Izdelek

Mojstrsko 3D tiskanje
 
Foto: Fantazijski nakit, dizajnerski ovitki za telefone, ohišje avtomobila ali drugi industrijski kosi. Za podjetje Ortotip pri 3D tisku in podpori od ideje do izdelka praktično ni omejitev. *Avtor prototipa avtomobila je Fakulteta za strojništvo, Slavonski Brod.
 

Od dizajnerskega nakita olgafacesrok do industrijskih prototipov in ohišij. Vrhunske storitve 3D tiska, strokovnega svetovanja in podpore od ideje do izdelka zagotavlja interdisciplinaren, vizionarski tim podjetja Ortotip. 
 
 

O inovativni storitvi …

S svojimi bogatimi znanstvenimi in aplikativnimi znanji ter izkušnjami se podjetje Ortotip ukvarja predvsem z načrtovanjem, simulacijami in izdelavo maloserijskih proizvodov z dodelavnimi tehnologijami oziroma 3D tiskom za različne industrijske naročnike. Hkrati sledi sodobnim zahtevam trga po dizajnerskih in individualiziranih izdelkih višjega cenovnega razreda za osebno rabo ali promocijske namene, ustvarjene s 3D tiskom, ki jih tudi sam razvija, izdeluje in trži.
 

… in vrhunskih kompetencah

Z naložbo v višini 1,1 milijona € je Ortotip kupil najzmogljivejše 3D tiskalnike na področju srednje Evrope z največjimi delovnimi komorami za 3D tisk oziroma selektivno lasersko sintranje izdelkov iz plastike. Ti lahko natisnejo produkte, ki imajo zelo podbne lastnosti kot brizgana plastika, kar pomeni, da proizvajajo povsem funkcionalne izdelke in ne le prototipe.
 
Ključna pa je bila tudi izgradnja interdisciplinarnega tima strokovnjakov s področja ekonomije, strojništva, oblikovanja, medicine, pedagogike, metalurgije in kemije. Vodi ga direkotrica Ortotipa Tjaša Zupančič Hartner, ki na Fakulteti za strojništvo Univerze v Mariboru končuje doktorat s področja medicinskih materialov.
 

Konkurenčna prednost

Bistveno konkurenčno prednost v srednji Evropi pred trenutno le enim vidnejšim tekmecem iz Nizozemske Ortotip dosega z vrhunskim svetovanjem. Svojim naročnikom zagotavlja vrhunsko strokovno podporo in učinkovito reševanje tehnoloških in dizajnerskih izzivov. Učinkovito jih usmerja pri izboru primernih materialov (plastika, kovina ali kompozitni materiali), izboru ustreznih dodajalnih tehnologij, računalniškem načrtovanju, 3D modeliranju ali skeniranju ter dokončni izdelavi, skupaj s strokovno poobdelavo.
 
 

Problem in uporabna vrednost

3D tisk naj bi revolucionaliziral klasične industrijske postopke in izpodrinil brizganje plastike ter CNC-rezkanje. Resnica je nekje vmes, meni idejni oče in soustanovitelj podjetja Ortotip dr. Igor Drstvenšek, profesor Fakultete za strojništvo Univerze v Mariboru. Te tehnologije poleg neslutenih razvojnih, oblikovalskih in izdelavnih rešitev, namreč omogočajo predvsem pomoč pri razvoju novih izdelkov, njihove bistvene uporabne vrednosti oziroma težave, ki jih rešujejo, pa so:
  • s pomočjo 3D tiska se lahko čas od ideje do končne izdelave skrajša iz nekaj mesecev na nekaj tednov,
  • posledično se zmanjšajo stroški razvoja, pohitri se čas za odzivanje na zahteve trga in močno izboljša kakovost končnih izdelkov,
  • v enem samem postopku (brez varjenja, spajanja ...) se lahko natisne sestavljen izdelek ali delujoč mehanizem, kar omogoča neomeje možnosti oblikovanja in vizualizacije novih idej,
  • za nameček je 3D tisk okolju prijazen, saj količino odpadkov pri izdelavi zmanjša za več kot 80 odstotkov.
 

Kupci maloserijskih industrijskih izdelkov

Ortotip uspešno sodeluje s številnimi industrijskimi kupci. Mednje sodijo podjetja, kot so Gorenje, za katerega izdelujejo posamezne dele (npr. ročaje) za prototipe gospodinjskih aparatov, Akrapovič, za katerega so natisnili kovinski del (koleno) izpušnega sistema za motocikle, BSH Hišni aparati (deli ohišja za kavne avtomate), Optotek (ohišje za laserski medicinski pripomoček) in Alba (orodje za brizganje plastike).
 

