Začenjamo letošnji jesenski krog financiranja start-upov s 75.000 € in 200.000 € semenskega kapitala SPS!

Dne 22. avgust 2016 objavil Stanislava Vabšek
 

V petek, 26. avgusta, bomo s serijo devetih brezplačnih roadshow dogodkov po vsej Sloveniji začeli letošnji jesenski krog financiranja start-upov. Produkta SK75 in SK200 Slovenskega podjetniškega sklada inovativnim podjetjem s potencialom hitre globalne rasti omogočata pridobiti 75.000 € konvertibilnega posojila ali 200.000 € javne lastniške investicije ter vključitev v intenzivna spremljevalna podporna programa. Zadnji rok za prijavo v pred-selekcijski postopek je 8. september 2016. Kot pravijo podjetniki, gre za trenutno najbolj ugoden in dostopen zagonski kapital, ki omogoča hitro in učinkovito testiranje ključnih predpostavk za razvoj posla ter pripravo na večje investicije tveganega kapitala. Hitro se torej prijavite na roadshow dogodek v svojem kraju in si zagotovite celovit paket informacij in izkušenj tistih, ki se s pomočjo SK investicij že uveljavljajo na trgih doma in v tujini. Vabljeni tudi tisti, ki o svojem start-upu šele premišljujete in se torej letos še ne nameravate prijaviti!


Ugodno in dostopno financiranje, ki učinkovito zapolnjuje vrzel!

Produkta SK75 in SK200 sta trenutno najbolj ugodna in dostopna oblika financiranja, s katero Slovenski podjetniški sklad in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo zapolnjujeta vrzel v najbolj tveganih začetnih fazah, ko start-up podjetja najtežje pridobijo kapitalske vložke zasebnih investitorjev.


Več o produktu SK75


VEČ O PRODUKTU SK200


Denar za testiranje predpostavk in pridobivanje novih investicij

Izkušnje in izjave slovenskih start-upov, ki so že pridobili SK investicijo, kažejo, da jim takšna oblika financiranja omogoča hitro in učinkovito testiranje ključnih predpostavk za razvoj posla, zaradi katerih nato postanejo zanimivi za večje investicije angelskega oz. tveganega kapitala doma ali v tujini.

Podobno izkušnjo z investicijo SK75 v spodnjem video posnetku deli tudi Jernej Mirt, soustanovitelj podjetja VIAR, ki se trenutno kali v ameriškem pospeševalniku 9Mile Labs iz Seattla, v katerem se hkrati pripravlja na novo investicijsko rundo:
 Scenarij, značilen za ”product-market fit” fazo

Tovrsten scenarij je sicer značilen predvsem za prejemnike SK75 oz. konvertibilnega posojila v višini 75.000 EUR, namenjenega start-upom v fazi iskanja ”product-market fit-a”. To so podjetja, ki so s testiranjem produkta pri zgodnjih uporabnikih že potrdila obstoj problema in zanj razvila prototip ali minimalno sprejemljiv produkt (MVP), kapital pa potrebujejo za nadaljnje testiranje hipotez in funkcionalnosti, navezovanje stikov s potencialnimi kupci ter dokončanje razvoja produkta skladno z zahtevami trga, da bi lahko pridobila novo investicijsko rundo.
 

več o produktu SK75


Kako jim je naložba SK75 omogočila naslednjo investicijo nemškega pospeševalnika Finish, je pojasnil tudi Tomaž Levak, CEO start-upa Prospeh, ki bo v kratkem lansiralo svojo prenovljeno platformo Foodko za hitrejši dostop lokalnih proizvajalcev hrane, pijač in drugih dobrot do trga:
 Sedem podjetij uspešno do novih investicijskih rund

V Slovenskem podjetniškem skladu in Iniciativi Start:up Slovenija ne skrivamo zadovoljstva, da se je takšen scenarij do zdaj uresničil že pri sedmih od skupno 37 podjetij, ki so do zdaj prejela investicijo SK75 oz. SK50, saj so jeseni 2014 podjetja prek razpisa SK50 prejela 50.000 EUR konvertibilnega posojila:

