DiaGenomi

 
Leta 2010 ustanovljeno podjetje DiaGenomi, zmagovalec tekmovanja Start:up leta 2010 in redni član Ljubljanskega univerzitetnega inkubatorja, se ukvarja z razvojem in zagotavljanjem storitev in rešitev na različnih področjih molekularne biologije. Poleg genetske analize raka dojke in debelega črevesja, ki omogoča učinkovitejše, hitrejše in posamezniku prilagojeno zdravljenje, zagotavlja tudi genetske analize kardiovaskularnega sistema, ki posamezniku pokažejo smernice za bolj zdrav življenjski slog.
 

Testi podjetja Diagenomi se od konkurenčnih razlikujejo zaradi celostnega pristopa pri obravnavanju posameznih bolezni oziroma groženj in zato poleg samega genetskega zapisa vključujejo tudi vpliv življenjskega stila, družinske zgodovine ter splošnega zdravstvenega stanja bolnika. Trenutni razvojni in tržni adut podjetja pa je personaliziran preventivni genetski test SportInjuryRISQ. Namenjen je profesionalnim in rekreativnim športnikom za odkrivanje podvrženosti k poškodbam vezivnega tkiva in splošnega stanja kardiovaskularnega sistema. 
 

O novem izdelku

SportInjuryRISQ je edinstven genetski test, ki se osredotoča na dve pomembni komponenti posameznikovega udejstvovanja v športu:
  • na podvrženost k razvoju poškodb mehkega veznivnega tkiva (ligamentov in vezi) in
  • na splošno stanje kardiovaskularnega sistema.
 
SportInjuryRISQ ni diagnostični test in ne more napovedati poškodbe sprednjih križnih vezi ali ahilove tetive ter razvoja kardiovaskularnih bolezni. Test je namenjen temu, da oceni posameznikovo tveganje za takšne zaplete in omogoči, da si posameznik prilagodi življenjski stil in trening tako, da se bo izognili poškodbam in kardiovaskularnim zapletom.
 
Prvi del rezultatov SportInjuryRISQ testa je razvrstitev posameznikov v visoko, srednjo in nizko skupino tveganja za razvoj poškodbe mehkega veznega tkiva. Drugi del testa se osredotoča na kardiovaskularni sistem in možne povezave med okoljskimi faktorji (dieta, dodatki…) ter posameznikovim genetskim ozadjem. Glede na rezultate nato strokovnjaki podjetja svetujejo kako regulirati okoljske faktorje tako, da se izognemo tveganju za poškodbe mehkega veznega tkiva ali kardiovaskularnim zapletom. Glede na rezultate testa strokovnjaki pripravijo program, ki je popolnoma prilagojen potrebam posameznika.
 

Problem, uporabna vrednost in konkurenčna prednost

Poudariti je treba, da na dojemljivost za poškodbe in kardiovaskularne zaplete vplivajo vsi številni okoljski in genetski faktorji. Prisotnost posameznih sprememb v vaši DNA ni dovolj, da se poškodba razvije, ampak zgolj poveča tveganje pri posamezniku. Pri posameznikih, ki imajo genetsko predispozicijo, in hkrati živijo v rizičnem okolju, je verjetnost razvoja poškodb in kardiovaskularnih zapletov večja.
 

Genetika in okoljski dejavniki

Glavna in najpomembnejša prednost testa SportInjuryRISQ je to, da poleg genetike upošteva tudi okoljske dejavnike, ki so prav tako zelo pomembni. Test tako poleg analize 16 genetskih variant v 10 klinično relevantnih genih vključuje tudi informacije o zdravstveni anamnezi, poškodbah, fizičnih aktivnostih, prehrani, krvni sliki itd.
 

Ciljni kupci

SportInjuryRISQ je namenjen:
  • profesionalnim športnikom,
  • trenerjem,
  • predsednikom športnih klubov in skupin,
  • aktivnim rekreativnim športnikom.
 

Kredibilen podjetniški tim

Podjetniški tim podjetja DiaGenomi sestavljajo farmacevt in biolog, ki zaključujeta doktorski študij na Ljubljanski medicinski fakulteti, ter doktorica znanosti s področja molekularne biologije. Kredibilnost podjetju daje tudi 12 članski mednarodni strokovni svet, sestavljen iz vrhunskih strokovnjakov s področja onkologije, genetike, molekularne biologije, klinične diagnostike, farmacije in marketinga.

Ekipa podjetja DiaGenomi, ki ponuja storitve in rešitve na treh področjih molekularne biologije.
 

Znanstveno-raziskovalno delo

V podjetju si zaradi napredka in razvoja prizadevajo tudi z aktivnim vključevanjem v bazično, znanstveno-raziskovalno delo na področju metabolizma holesterola, mehanizmov raka in populacijskih študij. Podjetje je zmagalo na natečaju za Najboljši poslovni načrt 2011 Tehnološkega parka Ljubljana, se uvrstilo v finale Rektorjeve nagrade Univerze v Ljubljani in Podjetne Primorske. V podjetje je že kmalu po ustanovitvi vstopil tudi zunanji investitor in strateški partner, ki jim pomaga pri širjenju prodajne mreže in razvoju.
 
 

Povezave


Viri

  • Arhiv Start:up Slovenija
  • DiaGenomi d.o.o.


 
   Podporno okolje

Član: Tehnološki park Ljubljana
Tehnološki park Ljubljana pod svojim okriljem povezuje več kot 290 podjetij. Število članov nenehno narašča, saj vse več podjetij prepoznava prednosti in koristi, ki jih članstvo v takšnem mednarodno usmerjenem podjetniškem in podpornem okolju prinaša. Več...
 

> Nazaj na vse
Ustanovitelji
Španinger Klemen
Čeh Borut
Robavs Marija
Inovativni izdelki
SportInjuryRISQ
Vključenost v programe
Start:up leta
Go:Global Slovenija mentor
Drugi podatki
Spletna stran: www.diagenomi.eu/sl/
Leto ustanovitve: 2010