Tisk traktorskega motorja

Za nemškega izdelovalca traktorjev Deutz so natisnili celo protitop celega motorja, ki so ga vstavili v nov model traktorja, da bi ugotovili, če je dobro nastavljen in ali ga mehaniki lahko dosežejo z rokami. 3D tisk je učinkovit tudi pri izdelovanju nadomestnih delov, ohišij za manjšo elektroniko (USB ključi, merilci temperature) in drugih marketinško-promocijskih izdelkov, ki se oblikujejo po željah in z logotipom naročnika. Pospešeno se uveljavlja tudi v medicini, v kateri se na področju stomatologije (zobne konstrukcije) in drugih individualiziranih pripomočkov ter izdelkov iz biokompatibilnih materialov v zadnjem času uveljavlja Ortotipovo ”sestrsko” podjetje.
 

Dizajnerski ovitki za telefon

 
S 3D tiskom izdelani ovitki za pametne telefone, ki jih uporabniki lahko personalizirajo z izbranim napisom in barvo.
 
Dodajalne tehnologije omogočajo izjemen preskok tudi pri zadovoljevanju potreb končnih uporabnikov, ki stavijo na dizajnersko dovršenost in inovativno izdelavo. Ortotip je skladno s temi smernicami z mednarodno priznanim dizajnerskim dvojcem Olgo Košica in Rokom Marinškom registriral blagovno znamko 3freeD, pod katero razvijajo, izdelujejo in tržijo trendovske ovitke za pametne telefone in tablične računalnike, ki jih uporabniki lahko personalizirajo z izbranim napisom in barvo.
 
Telefonske ovitke trenutno prodaja Telekom Slovenije, tablične (tudi s kristali Swarovski) pa modni sladokusci za zdaj naročajo bolj individualno, po priporočilih ”od ust do ust”. Skupaj z dizajnerskimi lučmi oziroma svetili (na ogled so v znameniti mariborski restavraciji Rožmarin), ki jih Ortotip oblikuje sam ali v sodelovanju s Košico in Marinškom, in drugimi izdelki (nakit, okvirji za očala, promocijski izdelki …) pa bodo v bližnji prihodnosti na voljo tudi v spletni trgovini.
 

Eksotičen nakit višjega cenovnega razreda

Najboljši dokaz, da 3D tiskani izdelki iz plastike zlahka dosegajo visoke umetniške in oblikovalske standarde, pa je blagovna znamka nakita olgafacesrok, s katero Olga Košica in Rok Marinšek žanjeta vidne uspehe doma in v tujini.

Fantazijski eksotičen nakit višjega cenovnega razreda, ki ga promovirajo in nosijo številne domače in tuje modne ter estradne zvezdnice, z veliko mero skrbnosti in tehničnega svetovanja izdeluje Ortotip. Od 11. do 12. julija letos bo kolekcija nakita Lucid Dream na ogled na letos že 13. tekmovanju International Talent Support (ITS) v Trstu, saj sta se drzna oblikovalca v kategoriji nakita uspela prebiti med finaliste tekmovanja, ki ga modna platforma ITS organizira za študente oblikovanja in modne oblikovalce z vsega sveta.
 
    
Za izdelavo enega uhana blagovne znamke olgafacesrok (foto skrajno desno) potrebuje 3D-tiskalnik dve uri. Olikovalka Olga Košica bi ga ročno izdelovala več tednov.
 

Povezave

http://www.ortotip.com/
http://www.3dmed.si/
http://www.olgafacesrok.com/1846408
https://www.facebook.com/olgafacesrok
https://www.facebook.com/Ortotip
http://nov.vecer.com/clanek/201406166036873
http://www.siol.net/kultura/umetnost_in_oblikovanje/2014/02/ovitki_3freed_telekom_slovenije.aspx
http://industrija.finance.si/8351597/Kako-se-uresni%C4%8Dujejo-napovedi-o-revoluciji-3D-tehnologij
http://industrija.finance.si/8351599/Vzporedno-vesolje-3D-tehnologij
http://www.rtvslo.si/zabava/moda/inovativna-oblikovalka-nakita-ki-sodeluje-tudi-s-tino-maze/322875
http://www.delo.si/zgodbe/sobotnapriloga/racunalnik-ki-zna-delati-stvari.html
 
 
   Podporno okolje

Član: Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru
Tovarna podjemov, univerzitetni podjetniški inkubator Univerze v Mariboru je del inovacijskega ekosistema RAZ:UM. Storitve inkubatorja so primarno namenjene komercializaciji podjetniških idej študentov, raziskovalcev in profesorjev univerze ter tudi idej drugih inovativnih posameznikov. Več...
 

> Nazaj na vse
Startup podjetje
Ortotip d.o.o.
Drugi podatki
Spletna stran: www.ortotip.com 
Leto ustanovitve: 2008