Intervju z startupovcem

Rok Lončarič
/8.1.2015, Avtor: Elvisa Basailović
Rok Lončarič, ustanovitelj in CEO startupa Cooling Inno, ki niza nagrade za najboljše inovacije. Pravi, da le nadpovprečno delo prinese nadpovprečne rezultate.
Rok Lončarič, ustanovitelj in CEO startupa Cooling Inno, ki niza nagrade za najboljše inovacije, je svojo kariero je začel v pravnih pisarnah večjih slovenskih podjetjih, kot so NLB, Tuš, Tomcetes ... Po zaključenem pravosodnem izpitu je pričel s samostojno pravno prakso pod blagovno znamko Halo pravnik. Poleg prava so ga zanimali tudi obnovljivi viri energije, zato je skupaj z ekipo pričel raziskovati svet fazno spreminjajočih materialov in učinkovitih rešitev za vsakodnevne potrebe potrošnikov. Ekipa, ki jo povezuje in motivira strast do izdelovanja novih produktov, je tako sestavila AIRTOWER, ki bo po njihovo impresioniral vse uporabnike.
 
Kaj je najpomembnejše področje, s katerim se v podjetju trenutno ukvarjate?
Trenutno pripravljamo nov produkt, ki bo zadostil potrebam naših strank, in sicer z večjo toplotno kapaciteto ter boljšo učinkovitostjo toplotnega prenosa. Sestankujemo s poslovnimi partnerji n iščemo kvalitetne tuje partnerje za posamezna tržišča. Trenutno imamo dva partnerja v Italiji, širitev pa načrtujemo tudi za Španijo.
 
Kaj je vaš ključni mejnik uspeha?
V naslednjih treh letih želimo z blagovno znamko COOLING INNO prodreti na vsa pomembna in večja tržišča ter se na njih uveljaviti. Hrkati želimo okrepiti znanje o pasivnem hlajenju in potencialnem zniževanju stroškov ter ga uspešno prenesti med ljudi. Opozoriti želimo na neekonomsko porabo elektrike za hlajenje stavb ter preveliko potrošnjo elektrike po svetu, predvsem zaradi neznanja in obstoječih tehnologij. Samo za hlajenje poslovnih stavb v EU se letno potroši za 22 milijard evrov elektrike. Naše naprave s pasivnim hlajenjem lahko ta strošek znižajo za 90%, na 2 milijardi evrov. Uspešni bomo, ko bomo prepoznani kot najboljše in največje podjetje na področju pasivnega hlajenja stavb.
 
Najboljši in najslabši nasvet, ki ste ga prejeli na svoji startup poti?
Nasveti, prejeti do sedaj, so bili vedno dobronamerni, tako da slabih nasvetov nismo zaznali. Dejstvo je, da bo le nadpovprečno delo prineslo nadpovprečne rezultate, in tega se zelo dobro zavedamo.
 
Največja napaka ali najslabša odločitev, ki ste jo sprejeli? Kaj pa najboljša poslovna odločitev do zdaj?
V naši branži so največje napake tehnološke naprave, ki jih za nazaj tudi težko popraviš. Najboljša poslovna odločitev pa je bila, da konkretno zakorakamo v trženje produkta na vsakem koraku ter se izstrelimo na tuje trge.
 
Kaj trenutno najbolj zaznamuje vaše startupovsko življenje?
Trenutno je dan sestavljen iz potovanj, sestankovanj, načrtovanj, terenskega dela in mreženja.
 
Vaša formula/recept za uspeh in kaj bi priporočili drugim, ki se podajajo na podjetniško pot?
Ne obupajte po treh tednih, treh mesecih ali treh letih. V obdobju od sedmih do destih letih vsakomur uspe. Delajte več, kot mislite, da zmorete, in sanjajte dlje in širše, kot vam realnost dopušča.


 
 
   Podporno okolje

Član: Tehnološki park Ljubljana
Tehnološki park Ljubljana pod svojim okriljem povezuje več kot 290 podjetij. Število članov nenehno narašča, saj vse več podjetij prepoznava prednosti in koristi, ki jih članstvo v takšnem mednarodno usmerjenem podjetniškem in podpornem okolju prinaša. Več...
 

Avtor vsebine: Elvisa Basailović ,
vodja projekta
 
> Nazaj na vse
Startup podjetje
Setran Plus
Vključenost v programe
Start:up Geek House pospeševalnik, generacija 2014
Drugi podatki
Facebook
LinkedIn