STARTUP MENTOR: "Sekirati za stvari, na katere nimamo vpliva se ne splača - Rok Colarič

Dne 17. januar 2022 objavil Anemari Pediček

Danes ti na malo drugačen način predstavimo našega startup mentorja Roka Colariča, ki ga poznamo kot ustanovitelja podjetja Innovat Pro d.o.o., ki je na trg lansiralo napravo za pripravo svežega adaptiranega mleka za otroke v nekaj sekundah - Sleppy Bottle. Rok s svojimi bogatimi izkušnjami pomaga našim startupom.

 

Rok nam je zaupal nekaj stvari o njem, za katere zagotovo še neveš.

V letu 2008 se je po spletu okoliščin znašel v gradbeni panogi, ki je takrat vodila gospodarstvo v gospodarsko krizo. Ker Slovenija omenjene krize v tistem času še ni čutila, je uspel pridobiti in sodelovati na mnogih srednje velikih in velikih projektih. Deloval je na poziciji namestnika direktorja. Prišla je recesija in z njo neplačila. 

 

Podjetja niso več plačevala za gradbena dela in kmalu so se vzorci prenesli tudi na fizične stranke. Plačil ni bilo več. Plačil ni bilo, bile pa so položnice in to je pripeljalo do tega, da je skoraj dve leti, izvajal suhomontažna dela na terenu. Čeprav je na začetku bilo težko sprejeti, da bo z diplomo in večletnimi vodstvenimi izkušnjami moral poprijeti za fizično delo, mu je ta izkušnja odprla nov pogled in razumevanje nivojev gradbeništva kot gospodarske panoge. Bravo Rok!

 

Startup mentor Rok Colarič

 

Njegov najljubši hobi v prostem času je aktivno preživljanje časa v prijateljskem krogu.

 

Ni prepričan, če bi temu lahko rekel super moč, a ima sposobnost hitrega odkrivanja, česa strartup ali mentoriranec ne želi narediti, pa bi to moral. Povedano drugače, startupom zna postaviti ogledalo. Večina jih ni najbolj zadovoljnih s tem kar vidijo, razlikujejo pa se po tem, da nekateri želijo podobo spremeniti drugi pa ne. 

 

Rok in pomisleki ter dvomi

Pomisleki in dvomi so se pri Roku velikokrat spremenili v stres in so v preteklosti bili razlog za prenekatero neprespano noč. Še več. Ali ni spal, ali pa ga  je med spanjem oblivala mrzla pot. Vse skupaj je bilo zelo intenzivno in to se je, ob dolgih delovnikih, ki so se pogosto zavlekli tudi v vikend, počasi začelo poznati tudi na njegovi učinkovitosti in fizičnem izgledu. 

 

Rok nam je povedal, da je njegovo stanje kmalu začela zaznavati tudi okolica. Takrat ga je na pivo povabil investitor Andy Baynes in mu predal modrost, ki ga spremlja še danes. Rekel mu je: »Rok, ne sekiraj se in ne pričakuj, da se bo situacija izboljšala oz. da bo stopnja stresa kadar koli upadla. Če že, se bo le stopnjevala. Ti pa se boš naučil upravljati s stresom. Čez čas, ti bodo situacije, ki se ti danes zdijo »konec sveta«, enostavno postale smešne«.

 

To se je tudi zgodilo. V življenje je vpeljal tek kot meditacijsko orodje, ob enem pa se je  naučil, da se »sekirati« za stvari na katere ne moremo vplivati, resnično ne izplača.

 

Za Roka je družina tista stvar, pri kateri v življenju ne sprejema kompromisov. 

 

Ko je bil otrok je imel največjo strast do morja in vseh aktivnosti povezanih z njim. Danes predstavljajo njegovo največjo strast potovanja in kulinarika. 

 

Ali te zanima, katero serijo Rok najraje gleda? To je serija Seinfeld.

 

Rok nam je zaupal tudi, kaj je najboljše darilo, ki ga je kadarkoli dobil. To je njegov dojenček, ki ga je dobil letos januarja. Čestitke Rok!

 

Rok hvala ker pomagaš našim startupom in ker smo te lahko spoznali.

 

Spoznaj še druge mentorje

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.