Intervju z startupovcem

Miha Kovač
/1.9.2015, Avtor: Stanislava Vabšek
Navdušen motorist, ki je pogosto pozabil izklopiti smernik po koncu zavoja. Zato je začel razmišljati o sistemu, ki bi motoristom olajšal vožnjo in povečal njihovo varnost na cesti.
Miha Kovač, CEO in ustanovitelj start-upa ABCS sistem, je diplomiral na fakulteti za elektrotehniko. Že med študijem je veliko časa posvečal informacijski tehnologiji in programskim rešitvam, kar je lahko kasneje unovčil pri razvoju sistema za avtomatski izklop smernikov na motorju Smart Turn System. Navdušen motorist, ki je pogosto pozabil izklopiti smernik po koncu zavoja, je začel razmišljati o sistemu, ki bi motoristom olajšal vožnjo in povečal varnost na cesti. Osrečuje ga to, da lahko združuje posel in strast.
 
Zakaj in kako vas je potegnilo v podjetništvo?
Za podjetniško pot sem se odločil, ker sem videl problem, ki ga je bilo potrebno rešiti. Ogromno motoristov se dnevno srečuje s podobnim problemom in ker na trgu ni bilo ustrezne rešitve, sem začel razvijati sistem in poslovni model.

Če bi na začetku poti imeli izkušnje in znanja, kot jih imate danes, ali bi se še enkrat odločili za to pot? Bi naredili kaj drugače?
Gotovo bi se za to pot odločil, saj sem vsak dan bolj prepričan, da sem izbral pravo pot. Vedno so stvari, ki bi jih podjetnik naredil drugače, a menim, da so to dragocene izkušnje, ki jih je vredno imeti, pa čeprav so včasih kar drage (smeh).

S čim se trenutno v podjetju najbolj ukvarjate oz. kaj najbolj zaznamuje vaše start-upovsko življenje? 
Poleg testiranja s proizvajalci motorjev, kar predstavlja za majhno podjetje precej velik zalogaj, se trenutno intenzivno pripravljamo za vstop na trg končnih kupcev. Intenzivno testiramo različne oglaševalske in prodajne poti, veliko dela predstavlja tudi usklajevanje z distributerji. Z vidika produkta je trenutna prioriteta certificiranje.

Kaj vas kot ekipo povezuje in motivira pri delu?
Izpostavil bi prijateljstvo in dobro vzdušje, ker mislim, da je to pri zagonskih podjetjih zelo pomembno. Gotovo pa h vzdušju veliko prispevajo tudi rezultati. Torej, ko se usedeš na motor in vidiš, da zadeva deluje, da so uporabniki navdušeni ... Ja, to je tisto, kar nas motivira.

Kaj je oz. bo ključni mejnik uspeha vašega podjetja?
Na poti do cilja je ogromno vmesnih etap, ki morajo biti natančno določene, da ne zaidemo s poti. Ključni cilji za letošnje leto pa so: podpis pogodbe z vsaj enim proizvajalcem motorjev za predhodno vgradnjo, podpis pogodbe z distributerjem in prodaja vsaj 2.000 enot prek spletne prodaje.

Najboljša in najslabša poslovna odločitev ali najboljši ter najslabši nasvet, ki ste ga prejeli na svoji start-up poti?
Ali je določena poslovna odločitev dobra ali slaba večinoma pokaže čas in nikoli ni črno ali belo, zato težko izpostavljam res slabo poslovno odločitev. Dobra je bila verjetno vzpostavitev povezave direktno s proizvajalci, res pa je, da smo šele v fazah testiranja, tako da v tem trenutku težko povem čisto dokončno.

Vaša formula oz. recept za uspeh?
Mislim, da je za to vprašanje še prezgodaj. Gotovo je potrebnega veliko dela in kanček sreče, bolj podrobno pa kdaj kasneje (smeh).


 
 
   Podporno okolje

Član: Ljubljanski univerzitetni inkubator
Več...
 

Avtor vsebine: Stanislava Vabšek,
komuniciranje in pr Start:up Slovenija
 
> Nazaj na vse
Startup podjetje
ABCS sistem
Vključenost v programe
Start:up Geek House pospeševalnik, jesen 2015
Drugi podatki
Facebook
LinkedIn