Biosistemika

 
Sistem Geneio, ki ga razvija in trži podjetje BioSistemika, je svetovna novost pri poenostavitvi, avtomatizaciji in pospešitvi laboratorijskih analiz genetskega zapisa (analiza DNA) za namene molekularne diagnostike. Čas biološke tehnike qPCR (Real Time Polymerase Chain Reaction) skrajša za kar 40 %.
 
 

O podjetju

BioSistemika je spin-off podjetje Nacionalnega inštituta za biologijo. Sestavlja ga ekipa znanstvenih raziskovalcev, podjetnikov in strokovnjakov trženja. Glavni produkt podjetja je ekspertni sistem za molekularno analitiko. Gre za neodvisno enoto, ki uporabnika enostavno vodi skozi celoten proces izvajanja testa, se povezuje s specialistično laboratorijsko opremo, obdeluje eksperimentalne podatke in jih interpretira ter poda enostavne in nedvoumne rezultate.

Poleg tega ponujajo strankam tudi ustrezno ekspertno izobraževanje s področja molekularne biologije ter različne oblike podpore, od raziskovanja in dizajniranja analitičnih sistemov, do validacij že obstoječih protokolov v certificiranih laboratorijih. 
 

O inovativnem sistemu Geneio 

Sistem je namenjen molekularno diagnostičnim laboratorijem, ki biološko tehniko qPCR uporabljajo na dnevni bazi. qPCR je pomembna tehnika v medicini (markerji raka in genetsko pogojenih bolezni, določanje povzročiteljev bolezni), prehranski varnosti (mikroorganizmi v živilih, vodi, določanje gensko spremenjenih organizmov), farmaciji, kmetijstvu in drugih panogah. Predstavlja zlat standard na področju detekcije in kvantifikacije DNA, ki denimo omogoča identifikacijo DNA storilcev kaznivih dejanj na kraju zločina, odkrivanje okužbe z virusi v krvi, diagnosticiranje bolezni, ugotavljanje učinkovitosti zdravil itn.
 
Geneio visoko kvalificirane zaposlene razbremeni rutinskega in zamudnega dela. Z njegovo uporabo namreč laboratoriji lahko optimizirajo in standardizirajo postopek qPCR, ter posledično opravijo več qPCR analiz v istem časovnem obdobju in znižajo operativne stroške.
 
Geneio povezuje celoten potek dela qPCR v pet enostavnih korakov, omogoča avtomatizirano pripravo eksperimentov in analizo rezultatov, ter komunicira s qPCR inštrumenti. Na ta način skrajša čas potreben za pridobivanje končnih qPCR rezultatov v diagnostičnih laboratorijih za do 40%. Vse to v skladu s standardi ISO 9001, ISO 17025 ter zahtevami kontrole kakovosti.
 

Problem, uporabna vrednost in konkurenčna prednost

Čeprav je qPCR postala neizogibna tehnologija v številnih laboratorijih, se še vedno sooča z resnimi problemi ponovljivosti rezultatov in zanesljivosti. Ni standardiziranega pristopa do priprave, optimizacije in validacije qPCR med laboratoriji, obenem pa uporabnikom velik problem predstavljajo tudi zelo kompleksne programske rešitve in uporabniški vmesniki, katere je precej težko uporabljati in niso med sabo kompatibilni. Zato ima še vedno več kot 75% uporabnikov tehnologije qPCR doktorat ali še višjo izobrazbo, vsi ti faktorji pa vplivajo na zelo zahtevno in drago implementacijo tehnologije qPCR v laboratorije.
 
Geneio je zelo zanimiv tudi za proizvajalce qPCR opreme, ker je prvi tovrsten produkt na trgu, ki rešuje probleme, ki nastajajo zaradi kompleksnih uporabniških vmesnikov ter nepoenotenega in nestandardiziranega pristopa. Ta kar pogosto pripelje do napak, napačnih rezultatov in nujnih ponovitev celotnih eksperimentov. To je velik problem, ko gre za medicinsko diagnostiko, forenziko in ostale veje molekularne diagnostike.
 
