STARTUP MENTOR: Podjetnik od majhnih nog - Miha Lavtar

Dne 18. november 2021 objavil Start:up Slovenija

Ga ni težko prepoznati, a ne? Ja, seveda. To je Miha Lavtar, ustanovitelj in direktor podjetja Optiweb, ki s svojo 60+ člansko ekipo programerjev in specialistov za digitalni marketing in SEO uspešno pripoveduje zgodbe mnogih blagovnih znamk. Startupom, prejemnikom sredstev P2, SK75 in SI-SK znotraj Startup Plus programa pomaga pri gradnji in širjenju digitalne prezence, gradnji podjetja in njegove kulture, HR ter pri LinkedIn oglaševalskih strategijah.

 

Danes ti ga predstavimo še malo drugače...

Miha je podjetnik pravzaprav že od majhnih nog. Vedno je govoril, da bo direktor. Da bo vodil skupino zaposlenih in bo sam svoj šef. Teta se mu je vedno smejala in opozarja, da to ne bo tako enostavno. Da se bo moral še prej kje zaposliti, kaj naučiti. Ampak Miha ni dolgo ostal pri govorjenju. Pri 19-ih je stopil v akcijo in ustanovil podjetje.

 

 

Eden izmed njegovih prvih poskusov biznisa v osnovni šoli je bil ta, da je na pokopališču iz odlagališča pobiral stare odvržene sveče, doma talil vosek in delal nove sveče. Ampak tega ni dolgo počel. Naredil je nekaj sveč, jih podaril bližnjim in zaključil zgodbo, a izkušnja je bila dobra.

 

Danes, ko je samo svoj šef, mu to veliko pomeni. Vendar so se z leti njegovi cilji vendarle spremenili. Ja, super je voditi lastno podjetje in imeti ekipo ljudi. Kar pa ga ob vsem tem najbolj poganja naprej, je občutek, da imajo njegova dejanja POMEN. Da prispeva k boljšemu svetu. Da dela nekaj, kar ima pozitivne posledice. Da prispeva nekaj k temu svetu. Dela nekaj na kar bo ponosen. Da dela dobro za naše zanamce, lokalno ali širšo skupnost.

 

Ko stvari v njegovi okolici ne grejo po načrtu, nikoli ne kaže s prstom na druge. Pravi, da se vse začne in konča pri nas. Iskanje napak pri drugih nima smisla. Tudi, če npr. neka stvar ni narejena, se ne sprašuje, zakaj ta oseba tega ni naredila. Namesto tega se vpraša, kaj bi lahko spremenil pri sebi oziroma kaj bi lahko naredil drugače, da bi to bilo narejeno.

 

In njegovo najljubše darilo?

Težko se mu je odločiti med tema dvema...

Enkrat so mu sodelavci posneli video, v katerem so njegova družina in drugi bližnji govoril o tem, kako je začel, kakšne prigode so z njim doživeli,... Miha pravi, da so to tisti momenti, ko tvoje oči napolnijo solze.

Drugo dragoceno darilo je prejel od svoje punce. Hlače in pulover od samega Luke Dončiča. A poanta ni bila v njih - v puloverju se je skrivalo pravo darilo, pozitivni test nosečnosti.

 

Hvala Miha za tvojo iskrenost in pomoč slovenski startup skupnosti. 

Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.