Vorteks

 
Vorteks je mlado podjetje, ki združuje inženirsko znanje podjetja Siop elektronika in vitko podjetniško okolje Zarie iM. Prvi izziv je komercializacija novega tipa brezjedrnega in brezkrtačnega ploščatega elektromotorja, katerega ključna prednost pred konkurenčnimi ploščatimi elektromotorji je inovativno navitje.
 
 
Bakreno navitje je nanešeno na podlago v tankem sloju, s tehnologijo večplastnih vezij pa lahko zagotovimo minimalno zračno režo med magneti. Ker so posamezne faze v slojih medsebojno zamaknjene, je pospeševanje enakomerno, velika stična površina navitja s podlago pa zagotavlja hitro odvajanje toplote in tako možnost hipne velike preobremenitve, npr. pri speljevanju. Večanje moči je enostavno - z dodajanjem novih tankih plošč z navitjem.
 
Motor je preprost za izdelavo in izredno prilagodljiv. Razvoj motorja je v fazi konceptualnega modela, ki ga nameravamo nadalje razvijati glede na produktne zahteve proizvajalcev končnih aplikacij (npr. motorji za električna vozila, vrtno orodje, gospodinjske aparate, itd.). Prvi končni produkt razvijajo v sodelovanju z največjim evropskim proizvajalcem kompresorskih motorjev za sesalnike, slovenskim podjetjem Domel.
 
Vir slik: delo.si

 
   Podporno okolje

Član: Tehnološki park Ljubljana
Tehnološki park Ljubljana pod svojim okriljem povezuje več kot 290 podjetij. Število članov nenehno narašča, saj vse več podjetij prepoznava prednosti in koristi, ki jih članstvo v takšnem mednarodno usmerjenem podjetniškem in podpornem okolju prinaša. Več...
 

> Nazaj na vse
Ustanovitelji
Frantar Janez
SIOP ELEKTRONIKA elektronski inženiring d.o.o.
VENTURIA IDEA, družba tveganega kapitala, d.o.o.
Vključenost v programe
Start:up leta
Go:Global Slovenija udeleženec 2012
Drugi podatki
Leto ustanovitve: 2011