REC

 
Glavna dejavnost podjetja REC iz Postojne je razvoj visokotehnoloških rešitev, ki izboljšujejo nadzor in učinkovitost baterijskih sistemov v vozilih na električen ali hibriden pogon – v plovilih, letalih, avtomobilih in motornih kolesih. Njihove rešitve, kot sta BMS (Battery Management System) in svetovna inovacija Active BMS, pa so nepogrešljive tudi v različnih testnih in avtonomnih sistemih, kot so denimo sončne ali vetrne elektrarne oz. povsod tam, kjer se energija shranjuje v litijevih akumulatorjih.

 

BMS podaljšuje življenjsko dobo akumulatorjev

Visokotehnološko podjetje REC iz Postojne se v zadnjih letih na domačem in globalnem trgu uveljavlja kot inovativen in razvojno napreden ponudnik upravljalnikov baterijskih sistemov (BMS - Battery Management System).

Gre za elektronske naprave, ki skrbijo za pravilno delovanje posamezne akumulatorske celice, ščitijo akumulator pred prenapolnjenjem in preveliko izpraznitvijo, zagotavljajo delovanje v primernem temperaturnem območju ter izenačujejo kapacitete posameznih celic, ki so posledica staranja in razlik v proizvodnji. 

Najnovejši produkt podjetja REC - aktivni upravljalnik baterijskega sistema (Active BMS) močno povečuje učinkovitost baterijskih celic, bistveno skrajšuje čas polnjenja in skoraj izniči energijske izgube.
 

Znatno podaljšana življenjska doba

Upravljalniki baterijskih sistemov podjetja REC znatno podaljšujejo življenjsko dobo baterijskih celic in akumulatorjev kot celote ter posledično uporabnikom zagotavljajo velike prihranke. Namenjeni so predvsem vgrajevanju v vozila na električen ali hibriden pogon – plovila, letala, avtomobile in motorna kolesa. Nepogrešljivi pa je tudi v različnih testnih in avtonomnih sistemih, kot so denimo sončne ali vetrne elektrarne oziroma povsod tam, kjer se energija shranjuje v litijevih akumulatorjih.

Prvi produkt BMS oz. Battery Management System je predhodnik inovacije ABMS.
 

Bistvene prednosti pred konkurenco

Do določene mere so tekmeci podjetja REC izdelovalci akumulatorskih celic, ki pa v večini primerov iščejo zgolj rešitve za nadzor lastnih akumulatorjev, ki niso namenjeni samostojni prodaji kot posamezne komponente. V primerjavi z njimi in drugimi ponudniki podobnih naprav REC-ovi sistemi dosegajo številne prednosti:
  • možnost izenačevanja z večjimi tokovi (do 1,3 A),
  • izjemno nizka lastna poraba električne energije,
  • visoka natančnost merjenja vsake celice,
  • merjenje temperature na vsaki posamezni celici in
  • uporabniku prijazen prikaz parametrov na LCD zaslonu na dotik, ki se lahko vgradi v kateri koli kokpit. 


 

Možgani sistema, prilagojeni po meri in željah strank

Algoritmi, implementirani v BMS, omogočajo izenačevanje celic in s tem pospešujejo proces polnjenja akumulatorja. Napravo bi lahko opisali kot ”možgane” celotnega sistema, saj se povezuje in komunicira tako s krmilnikom elektromotorja kot polnilnikom, spremlja polnjenje baterijskih celic iz različnih virov (iz električnega omrežja ali sončnih celic) ter nadzoruje, koliko energije lahko porabnik pobere iz akumulatorja.

Poleg omenjenih tehnoloških lastnosti pa podjetje REC eno ključnih prednosti pred tekmeci dosega tudi s tem, da ponuja konfiguracije svojih upravljalnikov po željah in zahtevah stranke, vključno z dodatnim programiranjem in kostumizacijo za specifičen sistem, razvoj programske opreme, garancijo in uporabniku prijazen nadzor nad akumulatorskim sistemom na osebnem računalniku ali LCD prikazovalniku.
 

