Semantika

 
Podjetje Semantika se z informacijskim sistemom za muzeje in galerije Galis ter spletno platformo Museums.EU, prejemnico ugledne nagrade .EU Web Award, uvršča med vidnejše ponudnike za digitalizacijo in promocijo evropske kulturne dediščine. Hkrati uspešno razvija programsko opremo za različne naročnike in sodeluje v evropskem razvojnem projektu Europeana.
 
Semantika je inovativno mariborsko podjetje z izkušeno ekipo IT strokovnjakov, specializiranih za Microsoftove tehnologije. Njihova glavna dejavnost sta razvoj in implementacija informacijskih rešitev oziroma namiznih, spletnih in mobilnih aplikacij za različne naprave, platforme in domače ter tuje naročnike.

Mednje sodijo tudi Banka Koper (razvoj mobilne banke), Adria Airways (razvoj tablične aplikacije za pilote in kabinsko osebje), kazahstanski Air Astana (postavitev spletne strani in razvoj tablične aplikacije) in številni drugi.
 

Preplet zgodovine, kulture in tehnologije

V zadnjih nekaj letih je ustanovitelj in lastnik Semantike Sašo Zagoranski, sicer diplomant ljubljanske fakultete za računalništvo, uspel poslovno preplesti še svoje zanimanje za zgodovino in kulturo ter sodobne tehnologije.

Leta 2007 je podjetje začelo z razvojem zahtevnega informacijskega sistema Galis, ki muzejem, galerijam, knjižnicam in arhivom omogoča učinkovito digitalizacijo oziroma popisovanje, dokumentiranje in vodenje obsežne dokumentacije o posameznih predmetih in zbirkah.
 

Serija pravilnih strateških odločitev

Galis danes uporablja več kot 50 slovenskih najvidnejših ustanov na področju varovanja kulturne dediščine, kot so Prirodoslovni muzej Slovenije, Narodni muzej Slovenije, Slovenski etnografski muzej, Mednarodni grafični likovni center in številni drugi. Semantika pa z Galisom načrtuje tudi prodor na tuje trge.

Pri tem bo podjetju v veliko pomoč serija pravilnih strateških odločitev, ki se je začela z nakupom domene Museums.SI in s postavitvijo nacionalne spletne platforme, ki uporabnikom Galisa in vsem ostalim slovenskim kulturnim ustanovam omogoča predstavitev eksponatov in kolekcij ter objavo vseh osnovnih podatkov o delovnem času, razstavah in drugih aktivnostih, ki jih ponujajo.

Slika: Museums.SI
 

Na Museums.SI prek enega klika

Na spletni strani Museums.SI lahko muzeji, galerije in drugi uporabniki programa Galis objavijo vse svoje ključne osnovne podatke – naslov, opis, odpiralne čase, datume razstav, aktualne dogodke in aktivnosti, s tem, da je spletna platforma Museums.SI že od samega začetka vsebovala inovativno rešitev.

Ko namreč uporabnik Galisa enkrat popiše vse svoje eksponate in zbirke, se le-ti s klikom na gumb ‘objavi’ prikažejo tudi na spletni strani Museums.SI. Predstavitev na tej platformi, na kateri si je trenutno mogoče ogledati že nekaj deset tisoč predmetov iz številnih zbirk po vsej Sloveniji, pa ni omejena le na uporabnike programa Galis, temveč se za predstavitev osnovnih podatkov in aktivnosti vanjo lahko brezplačno vpišejo vse slovenske ustanove na področju kulturne dediščine.
 

Naslednji korak – evropska in svetovna platforma

V dobrih petih letih je Museums.SI osvojil slovensko kulturno sceno in srca uporabnikov, ki so si svoje priljubljene eksponate lahko ogledovali iz udobja domačega naslonjača. Ljubezen do zgodovine, dediščine in umetniških zbirk pa je podjetju Semantika zagotovila naslednji logičen izziv - vsa svoja znanja in izkušnje iz nacionalnega okolja prenesti na evropski prostor oziroma cel svet. Poleg nekaterih domen za sosednje države oz. države bivše Jugoslavije ter nekaterih drugih evropskih držav so zakupili tudi domeni Museums.EU in Museu.MS.

