STARTUP MENTOR: Eden izmed najbolj zaželenih mentorjev slovenske startup skupnosti - Niko Klanšek - malo drugače

Dne 23. november 2021 objavil Anemari Pediček

Niko velja za najuspešnejšega Slovenca na platformi Kickstarter, saj je za svoje projekte uspel zbrati več kot milijon dolarjev. Startup podjetjem pomaga pri razvoju poslovne strategije, investicijah in marketingu. Med njegovimi mentoriranimi podjetji so 0xcert, Yappr, Makerduino, Origin Trail, Ondu in Sipaboards.

 

In še Niko malo drugače...

Eden izmed quotov, ki ga je močno nagovoril v zadnjem času je sledeč: "𝗕𝗲𝘀𝘁 𝘁𝗵𝗶𝗻𝗴 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝗰𝗮𝗻 𝗲𝘃𝗲𝗿 𝗵𝗮𝗽𝗽𝗲𝗻 𝘁𝗼 𝘆𝗼𝘂 𝗶𝘀 𝘁𝗵𝗮𝘁 𝘁𝗵𝗶𝗻𝗴𝘀 𝗱𝗼𝗻'𝘁 𝗴𝗼 𝗯𝘆 𝘁𝗵𝗲 𝗽𝗹𝗮𝗻."

Pravi, da se potem, ko nekaj ne gre po planu, odprejo nove možnosti - tiste, ki jih prej sploh nisi videl ali verjel vanje.

Ob tem je spregovoril o izkušnji ene njegove mentoriranke, katere se ji plan/uspeh na Kickstarterju ni izšel po pričakovanjih. Izjemno všeč mu je bilo to, da se ni ustavila in sama našla pot naprej. In to zelo uspešno!

 

Niko je tudi eden izmed "večernih" tipov ljudi. Pravi, da je večer čas, ko je najbolj kreativen in se pravzaprav cel dan se ogreva, saj je polno aktiven, zvečer pa dobi poseben "flow". Takrat med drugim rada posluša podcaste ali audio knjige. Ena izmed zadnjih, ki ga je navdušila, je Navalova "How to get rich". Uči ga, da mora človek imeti 3 hobije:

  • enega, ki ti prinaša denar,
  • enega, ki te fizično krepi,
  • enega, ki te dela pametnejšega.

 

𝗜𝗻 𝗸𝗮𝗸𝗼 𝗡𝗶𝗸𝗼 𝘀𝗽𝗿𝗲𝗷𝗲𝗺𝗮 𝗼𝗱𝗹𝗼𝗰̌𝗶𝘁𝘃𝗲 𝘁𝗲𝗿 𝘀𝗲 𝘀𝗼𝗼𝗰̌𝗮 𝘇 𝗱𝘃𝗼𝗺𝗶?

Pravi, da se običajno ne odloča NA HITRO.

Ko se v njem pojavi dvom, se najprej vpraša ZAKAJ? Kaj je tista stvar, ki je v njem zbudila dvom? V tem procesu velikokrat pride do svojih osebnih stvari in jim nato da prostor, odločitev na koncu sprejme na racionalnem nivoju.

 

Še zadnji vpogled v njegov način življenja in mišljenja: zadnjih 5 let si "nastavlja" osebno in poslovno življenje tako, da je lokacijsko neomejen.

Vsak nov projekt si v prvi vrsti oblikuje z mislijo, da ni vezan na nobeno lokacijo. To mu omogoča spoznavanje sveta, drugih kultur, jezikov, razmišljanja, sistemov in ljudi.

Letos je v planu Lizbona. Kdo ve, kam ga pot peljala naprej.

 

P.S. Fotka, ki jo vidiš spodaj, je iz Newyorškega maratona, ki se ga je udeležil v 2016. To je bil eden izmed njegovih pomembni ciljev, ki ga je dosegel skupaj z več kot 50.000 tekači iz celega sveta. Bravo, Niko.

Značke
Startup Mentor
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.