Izdelek

Svetovna novost za povečanje učinkovitosti akumulatorjev
 /5.1.2015, Avtor: Stanislava Vabšek
 
Aktivni upravljalnik baterijskega sistema za električna in hibridna vozila je svetovna inovacija, ki močno poveča učinkovitost akumulatorja, bistveno skrajša čas polnjenja in minimizira energijske izgube.
 
Visokotehnološko podjetje REC iz Postojne se v zadnjih letih na domačem in globalnem trgu uveljavlja kot inovativen in razvojno napreden ponudnik upravljalnikov baterijskih sistemov (BMS oziroma Battery Management System). Gre za elektronske naprave, ki skrbijo za pravilno delovanje posamezne akumulatorske celice, ščitijo akumulator pred prenapolnjenjem in preveliko izpraznitvijo, zagotavljajo delovanje v primernem temperaturnem območju ter izenačujejo kapacitete posameznih celic, ki so posledica staranja in razlik v proizvodnji.

Najnovejši produkt podjetja REC - aktivni upravljalnik baterijskega sistema (ABMS) močno povečuje učinkovitost baterijskih celic, bistveno skrajšuje čas polnjenja in skoraj izniči energijske izgube.
 

Podaljšana življenjska doba …

BMS, ki znatno podaljšuje življenjsko dobo baterijskih celic in akumulatorjev kot celote ter posledično uporabnikom zagotavlja velike prihranke, je namenjen predvsem vgrajevanju v vozila na električen ali hibriden pogon – plovila, letala, avtomobile in motorna kolesa. Nepogrešljiv pa je tudi v različnih testnih in avtonomnih sistemih, kot so denimo sončne ali vetrne elektrarne oziroma povsod tam, kjer se energija shranjuje v litijevih akumulatorjih.

Prvi produkt BMS oz. Battery Management System je predhodnik inovacije ABMS.
 

… in bistvene prednosti pred konkurenco

Do določene mere so tekmeci podjetja REC izdelovalci akumulatorskih celic, ki pa v večini primerov iščejo zgolj rešitve za nadzor lastnih akumulatorjev, ki niso namenjeni samostojni prodaji kot posamezne komponente. V primerjavi z njimi in drugimi ponudniki podobnih naprav REC-ov BMS dosega številne prednosti:
  • možnost izenačevanja z večjimi tokovi (do 1,3 A),
  • izjemno nizka lastna poraba električne energije,
  • visoka natančnost merjenja vsake celice,
  • merjenje temperature na vsaki posamezni celici in
  • uporabniku prijazen prikaz parametrov na LCD zaslonu na dotik, ki se lahko vgradi v kateri koli kokpit. 

 

Možgani sistema, prilagojeni po meri in željah strank

Algoritmi, implementirani v BMS, omogočajo izenačevanje celic in s tem pospešujejo proces polnjenja akumulatorja. Napravo bi lahko opisali kot ”možgane” celotnega sistema, saj se povezuje in komunicira tako s krmilnikom elektromotorja kot polnilnikom, spremlja polnjenje baterijskih celic iz različnih virov (iz električnega omrežja ali sončnih celic) ter nadzoruje, koliko energije lahko porabnik pobere iz akumulatorja. Poleg omenjenih tehnoloških lastnosti pa podjetje REC eno ključnih prednosti pred tekmeci dosega tudi s tem, da ponuja konfiguracije svojih upravljalnikov po željah in zahtevah stranke, vključno z dodatnim programiranjem in kostumizacijo za specifičen sistem, razvoj programske opreme, garancijo in uporabniku prijazen nadzor nad akumulatorskim sistemom na osebnem računalniku ali LCD prikazovalniku.
 

Prodaja na treh kontinentih

Podjetje REC svoje rešitve trenutno izvaža v 11 evropskih držav in sočasno krepi prisotnost na ameriškem in avstralskem trgu. S sistemom, ki so ga razvili za delovanje razsmernikov največjega proizvajalca v Evropi, SMA (področje sončnih elektrarn), so konec leta 2014 prodrli v Avstralijo in tako poleg Evrope in ZDA na svoj tržni zemljevid dodali še tretji kontinent. 
 

Honda, Sunseeker, Greenline in drugi ugledni kupci

Za svojo inovacijo ABMS ima podjetje REC že precej povpraševanj, tudi že naročil, prvo bodo odposlali na Nizozemsko, kjer se bodo predstavili tudi na sejmu počitniških vozil, ki je na Nizozemskem zelo popularen. Sicer pa s svojimi BMS napravami opremljajo mobilne laboratorije v švicarskih policijskih in carinskih vozilih in motorna kolesa izdelovalca Honda Motors. Razvijajo in izdelujejo elektronsko opremo za ameriško jadralno letalo na sončno energijo Sunseeker, njihov sistem BMS pa nadzoruje tudi shranjevalnike energije večjih fotonapetostnih otočnih sistemov v Nemčiji. Na domačem trgu je njihov največji kupec podjetje Seaway, ki z BMS sistemi opremlja hibridne barke Greenline, sodelujejo pa tudi pri razvojnih projektih podjetij SiEVA, Inštitut Metron, Enstroj, LZ design, Pfeifer Invent Systems, Elaphe, Custom North itd.
 

