Nagrada Slovenski start-up leta

Iščemo, izpostavljamo in nagrajujemo ambasadorje slovenskega start-up podjetništva. Tista start-up podjetja oziroma ekipe, ki s svojimi dosežki, dejanji, ugledom in razvojnim potencialom predstavljajo novo generacijo slovenskih inovativnih podjetnikov.

Hurra Studios je Slovenski start-up leta 2019!
 
 

Projekt slovenske start-up skupnosti

Nagrada Slovenski start-up leta je projekt aktivnih deležnikov slovenskega start-up ekosistema. Njihova vloga je sodelovanje pri nominaciji kandidatov za nagrado ter domači in mednarodni promociji finalistov ter prejemnika naziva. Glavni organizator projekta je Start:up Slovenija, ki se ji je v letu 2016 kot soorganizator pridružil ABC pospeševalnik. Že tradicionalno pa nagrado organiziramo s podporo Slovenskega podjetniškega sklada in Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Nagrado Slovenski start-up leta si lahko prisluži slovensko inovativno start-up podjetje s potencialom rasti na globalnih trgih. Z nagrado želimo ključni deležniki slovenskega start-up ekosistema izpostaviti in nagraditi podjetja in njihove ekipe, ki s svojo vztrajnostjo, globalno prepoznanimi dosežki ter drzno razvojno vizijo predstavljajo zgled v domačem in tujem start-up okolju.
 
Prejemnik naziva Slovenski start-up leta postane tudi ambasador slovenske start-up skupnosti. Organizatorji nagrade prejemniku naziva pri tem nudijo aktivno PR in drugo podporo, pri čemer bo zmagovalca kristalni kip leto dni spominjal na to, da poleg svojih uspehov v medijih in na dogodkih doma ter v tujini promovira tudi slovensko start-up skupnost.

Organizatorji objavimo javni poziv za zbiranje nominacij start-up podjetij, ki ustrezajo kriterijem nagrade. Vsak aktivni člani start-up ekosistema lahko do 21. aprila 2019 nominira le eno start-up podjetje. Svojo nominacijo pisno utemelji skozi odgovore na vnaprej določena kratka vprašanja, vezana na nominirano start-up podjetje in predlagatelja nominacije. Nominirano podjetje mora biti seznanjeno z nominacijo in se z njo strinjati. Nominirano ne more biti podjetje, ki je že prejelo nagrado Slovenski start-up leta.

Vse prejete nominacije obravnava nominacijski odbor, katerega sestavlja predstavnik Start:up Slovenija in drugi aktivni člani slovenskega start-up ekosistema, ki izvajajo oziroma sodelujejo pri izvajanju zasebnih in javnih programov za podporo start-up podjetjem. Vsak član nominacijskega odbora odda svoj glas in rangira pet nominirancev s skupnega seznama, pri čemer ne more glasovati za svojega nominiranca.

Pet najbolje ocenjenih start-upov se uvrsti v finale, zmagovalec prejme obisk Slush festival-a, ki bo novembra v Helsinkih, prav vseh pet finalistov pa potuje na Pioneers na Dunaj.
Nagrada za zmagovalca vključuje vstopnico na festival, letalski prevoz in nastanitev za eno osebo, nagrada za finaliste pa vstopnico na Pioneers.
 

nominirajte svojega kandidata!

Zadnji rok za oddajo nominacije je 21. april 2019!
 
 

Pogoji za nominirana podjetja

V izboru lahko sodelujejo start-up podjetja, ki izpolnjujejo naslednje pogoje:
 1. Podjetje je bilo ustanovljeno v Republiki Sloveniji, jedrna ekipa deluje v Sloveniji.
 2. Podjetje je ustanovljeno 1. 1. 2016 ali pozneje.
 3. Na datum nominacije podjetje še ni prejelo večje A investicijske runde (orientacijski znesek je do pol milijona EUR kumulativnih investicij, lahko tudi večji).
Nominirano podjetje je o nominaciji obveščeno in se z njo strinja. Vsakdo, ki odda nominacijo, jo tudi utemelji, kot sledi v spodnjem odstavku ...