Prodaja na treh kontinentih

Podjetje REC svoje rešitve trenutno izvaža v 11 evropskih držav in sočasno krepi prisotnost na ameriškem in avstralskem trgu. S sistemom, ki so ga razvili za delovanje razsmernikov največjega proizvajalca v Evropi, SMA (področje sončnih elektrarn), so konec leta 2014 prodrli v Avstralijo in tako poleg Evrope in ZDA na svoj tržni zemljevid dodali še tretji kontinent. 
 

Premagujejo Muskove Tesle

S svojo izrazito osredotočenostjo na kupce, ki pri njih še zdaleč ne dobijo samo naprave, prilagojene po svojih merah in željah, temveč stalno podporo, servis in razpoložljivost vrhunske ekipe, so osvojili številne referenčne kupce.

Med domače kupce poleg Seawaya in Inštituta Metron, ki na različnih dirkah električnih vozil premaguje celo avtomobile Tesla podjetniškega genija Elona Muska, sodijo še LZ design, Elaphe, Enstroj, Pfeifer Invent Systems, Oprema Ravne, SiEVA in drugi. S svojimi napravami opremljajo tudi mobilne laboratorije v švicarskih policijskih in carinskih vozilih, motorna kolesa Honda Motors, razvijajo in izdelujejo elektronsko opremo za ameriško jadralno letalo na sončno energijo Sunseeker, njihov sistem BMS pa nadzoruje tudi shranjevalnike energije večjih fotonapetostnih otočnih sistemov v Nemčiji.
 

Active BMS je svetovna inovacija

Izjemna strokovnost in osredotočenost na reševanje težav kupcev sta podjetje REC pripeljali do novega razvojnega dosežka, in sicer upravljalnika baterijskega sistema z aktivnim prenosom energije med posameznimi baterijskimi celicami. Svetovna inovacija, ki trenutno nima prave konkurence, je že pripravljena za trženje na globalnem trgu. Zanjo imajo že precej povpraševanj, tudi že naročil, prvo bodo odposlali na Nizozemsko, kjer se bodo predstavili tudi na sejmu počitniških vozil, ki je na Nizozemskem zelo popularen. 
 

Minimalne izgube pri prenosu

V primerjavi s ''pasivnim'' BMS, aktivni upravljalnik baterijskega sistema (Active BMS) močno povečuje učinkovitost baterijskih celic, bistveno skrajšuje čas polnjenja in skoraj izniči energijske izgube. Ker omogoča prenos energije iz celice z večjim nabojem v celico z manjšim nabojem oz. iz baterijskega paketa z višjo energijo v akumulator z nižjo energijo, so izgube minimalne, saj celoten proces zagotavlja 95 % učinkovitost.
 

Podaljšano delovanje tudi pri ciklu praznjenja

Poleg močno izboljšane učinkovitosti polnjenja Active BMS podaljša delovanje akumulatorja tudi pri ciklih praznjenja. Pri klasičnih nadzornih sistemih se namreč cikel praznjenja ustavi, ko sistem zazna, da celica z najmanjšo napetostjo pade pod mejno vrednost. Active BMS v tem primeru prenese energijo iz celotnega baterijskega paketa v celico z najmanjšo napetostjo in s tem uporabniku zagotovi daljše delovanje baterijskega cikla.
 

Visoki standardi tudi pri izdelavi

Tudi pri izdelavi sistema ABMS bo REC zasledoval najvišje strokovne standarde, saj bodo aluminijasto ohišje in zunanji vodotesni priključki elektronsko napravo učinkovito zaščitili pred zunanjimi mehanskimi in vremenskimi vplivi.
 

Obetavne napovedi

Enako kot BMS bo podjetje nov produkt tržilo prek priporočil zadovoljnih strank, sejmov in svojega ključnega promocijskega kanala – lastne spletne strani. Za uveljavljanje na nemškem trgu pa bodo nadaljevali z uspešnim sodelovanjem z lokalnim distributerjem. Vse prednosti novega produkta Active BMS in dejstvo, da v tem trenutku nima prave konkurence, bodo podjetju REC zagotovo v veliko pomoč pri uresničevanju zastavljane vizije – postati 100-odstotni izvoznik in uveljavljen razvojni partner izdelovalcev vozil na električni ali hibridni pogon v Evropi in Severni Ameriki.


