Intervju z startupovcem

Aslan Ibrahimi
/7.1.2015, Avtor: Elvisa Basailović
Aslan Ibrahimi, soustanovitelj in CEO startupa Allbatron, je na lastni koži spoznal, da ga nihče ne bi mogel pripraviti na "start-upovsko" življenje.
Aslan Ibrahimi, soustanovitelj in CEO startupa Allbatron, prejemnika investicije SK50, je inženir informatike, ki je svojo kariero začel pri dvaindvajsetih letih, kot član projektne ekipe proFutura, kjer je izpilil znanje na področju e-izobraževanja in IKT tehnologij. Kot strokovni sodelavec je v času študija in po študiju pri projektih sodeloval kot predavatelj in ocenjevalec ECDL (European Computer Driving Licence). Sočasno je spoznaval izzive podjetništva kot pomočnik direktorja družinskega podjetja. Ves ta čas pa je iskal priložnosti in poslovne izzive na področju e-izobraževanja in tako je leta 2012 ustanovil podjetje Allbatron, saj je zaznal odlično poslovno priložnost pri informatizaciji univerz na Balkanu.
 
Kaj trenutno najbolj zaznamuje vaše startupovsko življenje?
Nihče te ne more »pripraviti« na startupsko življenje. Ko ti rečejo, da bo treba veliko vlagati, se ne zavedaš o kolikšnem obsegu govorijo. Vse se ti zdi enostavno - vidiš svoj produkt in rešitev ter sploh ne razmišljaš o procesu pogajanja, o različnih zakonodajah itd. Razvoj informacijskih rešitev je relativno lahka zadeva v primerjavi z vsem kar sledi, nenehna poslovna potovanja, neprespane noči, poslovna pogajanja, proces prilagajanja pogodb, da so v skladu z zakonodajo, plačevanje vseh računov itd.
 
Veliko pove tudi dejstvo, da se je vsak član ekipe Allbatrona v zadnjem letu precej zredil, saj časa za normalne obroke enostavno ni.
 
Kaj je najpomembnejše področje, s katerim se v podjetju trenutno ukvarjate?
Produkt LYRA WALLET je že razvit, ukvarjamo se večinoma z izboljšanjem uporabniške izkušnje. Trenutno je podjetje v fazi prodaje oziroma implementacije produkta na univerze. Večina naše aktivnosti je usmerjena v papirologijo (zakonodaja) in promocijo oziroma usposabljanje referentov na univerzi, ki bodo dejansko uporabljali naš produkt.
 
Najboljši in najslabši nasvet, ki ste ga prejeli na svoji startup poti?
Najslabši nasvet je bil, da se na Balkanu ne da zaslužiti in da je trg že tako preveč zasičen z IT podjetji.
Najboljša nasveta sta dva, in sicer »sledi svoji viziji in bodi pripravljen tvegati« ter »ne upoštevaj vsakega nasveta.«
 
Največja napaka ali najslabša odločitev, ki ste jo sprejeli? Kaj pa najboljša poslovna odločitev do zdaj?
Največje napake oziroma najslabše odločitve so bile storjene, ko še nismo imeli dobro sestavljene ekipe. Potrebno je bilo eno leto, da smo s pravimi ljudmi sestavili ekipo, ki dobro deluje, je predana delu ter verjame v isti cilj.
 
Najboljša poslovna odločitev je bila, da smo v pravem trenutku in pravem času šli na Balkan. Videli smo odlično priložnost in se preusmerili glede na poslovno priložnost.
 
Kaj je vaš ključni mejnik uspeha?
Uspešni bomo, ko bo naš sistem uporabljalo 40 % univerz v Makedoniji, Albaniji, na Kosovem in v Turčiji.
 
Vaša formula/recept za uspeh?
Delaj to, pri čemer si najboljši. Upoštevaj ljudi okoli sebe in vse nasvete, vendar se na koncu sam odloči, kot meniš, da je najboljše. 


 
 
Avtor vsebine: Elvisa Basailović ,
vodja projekta
 
> Nazaj na vse
Startup podjetje
Allbatron
Vključenost v programe
Start:up Geek House pospeševalnik, generacija 2014
Drugi podatki
LinkedIn