Novica

Koofr je slovenski start-up leta 2013!

/15.5.2013, Avtor: Stanislava Vabšek
Podjetje Koofr je zmagovalec nacionalnega tekmovanja Start:up leta 2013. Na današnji svečani podelitvi v okviru konference PODIM 2013 je prejelo zmagovalni kristalni kipec, ček za 10.000 EUR in izobraževalni program CEED Slovenija. 

Podjetje Koofr d.o.o. je zmagovalec letošnjega nacionalnega tekmovanja Start:up leta 2013. Na današnjem svečanem zaključku, ki je potekal v okviru mednarodne podjetniške konference PODIM v Hotelu Habakuk v Mariboru, je direktor podjetja Damjan Matičič iz rok predsednice vlade RS mag. Alenke Bratušek prejel zmagovalni kristalni kipec, izdelan v Steklarni Rogaška. Ček v vrednosti 10.000 EUR in program CEED Slovenija sta zmagovalcu izročila strokovni vodja tekmovanja mag. Matej Rus in direktorica Slovenskega podjetniškega sklada mag. Maja Tomanič Vidovič. Posebno priznanje za Najbolje spisan poslovni načrt je prejelo podjetje Eforma d.o.o.
 

 
Koofr d.o.o. je podjetje ki se ukvarja z razvojem programske opreme za računalništvo v oblaku. Ustanovljeno je bilo februarja 2013, pričetek razvoja produkta pa sega v leto prej. Ekipa Koofra se ponaša z dolgoletnimi izkušnjami na področju razvoja programske opreme, upravljanjem startup podjetij in vodenjem projektov.
 
Ključni izdelek Koofr je spletni in mobilni vmesnik za dostop do različnih sistemov hrambe podatkov, ki omogoča shranjevanje, upravljanje in distribucijo datotek z uporabo lastnega oblaka, temelječega na obstoječi strojni opremi kupcev. Ekipa je posebno pozornost namenila podpori za t.i. objektno hrambo podatkov, ki omogoča izgradnjo velikih pomnilnih sistemov, kot jih premorejo največja svetovna podjetja, z uporabo običajne, poceni strojne opreme.
 
Primarne stranke so ponudniki internetnih storitev in telekomi po vsem svetu, ki lahko s pomočjo Koofra svojim uporabnikom ponudijo storitev shranjevanja podatkov v oblaku. Podjetje se partnersko povezuje tudi z vodilnimi svetovnimi proizvajalci strojne opreme z namenom združevanja strojnih in programskih rešitev v nove, celovite produkte. Podjetje je član Tehnološkega parka Ljubljana. Podjetje je za zmago prejelo denarno nagrado v višini 10.000 EUR, podjetniško usposabljanje centra CEED Slovenija in kristalni kipec, ki so ga izdelali v Steklarni Rogaška v sodelovanju s slovensko modno oblikovalko Majo Ferme.
 
Podjetje Eforma d.o.o., ki razvija informacijjske rešitve v gradbeništvu in arhitekturi in z aplikacijo Moj Mojster povezuje uporabnike in ponudnike, je po mnenju strokovne komisije pripravilo najbolje spisan poslovni načrt, ki je jasen in objektiven ter pregledno pojasnjuje njihovo storitev ter potencial za uspešen posel.
 
Zmagovalca letošnjega tekmovanja je 13 članska strokovna komisija, ki ji predseduje prof. dr. Miroslav Rebernik, sestavljajo pa jo ugledni podjetniki, investitorji, predstavniki podpornega okolja in profesorji, izbrala izmed petih finalistov. Finalisti, ki jih je izmed vseh prijav izbrala predselekcijska komisija, so poleg podjetja Koofr in Eforma še podjetja HomeOgarden, MycoMedica in SmartPA.
 
