Intervju z startupovcem

Andrej Raspor
/8.1.2015, Avtor: Elvisa Basailović
Andrej Raspor, poznavalec turistične branže, ustanovitelj in CEO podjetja CEATM, razvija spletno in mobilno storitev AITO, ki kitajskim popotnikom pomaga planirati potovanja na Balkan.
Andrej Raspor, ustanovitelj in CEO podjetja CEATM, je po osnovni izobrazbi strojni tehnik, sicer pa doktor znanosti upravljavskih ved. V turizmu deluje 25 let, od tega deset let v neposredni operativi. Kasneje je bil na različnih vodilnih mestih ter ima izkušnje s področja vodenja, kadrovanja, trženja, lobiranja, poslovanja igralništva in gostinstva in turizma. V okviru družbe Hit je vodil prenovo poslovnih procesov trženja in organiziral poslovanje za kitajske goste iz območja Italije ter organiziral igralniško in gostinsko šolo ter šolo za potencialne vodje. Leta dela v turizmu so ga pripeljala do razvoja storitve AITO, ki kitajskim popotnikom pomaga planirati in organizirati potovanja na Balkan.
 
Kaj trenutno najbolj zaznamuje vaše startupovsko življenje?
Kombinacija prekomernega dela, ki je na eni strani sestavljeno iz dela, potrebnega za pridobivanje takojšnjih prihodkov za preživetje, na drugi strani pa iz dela na aplikaciji in rešitvi AITO, ki nam bo spremenila življenje.
 
Kaj je najpomembnejše področje, s katerim se v podjetju trenutno ukvarjate?
Trenutno smo v fazi izgradnje ekipe sodelavcev, ki bo poleg osnovne ekipe delala na dokončanju prototipa in iskanju kupcev (ponudnikov turističnih storitev) in testnih uporabnikov.
 
Najboljši in najslabši nasvet, ki ste ga prejeli na svoji startup poti?
Najboljši nasvet, ki sem ga dobil, je enostavno »skoči« v podjetniške vode. Slabih nasvetov ni, saj se vedno iz vsakega nasveta lahko kaj naučimo.
 
Največja napaka ali najslabša odločitev, ki ste jo sprejeli? Kaj pa najboljša poslovna odločitev do zdaj?
Najboljša poslovna odločitev je bila, da smo dali odpoved v relativno dobro plačani redni zaposlitvi in začeli samostojno podjetniško pot. V praksi je najtežje skočiti, saj ko si enkrat v zraku, ne razmišljaš več o tem, kaj je bilo, ampak o tem, kaj in kako lahko.
 
Največja napaka je izgubljanje časa s sodelavci, poslovnimi parterji, investitorji, ki se ne znajo odločiti, kaj bi sploh želeli. Ni namreč problem, da te nekdo zavrne ali ti da negativno povratno informacijo. Problem je, ko ti nekdo trati neskončno veliko časa, na koncu pa ni izplena.
 
Vaša formula/recept za uspeh?
Tudi, ko ti spodleti, vedno imej v mislih svoj cilj.


 
 
   Podporno okolje

Član: Primorski tehnološki park
Primorski tehnološki park je stimulativno podjetniško okolje za inovativna podjetja ter ambiciozne posameznike in skupine, ki razvijajo nove izdelke in storitve z visoko dodano vrednostjo. Zagotavljamo infrastrukturo in podjetniške programe za rast, razvoj in internacionalizacijo podjetij. Več...
 

Avtor vsebine: Elvisa Basailović ,
vodja projekta
 
> Nazaj na vse
Startup podjetje
CEATM
Vključenost v programe
Start:up Geek House pospeševalnik, generacija 2014
Drugi podatki
LinkedIn