Intervju z startupovcem

Dušan Heric
/22.5.2014, Avtor: Stanislava Vabšek
Ustanovitelj in direktor podjetja Poligram, ki razvija in trži sistem za sledenje Trak8 ter aplikacijo kmetijske evidence. Doktor znanosti, kmet in oče štirih otrok.
Kakšna je bila vaša pot od doktorata in priložnosti za akademsko kariero do ustanovitve lastnega podjetja?
Po doktoratu iz segmentacije slikovnih informacij na mariborski fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko, kjer sem bil zaposlen kot mlad raziskovalec, je bila moja prva služba izven akademske sfere v celjskem podjetju EMA. Delal sem na razvoju sistema za sledenje plovil. Čeprav smo imeli zdrave in dobre odnose, sem nekako vedel, da ne bom zdržal več kot eno leto.
 
Zakaj niste zdržali v službi?
Poleg tega, da sem se ves čas spraševal, ali res želim to početi, mi ni ustrezala vsakodnevna vožnja iz Maribora v Celje. Iz podobnih razlogov sem zavrnil tudi ponudbo za službo raziskovalca v Avstriji. Mi je bilo pa že pred doktoratom jasno, da me akademska kariera ne zanima, ker sem čisto preveč aplikativen tip. Rad razvijam nove produkte in jim vdahnem življenje, potem pa z užitkom delam na tem, da uspejo tudi na trgu. Zato je bilo podjetništvo pravzaprav edina primerna pot zame.
 
Izhajate iz podjetniške družine?
Da, starša sta imela gostilno. Vendar to ni razlog, da sem danes tudi sam podjetnik.
 
Kaj pa je tisto, kar vas drži v podjetništvu?
Neodvisnost, svoboda. V podjetništvu je veliko svobode. Delam tisto, kar me veseli, in čeprav ne morem reči, da gre za moj hobi, me to delo izpolnjuje.
 
Za uspeh v podjetništvu so potrebne določene karakterne značilnosti. Katere od njih bi izpostavili pri sebi?
Začel bom pri drugi plati medalje. Kontrola in bremza. Sem ziheraš. Rad večkrat in temeljito preverim, preden se spustim v kaj novega. In to je verjetno kar velika cokla našega podjetja. Po drugi strani pa znam zelo analitično razmišljati, hitro povezujem stvari, z ljudmi, ki jih prepoznam kot prave partnerje, znam zelo dobro vzpostaviti pristen odnos. Poleg tega sem mi zdi pomembo, da se držim tistega, kar rečem in obljubim. Sem mož beseda.
 
Imate v poslu kakšne vznornike? Kako se poklicno izpopolnjujete?
Vzornik, če lahko temu tako rečem, je ameriški računalniški znanstvenik Alan Kay. Poglejte si kaj njegovega, da boste vedeli, od kje je Steve Jobs črpal ideje (smeh). Prebiram strokovne publikacije, ki se navezujejo na moje primarno strokovno področje, kaj bistveno več pa ne. Hodim na razna poslovna srečanja, tudi s tem si širim obzorja. Konec koncev pa neka celostna osebna rast ni povezana samo s podjetništvom. Družina je ključ in temelj. Če nimaš podpore družine, po moje ne moreš biti uspešen.
 
Kaj je vaš največji uspeh do sedaj?
Osebno zagotovo to, da sem si zgradil družino. Star sem 36 let in imam štiri otroke, stare od enega do osem let. Poklicno pa hočemo kot podjetje še naprej rasti in priti do stopnje, ko bomo zares prepoznavni na določenem tržnem segmentu. Prepoznavnosti bo sledil tudi uspeh.
 
Kako usklajujete zasebno in poklicno življenje?
Poligram je družinsko podjetje. Jaz skrbim za razvoj in prodajo, žena za finance, kadre in administracijo. Družinska in podjetniška sfera sta pri nas precej prepleteni, nimava neke stroge ločnice. Če je na primer čez vikend treba kaj narediti, ne bom rekel ne samo zato, ker je nedelja.
 
Kaj pa hobiji in prosti čas?
Poleg podjetja imamo kmetijo. Njivo, gozd in travnike, živali ne gojimo. Z družino smo veliko v naravi, pogosto se odpravimo na kakšen dve do tri urni pohod. Za kaj več nam pa že zmanjka časa.
 
 
 
   Podporno okolje

Član: Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru
Tovarna podjemov, univerzitetni podjetniški inkubator Univerze v Mariboru je del inovacijskega ekosistema RAZ:UM. Storitve inkubatorja so primarno namenjene komercializaciji podjetniških idej študentov, raziskovalcev in profesorjev univerze ter tudi idej drugih inovativnih posameznikov. Več...
 

Avtor vsebine: Stanislava Vabšek,
komuniciranje in pr Start:up Slovenija
 
> Nazaj na vse
Ustanovitelj podjetja
Poligram
Inovativni izdelki
aplikacija Kmetijske evidence
Vključen v programe
INO