 

Utemeljitev nominacije

Vsakdo, ki predlaga kandidata za nagrado Slovenski start-up leta, poda svojo utemeljitev tako, da odgovori na naslednja vprašanja:
 1. S katerimi dosežki, doprinosi ali vizijo predstavlja nominirano podjetje zgled v domačem in tujem start-up okolju?
 2. Kako je podjetje vključeno v slovensko gospodarstvo (zaposlovanje, partnerstva, sodelovanje v podpornih programih ...)?

Pet najbolje ocenjenih start-upov se uvrsti v finale za nagrado.

 
NOMINIRAJTE SVOJEGA KANDIDATA!

Zadnji rok za oddajo nominacije je 21. april 2019!
  
 

Kako bomo izbrali zmagovalca?


Ocenjevalna komisija

Člani ocenjevalne komisije za nagrado so ugledni slovenski in tuji podjetniki, ki so povezani z delovanjem in razvojem slovenskega start-up ekosistema. Naloga komisije je, da izmed petih start-upov finalistov izbere zmagovalca.
 


Ocenjevalni kriteriji

Ocenjevalna komisija za nagrado Slovenski start-up leta bo finaliste ocenjevala po štirih kriterijih:
 • Produkt: Podjetje je uspešno potrdilo vrednost svojih produktov na trgu s katerimi rešuje pomembno bolečino oziroma problem ciljne skupine uporabnikov. Uspešna potrditev vrednosti se odraža v številu prvih uporabnikov in njihovi rasti, pri čemer so seveda še najpomembnejši plačljivi kupci.
 • Investitorji: Podjetje je s svojim produktom in poslovnim modelom uspelo pridobiti potrditev s strani domačih oziroma tujih investitorjev, ki so podjetju dodali dodaten kapital in tudi druge resurse. Pri tem so posebej dragoceni izkušeni in mednarodno uveljavljeni investitorji.
 • Ekipa: Podjetje vodi kompetentna, predana in dobro organizirana ekipa z jasno vizijo in komplementarnimi znanji in izkušnjami (tehnične, organizacijske, prodajne sposobnosti), ki jim bo omogočala nadaljno uspešno izgrajevanja podjetja. 
 • Potencial za uspešno poslovanje in rast (celovit poslovni model): Celoten poslovni model je inovativen, zasnovan na logičnih in s strani trga preverjenih predpostavkah, ki ne izkazujejo vidnejše šibkosti / slabosti. Podjetje ima vsaj določeno neubranljivo prednost. Podjetje ima potencial za razvoj dobrega posla na obetavnem, dovolj velikem in rastočem trgu. Rezultati se že oziroma se bodo odražali v visokih prihodkih, številu zaposlenih, dobičkonosnosti in celo verjetnostjo za disrupcijo industrije oziroma določene tržne niše.
Komisija za nagrado kandidate ocenjuje po zgornjih kriterijih, pri čemer informacije črpa iz prijavnice in drugih javno dostopnih podatkov.

 

Razglasitev zmagovalca in nagrade

Člani ocenjevalne komisije se bodo sestali pred konferenco PODIM  in izbrali zmagovalca, ki bo v okviru prvega PODIM konferenčnega dne slavnostno razglašen na večernem gala dogodku. 

Nagrade za zmagovalca in finaliste:
 • "All-inclusive" paket za obisk Slush Festivala v Helsinkih, ki ga prejme zmagovalec.
Slush Festival
 
 • Obisk festivala Pioneers na Dunaju za vse finaliste.


 
NOMINIRAJTE SVOJEGA KANDIDATA!

Zadnji rok za oddajo nominacije je 21. april 2019!
  


   


Ne zamudite novosti na startup sceni!

Prijavite se na naše e-novice in obveščali vas bomo o vseh aktualnih dogodkih, novicah, dosežkih in razpisih.