up Slovenija v soorganizaciji Slovenskega podjetniškega sklada in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

 

Število udeležencev je omejeno na največ 40 oseb. Predhodna prijava je obvezna.

 

###

Program sofinancirata Slovenski podjetniški sklad in Evropska unija, in sicer iz Evropskega sklada za regionalni razvoj. Izvaja se na podlagi programa Vsebinska podpora prejemnikov sredstev (MSP) v obdobju od 2018 do 2023 v okviru Operativnega programa za izvajanje evropske kohezijske politike v obdobju 2014-2020.

 

 

 

 

 

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.