Museums.EU združuje in predstavlja evropsko kulturno dediščino, Museu.MS pa pod skupno virtualno streho promovira muzeje in galerije s področja celotne zemeljske oble. Kot pri Museums.SI tudi na Museums.EU in Museu.MS muzeji in galerije lahko brezplačno predstavijo svoje osnovne podatke in aktivnosti, medtem ko je objava celotnih zbirk plačljiva.

Enako velja za dodatne storitve, kot so postavljanje spletnih strani, vtičniki oz. ''widgeti'', ki omogočajo enostavno zajemanje in prikazovanje zbirk, ter razvoj mobilnih in drugih aplikacij, ki jih izkušena ekipa Semantike razvija po merah in željah naročnikov.
 

Velik preboj in ugledna nagrada za Museums.EU

Čeprav je ”museums” spletne strani Semantika postavlja tudi za države na področju nekdanje Jugoslavije in nekaterih drugih evropskih držav, ji je veliki preboj uspel ravno z lansiranjem Museums.EU. Na tehnološko dovršeni spletni platformi, ki evropskih kulturnim ustanovam omogoča učinkovito promocijo, se je v zgolj treh mesecih po objavi beta verzije (julij 2014) predstavilo več kot 10 tisoč uporabnikov, tako s svojimi osnovnimi predstavitvenimi podatki kot tudi z objavami zbirk.


Slika: Museums.EU


The Rising Star

Podjetje je za Museums.EU prejelo tudi ugledno .EU Web Award nagrado, in sicer zmago v kategoriji ‘The Rising Stars’, v kateri se vsako leto pomerijo tri evropska podjetja z manj kot deset zaposlenimi. Slavnostna podelitev nagrad je potekala 19. novembra 2014, na Kraljevem belgijskem inštitutu za naravoslovne vede v Bruslju, kjer so razglasili najboljše spletne strani z domeno EU v skupno petih kategorijah.

 

Nagrade za inovativnost

Enako kot področje evropske kulturne dediščine so za Semantiko pomembni tudi razvojni projekti za domače in tuje naročnike iz drugih branž. Podjetje se kot Microsoftov partner v zadnjih letih posveča predvsem razvoju na področju spletnih in mobilnih tehnologij. Za inovativnost so prejeli že dve srebrni priznanji Štajerske gospodarske zbornice – leta 2009 za Galis, naslednje leto pa skupaj z Gorenjem za njihov projekt komunikacijskega središča doma oz. interaktivne pečice.
 

Evropski razvojni projekti

Pri uveljavljanju na evropskem trgu kulture se Semantika poleg kakovosti in inovativnosti svojih produktov opira tudi na bogate izkušnje in povezave, ki jih je vzpostavila prek sodelovanja v vseobsežnem evropskem projektu Europeana.
 

Ohranjanje bogastva za prihodnje rodove

Ključna vodila podjetja, ki je lani s sedmimi stalnimi sodelavci ustvarilo 256 tisoč € prihodkov in skoraj 13 tisoč € čistega dobička, tudi v prihodnje ostajajo inovativnost, kakovostno opravljene storitve in zadovoljstvo strank, vse to pa je zagotovilo, da se bo bogastvo muzejev in galerij ohranilo tudi v desetletjih in stoletjih pred nami.
 

Povezave


 

 
   Podporno okolje

Član: Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru
Tovarna podjemov, univerzitetni podjetniški inkubator Univerze v Mariboru je del inovacijskega ekosistema RAZ:UM. Storitve inkubatorja so primarno namenjene komercializaciji podjetniških idej študentov, raziskovalcev in profesorjev univerze ter tudi idej drugih inovativnih posameznikov. Več...
 

> Nazaj na vse
Ustanovitelj
Sašo Zagoranski
Inovativni produkti
Galis, Museums.SI, Museums.EU, Museu.MS
Vključenost v inovativno okolje
nekdanji član Tovarne podjemov, podjetniškega inkubatorja Univerze v Mariboru
Druge informacije
Spletna stran: http://www.semantika.si/
Leto ustanovitve: 200