Tibopo

 /1.10.2015, Avtor: Urban Lapajne
 
Ekipa Tibopo razvija sistem za nadzor dvoročnega upravljanja z vozili mDrive. 

mDrive je napreden tehnološki sistem za nadzor dvoročnega upravljanja z vozili. Pomaga reševati pomemben dejavnik v prometni varnosti, to je motnja pozornosti-distrakcija (telefoniranje, pisanje sms-ov, prehranjevanje, kontrola radia, urejanje videza kot je ličenje ,…). Sistem drastično zmanjša možnosti distrakcij in pomaga reševati življenja in zmanjšuje gospodarsko škodo.

Testni trg je Slovenija in Srbija, potem Švica in Nemčija. Cilj so tudi ZDA. Do sedaj ima ekipa podpisana pisma o nameri s nekaterimi večjimi podjetji, ki upravljajo s številnimi poslovnimi vozili. Sklenjen imajo tudi dogovor o nakupu prvih sistemov. Z Inštitutom za korporativno varnost pa so dogovorjeni za študijo o vplivu mDrive sistema na varno vožnjo.

V prvi fazi ciljajo na zaključek razvoja sistema in testiranje, nato pa bodo aktivno iskali mednarodne povezave za distribucijo. Za hiter in učinkovit prodor bo nujen tudi večji kapital. Glede tujega trga, imajo že dogovor s srbskim podjetjem, ki ima v lasti številna vozila in skrbijo za varnost po celi Srbiji.
Na področju preprečevanja prometnih nesreč zaradi distrakcij sta konkurenta produktu: senzorski sistem avtomobilskega proizvajalca Volvo, imenovan »Eye movement« in Mercedezov »Attention Assist«. So pa na trgu tudi nekateri drugi sistemi.

Prednost mDrive sistema je naknadna vgradnja (retrofitting), saj ga je možno vgraditi v katerokoli vozilo, hkrati pa ne posega v sfero zasebnosti. Drugi sistemi imajo še pomanjkljivosti kot so nedelovanje v primeru uporabe sončnih očal, nezmožnost zaznavanje ključnih distrakcij in visoko cenovna rešitev. Zato je mDrive sistem edinstvena rešitev za večjo varnost v prometu.

 
Avtor vsebine: Urban Lapajne,
koordinator dogodkov
 
> Nazaj na vse
Ustanovitelji
Luka Kreitmayer
Andrej Podvršič
Simon Dobrišek
Janez Perš
Aleš Merčun
Janez Mesarič
Drugi podatki
Leto ustanovitve: 2015
Vključenost v programe
Start:up leta