Arch Vitalis

 /9.11.2016, Avtor: Elvisa Basailović
 
V podjetju Arch Vitalis d.o.o. so razvili nov koncept gradnje vitalnih mobilnih hiš, ki omogoča modularno gradnjo, izgled, ki je podoben zidanim stavbam, hkrati pa zdrave in udobne bivalne pogoje v vseh klimatskih razmerah ob sočasni odlični toplotni izolaciji. Vitalne mobilne hiše niso namenjene le udobnemu počitnikovanju na morju ali v gorah, temveč tudi stalnemu bivanju, ki hkrati ohranja mobilnost. 
 
Vitalne hiše so posebne, ker uvajajo novo kulturo bivanja v zdravih in izjemno ugodnih bivalnih pogojih. Vitalna tehnologija se uporablja tudi pri mobilnih vitalnih vrtcih, mobilnih varovanih stanovanjih, lesenih vitalnih bivalnikih, skoraj enaka modularna tehnologija pa pri montažnih vitalnih hišah, montažnih poslovnih stavbah, vitalnih penthouse stanovanjih na ravnih strehah. V pripravi so projekti skoraj 0-energijskih zidanih vitalnih hiš in večstanovanjskih vitalnih stavb.
 

Problem in uporabna vrednost

Običajno so mobilne hiše premične stanovanjske enote, ki začasnim stanovalcem nudijo osnovne stanovanjske pogoje, večinoma za namene počitnikovanja. So nadgradnja počitniških prikolic in so običajno na kolesih. Niso namenjene pogostemu prestavljanju, so pa zato prostornejše kot prikolice.
 
Večina proizvajalcev mobilnih hiš še vedno nudi le minimalno toplotno izolacijo, le redki tudi bolj izolirane mobilne hiše. Tudi bivalni pogoji so večinoma zapostavljeni. V podjetju Arch Vitalis so pri snovanju in oblikovanju vitalnih hiš razvili modularno grajene mobilne vitalne hiše, ki so s fasadami in notranjimi ometi po izgledu zelo podobne zidanim stavbam (čeprav so mobilne) in so lahko tudi na kolesih. Predvsem pa nudijo zdrave in udobne bivalne pogoje ob odlični toplotni izolaciji, vse do nivoja skoraj nič-energijskih stavb.
 
Takšne hiše omogočajo  celoletne odlične bivalne pogoje tudi v ekstremnih klimatskih razmerah, tako v gorah kot ob morju, hkrati pa se širijo iz pretežno počitniškega v segment hitro postavljivih in trajno mobilnih stanovanjskih enot z nadpovprečnimi bivalnimi pogoji. Pomembno je, da so vitalne hiše, zaradi vgradnje najboljših, obstojnejših ter na vlago neobčutljivih materialov, trajne.
 

Konkurenčna prednost

Koncept vitalnih hiš podjetja Arch Vitalis je zasnovan na tehnologiji gradnje, ki vsebuje tri ključne bistvene komponente, ki omogočajo zdrave in udobne bivalne pogoje:
  • paro prepustne zidove brez parnih zapor in brez toplotnih mostov,
  • zdravju prijazni način prezračevanja,
  • žive zelene stene, ki v zaprtem prostoru ustvarjajo kisik – svež zrak.
Vitalne hiše imajo najboljšo in najbolj enakomerno toplotno izolacijo celotnega ovoja stavbe zaradi:
  • odlično izoliranih in relativno ozkih zidov iz Simprolita in SVIP panelov,
  • SKARO pred-oken, ki imajo enkrat boljšo izolacijo v primerjavi z najboljšimi okni,
  • leseno, trajno zaščiteno, skeletno konstrukcijo.
Njihova tehnologija omogoča zdrave in udobne bivalne pogoje tudi v modularno grajenih mobilnih vitalnih hišah. Zanje so prejeli srebrno priznanje na sejmu MOS 2015 v Celju in povabilo za sodelovanje na tekmovanju Energy Globe Award 2016, prav tako na Energy Globe Award 2017, na MOS 2016 v Celju pa zlato priznanje.
 

Kontaktni podatki

Naslov: ARCH VITALIS d.o.o., Tkalski prehod 4, 2000 Maribor
Spletna stran: http://www.vitalhouses.com

CEO: Peter Rižnar
Email: peter@vitalhouses.com

 
Avtor vsebine: Elvisa Basailović ,
vodja projekta
 
> Nazaj na vse
Ekipa
Peter Rižnar, CEO
Janko Rajgl, razvoj
Borut Pregelj, projektiranje in dizajn
Petra Krnc, projektiranje in dizajn
Branko Žibert, marketing
Vito Andrenšek, razvoj in marketing
Investitorji
SPS SK75 - generacija pomlad 2016