Intervju z startupovcem

Rok Blatnik
/1.9.2015, Avtor: Stanislava Vabšek
Rok Blatnik, CEO in ustanovitelj start-upa 10plus, je po izobrazbi arhitekt. Ko je delal na projektih na jugu in vzhodu Evrope, je ugotovili, da so spletno slabo razviti, in v tem videli dobro podjetniško priložnost.
Rok Blatnik, CEO in ustanovitelj start-upa 10plus, je po izobrazbi arhitekt. Med študijem in potem po končani diplomi je delal v arhitekturnem biroju, ki se je ukvarjal s projektiranjem in inženiringom turističnih objektov v tujini. Tu se je naučil poslovanja s tujino, marketinškega pristopa k projektom ter delovanja znotraj različnih segmentov končnih strank. S pridobljenim znanjem je leta 2014 ustanovil podjetje 10plus, z osnovno idejo implementacije obetajočih spletnih produktov in poslovnih modelov na tujih, manj razvitih trgih.

Zakaj in kako vas je potegnilo v podjetništvo?
Ko smo delali na projektih na jugu in vzhodu Evrope, smo ugotovili, da so ponekod določeni segmenti mnogo manj razviti kot pri nas in smo v tem videli priložnost.
 
Če bi takrat imeli izkušnje in znanja, kot jih imate danes, ali bi se še enkrat odločili za to pot? Bi naredili kaj drugače?
Ja, še enkrat bi se odločil za isto pot. Kaj bi naredil drugače? Popolnoma vse. Podporno okolje za start-upe je pri nas odlično. Če si pripravljen poslušat in se obenem še dodatno poglabljat v zadeve, je količina koristnih informacij tako rekoč neomejena. Že samo iz tega vidika je nemogoče, da bi karkoli po več kot pol leta delal na enak način.
 
S čim se trenutno v podjetju najbolj ukvarjate oz. kaj najbolj zaznamuje vaše start-upovsko življenje? 
Dnevno iskanje rešitev na različne probleme.
 
Kaj vas kot ekipo povezuje in motivira pri delu?
Povezuje nas nekonflikten, konstruktiven pristop celotne ekipe k reševanju problemov.
 
Kaj je oz. bo ključni mejnik uspeha vašega podjetja?
Exit.
 
Najboljša in najslabša poslovna odločitev ali najboljši ter najslabši nasvet, ki ste ga prejeli na svoji start-up poti?
Najboljša odločitev - sodelovanje na različnih izobraževanjih. Najslabša odločitev - ni jih. Vse odločitve, ki smo jih sprejeli, so bile glede na znanje in informacije. ki smo jih imeli v danem trenutku, dobre. Skratka, ni ene velike slabe odločitve. Je pa ogromno majhnih napačnih odločitev, če danes pogledam za nazaj. Najboljši nasvet - ”It is all about the customer.” Najboljši nasvet št. 2 - imej fokus! Vedno. Povsod. Najslabši nasvet - ni slabih nasvetov. Poslušaj vse, odloči pa se sam.
 
Vaša formula oz. recept za uspeh?
Formula je še v izdelavi, jo sporočim takoj, ko najdem takšno, ki res deluje.

 
 
Avtor vsebine: Stanislava Vabšek,
komuniciranje in pr Start:up Slovenija
 
> Nazaj na vse
Startup podjetje
10plus
Vključenost v programe
Start:up Geek House pospeševalnik, pomlad 2015
Drugi podatki
LinkedIn