Nov razvojni dosežek – svetovna inovacija AMBS

Izjemna strokovnost in osredotočenost na reševanje težav kupcev sta podjetje REC pripeljali do novega razvojnega dosežka, in sicer upravljalnika baterijskega sistema z aktivnim prenosom energije med posameznimi baterijskimi celicami. Svetovna inovacija, ki trenutno nima prave konkurence, je že pripravljena za trženje na globalnem trgu. V primerjavi s ''pasivnim'' BMS, aktivni upravljalnik baterijskega sistema (ABMS) močno povečuje učinkovitost baterijskih celic, bistveno skrajšuje čas polnjenja in skoraj izniči energijske izgube. Ker omogoča prenos energije iz celice z večjim nabojem v celico z manjšim nabojem oz. iz baterijskega paketa z višjo energijo v akumulator z nižjo energijo, so izgube minimalne, saj celoten proces zagotavlja 95 % učinkovitost.
 

Podaljšano delovanje tudi pri ciklu praznjenja

Poleg močno izboljšane učinkovitosti polnjenja ABMS podaljša delovanje akumulatorja tudi pri ciklih praznjenja. Pri klasičnih nadzornih sistemih se namreč cikel praznjenja ustavi, ko sistem zazna, da celica z najmanjšo napetostjo pade pod mejno vrednost. ABMS v tem primeru prenese energijo iz celotnega baterijskega paketa v celico z najmanjšo napetostjo in s tem uporabniku zagotovi daljše delovanje baterijskega cikla. Tudi pri izdelavi sistema ABMS bo REC zasledoval najvišje strokovne standarde, saj bodo aluminijasto ohišje in zunanji vodotesni priključki elektronsko napravo učinkovito zaščitili pred zunanjimi mehanskimi in vremenskimi vplivi.
 

Obetavne napovedi

Enako kot BMS bo podjetje nov produkt tržilo prek priporočil zadovoljnih strank, sejmov in svojega ključnega promocijskega kanala – lastne spletne strani. Za uveljavljanje na nemškem trgu pa bodo nadaljevali z uspešnim sodelovanjem z lokalnim distributerjem. Vse prednosti novega produkta ABMS in dejstvo, da v tem trenutku nima prave konkurence, bodo podjetju REC zagotovo v veliko pomoč pri uresničevanju zastavljane vizije – postati 100-odstotni izvoznik in uveljavljen razvojni partner izdelovalcev vozil na električni ali hibridni pogon v Evropi in Severni Ameriki.
 

Mnenja zadovoljnih uporabnikov

''Najprej se vam želim zahvaliti za sodelovanje in hiter razvoj programske opreme pred vašim dopustom – deluje popolno. Še enkrat se vam želim zahvaliti za res dober BMS in še boljšo tehnično podporo.''
BMZ Poland Sp., Poljska
 
''Avto za analizo drog deluje brezhibno… s Tinetom sta opravila res odlično delo!''
Lanz Polizei un Einsatzfahrzeuge, Švica
 
''Moram reči, da je podpora res bila izjemna in trenutno na forumih pišem o svoji izkušnji. REC-ov BMS bom močno priporočal.''
Trond Rosvik, Norveška
 
 

Povezave

www.rec-bms.com
http://www.izvozniki.si/8804382/V-ameri%C5%A1kem-jadralnem-letalu-elektronska-oprema-iz-Postojne
http://www.finance-akademija.si/8359144/Kako-znanje-z-majhnega-trga-lahko-postane-veliko-in-prepoznavno?cookietime=1413204277
http://avto.finance.si/8802241/Novi-mejnik-pri-elektri%C4%8Dnih-avtih-700-kilometrov
http://www.finance.si/8338975/Razkrivamo-finaliste-Najpodjetni%C5%A1ke-ideje-in-Najpodjetni%C5%A1ke-ekoideje
https://www.dnevnik.si/poslovni/gazele/vsa-energija-in-denar-v-razvoj-
http://www.podjetnik.si/clanek/električnim-vozilom-vgradijo-možgane-20140710

 
   Podporno okolje

Član: Tehnološki park Ljubljana
Tehnološki park Ljubljana pod svojim okriljem povezuje več kot 290 podjetij. Število članov nenehno narašča, saj vse več podjetij prepoznava prednosti in koristi, ki jih članstvo v takšnem mednarodno usmerjenem podjetniškem in podpornem okolju prinaša. Več...
 

Avtor vsebine: Stanislava Vabšek,
komuniciranje in pr Start:up Slovenija
 
> Nazaj na vse
Startup podjetje
REC d.o.o.
Vključenost v programe
Start:up leta
Go:Global Slovenija
 
Drugi podatki
Spletna stran: http://www.rec-bms.com/
Leto ustanovitve: 2011