Intervju z startupovcem

Tjaša Zupančič Hartner
/22.5.2014, Avtor: Stanislava Vabšek
Direktorica podjetij Ortotip in 3Dmed. Multidisciplinarna strokovnjakinja, ki uspešno deluje na področju dodajalnih tehnologij ali 3D tiska.
Vizionarska ustvarjalka, vztrajna in deloholična, včasih trmasta ter neupogljiva. Zobotehnica ter profesorica biologije in kemije, ki bo letos zaključila še doktorat na mariborski fakulteti za strojništvo.
 

Od šolstva do gospodarstva

Tjaša je karierno pot začela kot zobna tehničarka v zdravstvenem domu. Željna novih znanj je po treh letih nadaljevala študij biologije in kemije na pedagoški fakulteti ter se že med študijem zaposlila kot profesorica kemije na srednji šoli. Ko sta ji presedla sistem dela in rutina v šolstvu, se je po skoraj desetih letih strastnega poučevanja, mentorstva, priprave učnih gradiv in učnih načrtov ter izvajanja izobraževanj odločila, da se preizkusi v gospodarstvu.
 

Vedno študirala ob delu

Nove izzive je našla na delovnem mestu vodje marketinga za dentalni program, ki ji ga je ponudila Zlatarna Celje. Po dveh letih je prevzela vodenje celotnega programa Aurodent, v okviru katerega zlatarna proizvaja plemenite dentalne zlitine. Želja po aktivnem prenosu znanj iz teorije v prakso in zanimanje za razvoj novih materialov sta pripomogla k odločitvi, da je leta 2007 ob pomoči podjetja in ministrstva za visoko šolstvo, znanost in tehnologijo, začela s študijem na mariborski fakulteti za strojništvo. Tjaša, ki je vedno študirala ob delu, bo svojo akademsko pot letos okronala z zaključenim doktoratom na področju razvoja nove zlate zlitine za nanos na zobno protetiko.
 

Vstop v svet 3D tiska

Pred približno sedmimi leti, v času vse hitrejšega pohoda dodajalnih tehnologij oziroma 3D tiska v industrijsko sfero, je spoznala dr. Igorja Drstvenška, profesorja na mariborski fakulteti za strojništvo in idejnega očeta podjetja Ortotip. Zaradi njenih znanj in izkušenj v zobozdravstvu sta začela sodelovati, leta 2012 pa se je Tjaša podjetju pridružila kot družbenica in leto kasneje postala še direktorica.
 
Z dr. Drstvenškom, s katerim tvorita razvojno raziskovalno jedro podjetja, uspešno sodelujeta tudi v Ortotipovem spin-off podjetju 3Dmed, ki razvija in s 3D tiskom izdeluje medicinske pripomočke in produkte iz biokompatibilnih materialov za uporabo v medicini, predvsem na področju zobnih konstrukcij. 
 

Za hobi še vedno poučuje

Ob vodenju podjetij Ortotip in 3Dmed in svojem raziskovalnem delu je še vedno aktivna na področju vzgojno izobraževalnih projektov. Kot avtorica in urednica vsebin sodeluje pri projektu Za promocijo zdravja, ki ga sofinancira ZZZS, za hobi pa še vedno poučuje na srednji šoli. Od ljudi, s katerimi dela ali sodeluje, pričakuje predvsem razmišljanje z lastno glavo, samoiniciativnost in prevzemanje odgovornosti.
 

Usoda je odvisna od izbire

Osnovni moto podjetnice in mame dveh osnovnošolcev, katere CV in življenjska zgodba namigujeta, da gre morda za superžensko, je, da usoda ni odvisna od priložnosti, temveč od izbire. Intelektualka, ki stavi na moč konstruktivne komunikacije, za umiritev svojega nenehno aktivnega uma redno uporablja avtogeni trening. Sprostitev pa najde tudi v naravi, poleti na kolesu in pozimi na smučeh.
 
   Podporno okolje

Član: Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru
Tovarna podjemov, univerzitetni podjetniški inkubator Univerze v Mariboru je del inovacijskega ekosistema RAZ:UM. Storitve inkubatorja so primarno namenjene komercializaciji podjetniških idej študentov, raziskovalcev in profesorjev univerze ter tudi idej drugih inovativnih posameznikov. Več...
 

Avtor vsebine: Stanislava Vabšek,
komuniciranje in pr Start:up Slovenija
 
> Nazaj na vse
Ustanovitelj podjetja
Ortotip
Inovativni izdelki
3D tiskanje
Mentor v programih
 
Vključen v programe
INO