Ob razglasitvi je prof. dr. Miroslav Rebernik poudaril, ”da se na tekmovanje prijavi vsako leto vse več startup podjetij, njihove ideje pa so vse bolj razdelane in tudi realno izvedljive. Ob številnih izjemno dobro obiskanih dogodkih v sklopu tekmovanja zaznavamo, da startupi niso več eksotika, ampak jih številni talentirani posamezniki pričenjajo razumevati kot alternativno karierno pot. Veseli, da to podjetniško gibanje vse bolj sprejema tudi podporni podjetniški ekosistem in uradne inštitucije. Vedeti pa moramo, da je start-up tekmovanje šele začetek procesa, ki ga je treba z ustrezno mentorsko in svetovalno podporo še naprej spremljati in podjetniškim start up talentom ustvarjati okolje, da se bodo lahko razvili v globalno uspešna podjetja.«
 
Na letošnje že šesto tekmovanje sta se s poslovnimi načrti prijavila 102 start-up podjetja. »Slovensko tekmovanje start-up podjetij se vse bolj uveljavlja kot osrednji medij za prepoznavo in nagrajevanje bodočih podjetniških zvezd, ki svoje znanje in inovativne ideje skušajo uveljaviti v podjetniški praksi. V dosedanjih šestih krogih se je tekmovanja udeležilo že 361 mladih slovenskih inovativnih podjetij, na delavnicah in dogodkih pa je sodelovalo več kot 4.500 posameznikov. Že drugo leto smo na pobudo Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo tekmovanje povezali z razpisom P2 Slovenskega podjetniškega sklada. Tako si bodo lahko udeleženci tekmovanja z dobro uvrstitvijo priborili do 25 točk od skupno 100 možnih v okviru razpisa P2« je povedal mag. Matej Rus, strokovni vodja tekmovanja Start:up Slovenija.
 
Svečane razglasitve start-up podjetja leta se je letos udeležilo rekordno število ljudi, s čimer gre za enega največjih podjetniških dogodkov v Sloveniji in predstavlja vrhunec dogajanja prvega dne konference PODIM. Iz leta v leto imajo mlada start-up podjetja vedno večjo težo v strutkuri slovenskega gospodarstva, saj aktivno prispevajo k ustvarjanju novih delovnih mest, ekonomski dinamiki in gospodarski rasti. Konferenca PODIM in tekmovanje Start:up leta kot osrednja nacionalna programa tako že tradicionalno prispevata k spodbujanju podjetniške aktivnosti v Sloveniji.
 
Nosilec tekmovanja Start:up leta je Tovarna podjemov (zavod IRP). Pri izvedbi tekmovanja kot soorganizatorji sodelujejo, Tehnološki park Ljubljana, Slovenski podjetniški sklad in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo. Strateška partnerja tekmovanja sta RC IKT iz Kranja in Primorski tehnološki park. V tekmovanju že tradicionalno kot strateška partnerja iz gospodarstva sodelujeta Nova KBM s svojim Podjetniškim centrom NKBM in Microsoft Slovenija z Microsoft innovation centrom. Strateški nacionalni partner je Združenje inkubatorjev in tehnoloških parkov Slovenije, promocijski partner pa SPIRIT Slovenija.
NAZAJ NA VSE OBJAVE
 
Avtor vsebine: Stanislava Vabšek,
komuniciranje in pr Start:up Slovenija
 
Start:up Slovenia
Iniciativa Start:up Slovenija je aktivna povezovalka in promotorka javnih ter zasebnih deležnikov slovenskega start-up ekosistema. V sodelovanju z njimi izvajamo in promoviramo tudi javne nacionalne programe za podporo inovativnega podjetništva. Z vsemi naštetimi aktivnostmi in partnerji si prizadevamo postaviti Slovenijo na zemljevid uveljavljenih evropskih start-up vozlišč. Nosilca Iniciative sta strateško povezana Tovarna podjemov in Tehnološki park Ljubljana. Člani iniciative so Primorski tehnološki park, Pomurski tehnološki park, Inkubator Savinjske regije, SAŠA inkubator, RC IKT in RCR Zasavje. Vse partnerje Iniciative najdete na www.startup.si/sl-si/delezniki. Več...
 

> Nazaj na vse objave