 
 

O inovativnem izdelku PlatR

Tudi PlatR je inovativna rešitev podjetja BioSistemika, ki omogoča zanesljivo in enostavno ročno pipetiranje. Razvita je za preprosto uporabo in primerna za vsak laboratorij, ki uporablja mikrotitrske ploščice. Glavna uporabna vrednost je, da PlatR prevzame nadzor nad zapleteno koordinacijo med vdolbinicami na ploščici. Uporabnik ne rabi zapravljati veliko energije in koncentracije, da bi se spomnil kam nanesti naslednji vzorec. Zato lahko uporabniki pipetirajo več ploščic na dan z isto učinkovitostjo.
 
PlatR zmanjša število napak in omogoči enostavno pipetiranje tudi po več polnih ploščicah. To neposredno vpliva na kvaliteto rezultatov in splošno produktivnost v laboratoriju. PlatR, ki je kompatibilen s sistemom Geneio, je odličen pripomoček, ki optimizira qPCR potek dela v laboratoriju in bistveno olajša pipetiranje na qPCR ploščice.
 
 

Problem, uporabna vrednost in konkurenčna prednost

PlatR je bil razvit tako, da je preprost za uporabo. Le ena preprosta demonstracija je za večino dovolj, da lahko začnejo uporabljati PlatR. Glavne prednosti PlatR-a so:
  • zvišana učinkovitost laboratorijskega osebja,
  • preprostost uporabe,
  • možnost pipetiranja več ploščic v enem dnevu,
  • zmanjšano število napak med pipetiranjem.
  • povprečno je cena 3-4 odvrženih ''384-well'' ploščic v laboratoriju (vključeni reagenti, potrošni material in stroški osebja) ista kot cena za en PlatR.
 

Ciljni kupci

Laboratoriji, ki uporabljajo qPCR in ostali molekularno-diagnostični laboratoriji, ki uporabljajo mikrotitrske ploščice.
 

Reference za sistem Geneio

"I am happy to say that the concept of the Geneio software is an excellent one and that it addresses a crucial parameter in the diagnostic qPCR workflow. The software is very flexible, responsive and provides extensive information on quality control that then feeds into the results interpretation. Hence it addresses the key issues that determine how accurate a diagnostic result is likely to be."
Stephen A. Bustin, MIQE Author & Global qPCR Expert
 
"Benefits while using Geneio are automatic import of sample data, experiment setup is faster and efficient, automatically generated calculations (chemicals, mixtures, recipes, and dilutions), automatic data analysis and results interpretation, traceability of all actions and standardised way of work among all users (i.e. members)."
National institute of biology, Ljubljana, Slovenia
 
''The Geneio software is an interesting step forward in qPCR diagnostics procedure. After the initial set-up of experiments, workflow became very easy and quick. On the other hand, the software still enables set-up and analysis modifications, which is very important in everyday diagnostics.”
Institute of Microbiology and Immunology, Faculty of Medicine, University of Ljubljana, Slovenia
 

Reference za rešitev PlatR

"I told my boss - if we get PlatR for our lab - I'll start pipetting 384 well plates again. Gladly. So now we have it."
B.B, Roche Diagnostics Germany
 
"I will never pipet 384 well plates without PlatR again. I am much more relaxed and I can easily pipett four full 384 well plates in one day. Before I hardly filled out one plate and in the end I always noticed some mistakes. Now, I'm pipetting without errors."
U.C., NIB, Slovenia
 

Povezave

 

 
   Podporno okolje

Član: Tehnološki park Ljubljana
Tehnološki park Ljubljana pod svojim okriljem povezuje več kot 290 podjetij. Število članov nenehno narašča, saj vse več podjetij prepoznava prednosti in koristi, ki jih članstvo v takšnem mednarodno usmerjenem podjetniškem in podpornem okolju prinaša. Več...
 

> Nazaj na vse
Ustanovitelji
Knežević Miomir
Hren Matjaž
Ravnikar Maja
Baebler Špela
Urlep Mateja
Gruden Kristina
Zupančič Klemen
Inovativni izdelki
GENEIO®
Vključenost v programe
Start:up leta
Go:Global Slovenija
INO
Drugi podatki
Spletna stran: www.biosistemika.com
Leto ustanovitve: 2010