Nadarjena naravoslovca in začetek zgodbe o uspehu

Družinsko podjetje sta leta 2011 ustanovila zakonca Maja Požar Andrejašič, diplomirana inženirka fizike, in Tine Andrejašič, doktor elektrotehnike ter mlad raziskovalec na področju avtonomnih sistemov za pridobivanje elektrike s pomočjo alternativnih virov energije.

Naravoslovca, ki se odlično znajdeta tudi v poslovnih vodah, sta o lastnem podjetju premišljevala že v času študija, svoje načrte pa začela uresničevati, ko ju je njun prijatelj in zdajšnji poslovni partner Andrej Pečjak iz Inštituta Metron, ki se ukvarja z razvojem električnih vozil, povabil, naj izdelata elektroniko za enega njegovih prvih predelanih avtomobilov. Kmalu za tem sta stike navezala še s podjetjem Seaway, vodilnim domačim in svetovnim izdelovalcem plovil, ki je ravno v tistem času začelo izdelovati barke na hibridni pogon Greenline.


Izvoz bodo povečali na 50%

Podjetje je lani s tremi stalnimi sodelavci in dvema razvijalcema programske opreme, s katerima sodeluje po potrebi, prodalo nekaj več kot 240 kosov naprav BMS in ustvarilo dobrih 112 tisoč € prihodkov, od tega 30 odstotkov na tujih trgih. Ob letni rasti ključnih kazalnikov poslovanja, ki dosega od 20 do 30 odstotkov, kar je značilno za visokotehnološke start-upe, napovedujejo, da bodo izvoz letos povečali na 50 odstotkov.
 

Organska rast

Ker REC svojo rast financira organsko, bo skladno z rastjo prihodkov naraščalo tudi število zaposlenih, predvsem v razvojnem oddelku, po potrebi še v marketingu in prodaji. Pri svojem raziskovalno-razvojnem delu še vedno aktivno sodelujejo z ljubljansko fakulteto za elektrotehniko, s pomočjo katere prihajajo tudi v stik s potencialnimi novimi zaposlenimi oziroma študenti, željnimi novih tehnoloških znanj, ki pri njih lahko opravljajo prakso. In čeprav vsi ključni člani ekipe prihajajo iz naravoslovnih fakultet, so njihova največja potrditev številne zadovoljne stranke in ne toliko nagrade, ki jih dosegajo na start-up tekmovanjih ali forumih inovacij.
 

Mnenja zadovoljnih uporabnikov

''Najprej se vam želim zahvaliti za sodelovanje in hiter razvoj programske opreme pred vašim dopustom – deluje popolno. Še enkrat se vam želim zahvaliti za res dober BMS in še boljšo tehnično podporo.''
BMZ Poland Sp., Poljska
 
''Avto za analizo drog deluje brezhibno… s Tinetom sta opravila res odlično delo!''
Lanz Polizei un Einsatzfahrzeuge, Švica
 
''Moram reči, da je podpora res bila izjemna in trenutno na forumih pišem o svoji izkušnji. REC-ov BMS bom močno priporočal.''
Trond Rosvik, Norveška
 

Povezave


 
   Podporno okolje

Član: Tehnološki park Ljubljana
Tehnološki park Ljubljana pod svojim okriljem povezuje več kot 290 podjetij. Število članov nenehno narašča, saj vse več podjetij prepoznava prednosti in koristi, ki jih članstvo v takšnem mednarodno usmerjenem podjetniškem in podpornem okolju prinaša. Več...
 

> Nazaj na vse
Ustanovitelj
Požar Andrejašič Maja
Inovativni izdelki
Battery Management System
Active Battery Management System
Nagrade in natečaji
  • Slovenski forum inovacij
  • finalist tekmovanja Najpodjetniška ideja 2013
  • Start:up leta 2012
Vključenost v inovativno okolje
član Tehnološkega parka Ljubljana
Drugi podatki
Spletna stran: www.rec-bms.com
Leto ustanovitve: 2011