 • ekipa podjetja VIAR, ki je prejelo SK75, trenutno živi in dela v Seattlu, kjer jim je pospeševalnik 9Mile Labs odobril investicijo v višini 105.000 USD za razvoj novih produktov za virtualno resničnost,
 • podjetje Prospeh, prejemnik SK50, je za razvoj platforme Origin Trail oz. njene nadgradnje Foodko prejelo 150.000 EUR investicije nemškega pospeševalnika Finish,
 • ekipa Nizkocenovci.si, prejemnica SK50, je za razvoj platforme GoAvio prejela 300.000 EUR od bolgarskega sklada Launchub in češkega sklada Credo Ventures,
 • podjetje NERVteh, prejemnik SK50, ki razvija pametni simulator vožnje Zetadrive, je bilo sprejeto v ABC pospeševalnik, kjer je prejelo dodaten zagonski kapital in se pripravilo na novo investicijo Zavarovalnice Triglav,
 • ekipa PricePilot, prejemnica SK50, je za razvoj in širitev svoje on-line rezervacijske platforme, ki uvaja dinamične cene, prejela investicijo Erika Lorenza iz Hey Ventures Holdings, Jugoslava Petkovića in angelskega sklada Silicijevi Vrtički,  
 • podjetje ADORA-MED, prejemnik SK50, ki razvija interaktivni medicinski zaslon ADORA, je prejelo 200.000 EUR od staroste ameriških vlagateljev Tima Draperja in bolgarskega sklada Eleven,
 • ekipa podjetja Trainers4me.com, ki je prejelo SK75, je za razvoj sorodnega produkta oz. spletne telovadnice OnlineGym4me.com prejela investicijo korporacije Technogym.  

 

 


 

 

Za koga je primerna investicija SK200?

Za razliko od SK75 je produkt SK200 namenjen inovativnim start-upom, ki so že našla svoj »product-market fit«. Ta podjetja že ustvarjajo prve prihodke in imajo zasebnega investitorja, dodaten javni kapital pa potrebujejo za zagon hitre globalne rasti in profesionalno organizacijo podjetja. Ali kot pravi Uroš Čadež iz podjetja Ledcom, ki je prejelo investicijo SK200 za globalno trženje XVIDA magnetnih dodatkov za tablice in mobilne telefone: ”Če imate dober izdelek in voljo, da ga spravite na globalni trg, lahko brez denarja v pravem času izdelek zastari, volja pa poide. SK200 je torej odlična priložnost za konkretno investicijo s fer valuacijo podjetja.”

 

 


Na roadshow po informacije, hitra znanja in bogate izkušnje

Podobno kot v preteklih obdobjih bodo tudi letošnji jesenski roadshow dogodki namenjeni seznanjanju in spoznavanju:

 • vitkih in agilnih metod za razvoj produktov,
 • pogojev za prijavo in potek pred-selekcijskih postopkov za produkta SK75 in SK200,
 • intenzivnega spremljevalnega podpornega programa, ki ga bodo deležni prejemniki SK75 in SK200,
 • ponudbe lokalnega podjetniškega ekosistema za podporo start-upov in
 • napotkov iz prve roke, ki jih bodo z udeleženci delili SK start-upovci, mentorji in podjetniški svetovalci.

Roadshow dogodki so brezplačni, nanje pa vabimo tudi vse tiste, ki o svojem start-upu šele premišljujete in se torej letos še ne nameravate prijaviti na SK razpis.

 

Izberite lokacijo in si rezervirajte mesto!

Med 26. avgustom in 2. septembrom 2016 bomo organizirali in izpeljali devet roadshow dogodkov:

Izberite si lokacijo in termin, ki vam najbolj ustreza, ter oddajte obvezno prijavo na dogodek. Ta je brezplačen, prijava pa je obvezna, da si zagotovite svoje mesto.

 

 

 

Časovnica letošnjega jesenskega kroga

Start-upi, ki se bodo potegovali za konvertibilno posojilo v višini 75.000 € ali javno lastniško investicijo v višini 200.000 €, bodo morali prijavo v pred-selekcijski postopek oddati najpozneje do 8. septembra 2016.

Sodelovanje v pred-selekcijskem postopku ni obvezno, je pa priporočljivo, saj podjetja v njem lahko pridobijo do 40 (od skupno 100) točk za potrebe razpisa. Celotno časovnico za letošnji jesenski investicijski krog objavljamo v spodnji tabeli:


 

Pridružite se družini 44 SK start-upov!

Do danes je investicije SK75 in SK200 Slovenskega podjetniškega sklada pridobilo skupaj že 44 start-up podjetij, ki so se na razpise prijavili predlani in lani. Kmalu bomo predstavili tudi start-upe, ki so se prijavili na letošnje pomladne SK75 in SK200 razpise in ki v tem času ravno zaključujejo postopke skrbnih pregledov oz. podpisovanja pogodb s Slovenskim podjetniškim skladom.
 

Prijavi se v pred-selekcijo zdaj!


Imate še kakšno vprašanje ali dilemo?

Če imate pred prijavo oz. udeležbo na roadshow dogodku še kakšno dodatno vprašanje ali dilemo, nam pišite na info@startup.si. Sicer pa se kmalu vidimo in pogovorimo v živo! Če želite biti obveščeni o vseh aktualnih dogodkih, priložnostih in zgodbah iz slovenskega start-up ekosistema, se naročite na naše e-novice!

 

naroči se na naše e-novice!


Program omogočajo

Organizator
Program sofinancirata

 

 

 

Značke
SK75 SK200 Roadshow Start:up roadshow Jesen 2016
Komuniciranje in pr Start:up Slovenija
Izvedba: Mojdenar IT d.o.o.