Ponika

 /11.2.2016, Avtor: Elvisa Basailović
 
Akvaponika je sinergija vzgoje rib in rastlin, kjer rastline pridobivajo hranila iz ribjih izločkov, pri tem pa s pomočjo mikrobov čistijo vodo, v kateri bivajo ribe. Pojetje Ponika je med prvimi petimi akvaponskimi podjetji v Evropi in razvija Ponnod sisteme oziroma samo-očiščevalne ribogojnice, ki omogočajo pridelovalcem in urbanim vrtičkarjem, da gojijo zelenjavo kjerkoli, z 90 % manj vode in z naravnimi hranili.
 

Problem 

Potrošniki se vse več odzivajo z iskanjem načinov samo-oskrbništva, to je načinov domačega vrtnarjenja, vendar pa imajo probleme s pomanjkanjem znanja za pridelavo in s pomanjkanjem zemlje z željo po vrtnarjenju na terasi, balkonu ali strehi.
 

Rešitev in uporabna vrednost

Ponnod, veliki industrijski in domači hišni akvaponični sistemi imajo v primerjavi s konvencionalnimi načini pridelave številne prednosti, kot npr. do 90 % manjša poraba vode in do dvakrat večji donos ter hitrejša rast rastlin. Poleg tega je akvaponika optimalna tehnologija za pridelavo hrane v urbanih okoljih in okoljih s slabšo prstjo, saj je neodvisna od zemeljskega substrata. Hrana za ribe se s tem porabi dvakrat, saj je iz 1 kg ribje hrane mogoče pridelati do 1,6 kg svežih rib za uživanje in 9 kg zelenjave.
 

Kontaktni podatki

Naslov: PONIKA d.o.o., Zbure 39, 8220 Šmarješke Toplice
Spletna stran: www.ponnod.com 

CEO: dr. Maja Turnšek Hančič
E: maja@ponnod.com 
 
Avtor vsebine: Elvisa Basailović ,
vodja projekta
 
> Nazaj na vse
Ustanovitelji
dr. Maja Turnšek Hančič, CEO
dr. Vesna Miličić
Matej Leskovec
Inovativni produkti
Akvaponični sistemi Ponnod
Vključenost v programe
GG pospeševalnikSK investicija
Drugi podatki
Spletna stran: www.ponnod.com
Leto ustanovitve: 2013
Facebook
LinkedIn