SolAir

 /5.1.2015, Avtor: Elvisa Basailović
 
Podjetje SolAir razvija sončne zračne kolektorje, ki so edina rešitev za prezračevanje in ogrevanje nenaseljenih objektov, gorskih koč ter vikendov brez porabe energije, brez izpusta CO2 in z možnostjo reciklaže. Sončni zračni kolektorji so odlična rešitev za vse objekte, ki imajo dobro izolacijo, a slabo zračenje in plesen.
 

Problem in uporabna vrednost

Uporaba sončnih zračnih kolektorjev bo v razvitem svetu rešila težavo prezračevanja in dogrevanja pasivnih oziroma 0 energijskih hiš. Danes imajo te hiše odlično izolacijo, troslojna stekla, vendar zato tudi slabo zračenje ter plesen.
 
V Sloveniji imamo 177 planinskih koč in večina med njimi je čez zimo zaprtih. Te planinske koče so neprezračene in vlažne, v njih se nabira plesen in trohnoba, kar ustvarja neprimerne pogoje in znižuje vrednost objekta, prihaja tudi do zmrzali vode. S podobnimi težavami se srečujejo tudi lastniki nenaseljenih objektov, skladiščnih hal in vikendov.
 
Rešitev za prezračevanje in ogrevanje prostora je sončni zračni kolektor, samodejna naprava, ki v sončnem in zimskem vremenu prezrači in ogreje prostor in to 25 let brez stroškov vzdrževanja in obratovanja, brez izpusta CO2 in z možnostjo reciklaže.
 
Sončni zračni kolektorji so edina rešitev za prezračevanje in ogrevanje nenaseljenih objektov, gorskih koč in vikendov, saj v objektu ohranjajo primerno temperaturo, ga prezračujejo in ohranjajo, brez porabe energije.
 
Sončni zračni kolektor je preprosta naprava, na pogled zelo podoben vodnemu kolektorju, drugače pa se od njega zelo razlikuje. Bistvena razlika je ogrevani medij, ki je pri zračnem kolektorju zrak. Zračni kolektorji se v večini primerov vgrajujejo na stene, redkeje na strehe objektov. Sonce je pozimi nižje, zato je vgradnja na stene primernejša.

Vgradnja je možna na vse objekte na področjih, kjer je zadosti sonca – v hiše, večstanovanjske objekte, športne dvorane, poslovne prostore in trgovske centre.
 
Ko na kolektor posije sonce, se zunanji zrak, ki vstopa v kolektor skozi odprtino na absorbcijski površini, segreje. Spremembo temperature zazna regulacija in jo primerja s temperaturo prostora, če je le-ta nižja kot v kolektorju, se vklopi ventilator, ki transportira zunanji sveži zrak skozi kolektor v prostor. Med kolektorjem in prostorom je odprtina 15 cm za transport zraka. Električna energija za pogon ventilatorja se pridobi iz fotovoltaičnega modula, ki je vgrajen v kolektor.
 

Konkurenčna prednost

Njihovo najmočnejšo orodje v boju s konkurenco prihaja iz področja znanosti. Podjetje sodeluje s Kemijskim inštitutom v Ljubljani na področju implimentacije barvnih TISS premazov v industrijo. TISS premazi se uporabljajo za premazovanje absorberja, ki je bistveni element vsakega sončnega kolektorja, saj sprejema sončno sevanje in ga pretvarja v toploto. Sama zasnova absorberjev omogoča dimenzijsko prilagodljivost željam kupca. Podjetje samo izdeluje in razvija vse bistvene komponente, vključno s premazovanjem absorberja, izdelavo fotovoltaičnega modula in regulacije.
 

Poslovni model in kupci

V začetni stopnji bodo prodajali polizdelek (aluminijast absorber + TISS premaz), nato bo sledila prodaja končnega izdelka, sončni zračni kolektor v štirih različnih barvah.
 
Podjetje že ima nekaj kupcev, testno so izdelek prodali in vgradili na planinsko kočo na Kamniškem sedlu, v javni objekt Energetika Murska Sobota ter nekaj fizičnim osebam.
 

Kontaktni podatki  

Naslov: SolAir, proizvodnja zračnih kolektorjev, d.o.o., Zagrad 12F, 3000 Celje
Email: ales.bizjak@sol-air.eu
Članstvo v SIO: /
 


 
 
Avtor vsebine: Elvisa Basailović ,
vodja projekta
 
> Nazaj na vse
Ekipa
Aleš Bizjak, CEO in vodja razvoja
Tomaž Luskar, vodja prodaje in financ
Iztok Vatovec, razvoj elektronskih komponent
Mohor Mihelčič, razvoj TISS premazov
Investitorji
Tomaž Luskar
SPS SK50 - generacija jesen 2014
Drugi podatki