Intervju z startupovcem

Peter Korun
/22.5.2014, Avtor: Nataša Rus
Direktor in soustanovitelj podjetja ASK, ki razvija in izdeluje detektorje mrtvega kota za povečano varnost v cestnem prometu.
1. Kako ste prišli do podjetniške ideje?
Na idejo sem prišel zaradi neprijetne izkušnje z mrtvim kotom v enem izmed križišč. Ker sem po naravi zelo radoveden človek in ker me vedno zanima, kako bi bilo možno kakšno stvar izboljšati, sem se lotil izziva ter se podal v razvoj detektorja mrtvega kota v križišču.
 
2. Kako vidite prihodnji razvoj vašega podjetja in vaših produktov?
V prihodnosti bo podjetje strmelo k inovativnosti in razvoju novih sistemov v prometu ter izboljšavi že uveljavljenih produktov. Ideje so že na papirju.
 
3. Poznate ključ do uspeha v vaši dejavnosti?
Recept za uspeh je kot običajno vezan na določeno energijo, ki jo vneseš v projekt, važno pa je tudi, da se razvijaš skladno s potrebami trga. Da trgu ponudiš tisto, kar potrebuje. V prometni panogi je to seveda varnost prometnih udeležencev in cena, ki jo je potrebno plačati za to varnost. Le-ta pa seveda v prometni varnosti ne bi smela biti ovira.
 
4. Kakšen pomen pripisujete poslovnemu načrtu v zgodnji fazi razvoja podjetja?
V začetni fazi je poslovni načrt pomemben, saj se iz njega da razbrati, ali je ideja zanimiva tudi iz ekonomskega vidika. Prav tako te poslovni načrt seznani z realnostjo, saj sanje dobijo nekakšno realno podlago.
 
5. Kaj vas najbolj žene v življenju, kaj je tisto, zaradi česar se soočite s katerokoli oviro?
V prvi vrsti to, da imam vsekakor rad življenje. Iz tega izhaja vsa volja do stvari, ki jih počnem. Če temu dodam še veselje do dela, dobijo stvari res poseben čar. V tisto, v kar verjameš, z lahkoto vložiš sebe in svoje delo.
 
6. Kaj bi svetovali vsem posameznikom, ki imajo znanje za razvoj visokotehnološkega produkta, pa se s podjetništvom šele spogledujejo?
Da se opogumijo in preizkusijo, ali so iz pravega testa. Če ne bodo, ne bodo nikoli vedeli in se bodo celo življenje spraševali, ali so morda zamudili priložnost za izgradnjo lastnega podjetja. Je pa res, da se je potrebno pogovarjati s pravimi ljudmi in verjeti vase, potem je pol poti že opravljene. Treba je delati, delati, in še enkrat delati. Verjeti v to, kar delaš, poskušati in nemalokrat tudi tvegati. Vzponi in padci so sestavni del posla, a če delaš prave stvari na pravi način, prevladajo prvi.
 
   Podporno okolje

Član: Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerze v Mariboru
Tovarna podjemov, univerzitetni podjetniški inkubator Univerze v Mariboru je del inovacijskega ekosistema RAZ:UM. Storitve inkubatorja so primarno namenjene komercializaciji podjetniških idej študentov, raziskovalcev in profesorjev univerze ter tudi idej drugih inovativnih posameznikov. Več...
 

Avtor vsebine: Nataša Rus,
koordinator dogodkov
 
> Nazaj na vse
Ustanovitelj podjetja
ASK
Inovativni izdelki
 
Mentor v programih
Go:Global Slovenija
SGH pospeševalnik
GG pospeševalnik
Vključen v programe