Novica

Uspešen vseslovenski Startup vikend

/25.11.2013, Avtor: Stanislava Vabšek
Več kot 300 študentov z 82 podjetniškim idejami je cel vikend razvijalo podjetniške ideje in poslovne modele zanje ter ustvarjalo svojo karierno prihodnost.

Na nacionalnem dogodku Startup vikend Slovenija, ki je od 22. do 24. novembra 2013 potekal v petih mestih na šestih lokacijah po Sloveniji, je več kot 300 študentov razvijalo podjetniške ideje in ustvarjalo svojo karierno prihodnost. Študentske ekipe so pod skrbnim vodstvom izkušenih mentorjev in prekaljenih podjetnikov v enem vikendu zgradile prototip in poslovni model svoje rešitve ter postavile temelje za nadaljnji razvoj idej v podjetja.

 
Startup vikendi so intenzivni, interdisciplinarni in na konkretizacijo poslovnih idej usmerjeni dogodki, hkrati pa tudi zabavni vikendi, na katerih študentje razvijajo svoje poslovne idejo po najsodobnejših metodologijah, kot so d.school, lean startup in business model generation. Gre za metodologije, ki jih učijo najboljše poslovne šole, kot so denimo Stanford, Harvard, MIT in druge.
 
Sodelovalo več kot 50 izobraževalnih institucij
Interdisciplinarne ekipe, sestavljene iz študentov 43 različnih slovenskih fakultet in 9 visokošolskih zavodov, so tekmovale v tem, kdo bo v izjemno skoncentriranem času (v dveh ali treh dneh) ustvaril boljši prototip oziroma poslovni model podjetja, ki so ga tudi preverili na trgu.
 
  Utrinke s Startup vikenda najdete na:
Tehnološki park Ljubljana (Ljubljana)
Ljubljanski univerzitetni inkubator (Ljubljana)
Tovarna podjemov (Maribor)
Primorski tehnološki park (Nova Gorica)
Podjetniški inkubator Podbreznik (Novo mesto)
Univerzitetni razvojni center in inkubator Primorske (Koper)
     
 
Potek dogodkov
Sodelujoče študente so z motivacijskimi nagovori spodbudili v posamezni regiji uspešni in izkušeni podjetniki, ki so študentom razkrili svojo podjetniško zgodbo ter jim podali koristne nasvete iz prve roke o tem, kako se lotiti zahtevnega podjetniškega dela in zgraditi uspešno podjetje.
 
Študentje so nato imeli priložnost predstaviti svoje podjetniške ideje ter prepričati udeležence, da je njihova ideja vredna nadaljnjega razvijanja. Po predstavitvah so udeleženci glasovali za najboljše ideje in na podlagi števila udeležencev je bilo izbrano določeno število idej z največ glasovi. Vodje skupin so nato morale oblikovati ekipo posameznikov z različnimi profili ter pričeti z delom.
 
Oblikovale so se interdisciplinarne skupine študentov različnih fakultet, kjer je vsak član s svojim znanjem in idejami pripomogel k boljši realizaciji ideje. Študentje so dobili vsa potrebna znanja in napotke za uspešen razvoj poslovnega modela podjetja. Zadnji dan tekmovanja so predstavili rezultate, ki so zajemali prototip, Business Model Canvas, osnutek prodajne spletne strani, anketo med potencialnimi kupci in Power Point predstavitev.
 
Podjetniški mentor Lojze Bertoncelj, ki je cel vikend spremljal napredek posameznih ekip v Ljubljani, je povedal: »Študentje so perfektni in zelo nezahtevni. Potrebujejo malo prostora, nekaj kosov pice, nekaj pločevink energije in en vikend časa. Imajo vso potrebno energijo in so se pripravljeni učiti. To, kar uspejo narediti v dobrih dveh dneh, v resničnih podjetjih včasih potrebujejo tedne. Iskreno sem jim hvaležen za izjemno izkušnjo minulega startup vikenda.«
 
Študentski podjetniški zmagovalci
Zadnji dan tekmovanja je komisija, ki jo sestavljajo mentorji, podjetniki in predstavniki skladov tveganega kapitala, na vsaki izvedbeni lokaciji med vsemi idejami razglasila zmagovalca. Zmagovalne ekipe so:
  • Ljubljana (Tehnološki park Ljubljana): ekipa de TENS - aplikacija za elektro stimulacijo mišic preko pametnih telefonov
  • Ljubljana (Ljubljanski univerzitetni inkubator): ekipa HerbTank - samooskrben akvaponičen sistem za domačo uporabo
  • Maribor: Pečica s pametnim steklom
  • Nova Gorica: FOREST SPIRIT- blagovna znamka vrhunskih lovskih oblačil
  • Koper: Prototip S multifunkicionalne študentske mize
  • Novo mesto: Helth E – aplikacija za pomoč potrošnikom pri izbiri zdrave prehrane
 
Navdušujoča mnenja udeležencev
O vikendu, polnem razvijanja podjetniškega in kreativnega razmišljanja, timskega dela, pozitivne energije in želje po novih znanjih, so študentje v Ljubljani povedali:
 
»Startup vikend je bil odlična priložnost za učenje od najboljših. Zelo cenim organizacijo in support mentorjev. In zelo sem vesela, da sem imela tako kul ekipo s katero je bilo res fajn delat. Še enkrat sem se naučila, kako pomembno je, da gre ekipa ven na ulico in preveri idejo ter da je med člani ekipe kemija in kolegialnost« je povedala Katarina Jazbec, udeleženka Startup vikenda Ljubljana.
 
»Najbolj všeč mi je, da so ljudje enako misleči in dobili smo super ekipo. Mentorji so bili zelo dobri in pripravijo te do tega, da sam najdeš rešitev. Z veseljem bom razširila novico med kolege naj se udeležijo Startup vikenda, jaz zagotovo pridem na naslednjega«, Karmen Koren, udeleženka Startup vikenda Ljubljana.
 
Cilj tovrstnega usposabljanja je spodbuditi nastajanje inovativnih podjetniških idej, predvsem pa študentom predstaviti orodja, ki so v današnjem času ključna za podjetniško oziroma inovativno udejstvovanje, hkrati pa je tovrsten pristop pomemben za razvoj mehkih veščin, ki so danes nujne za njihov karierni razvoj.
 
Enotno podjetniško akcijo za mlade, ki poteka ob priložnosti globalnega tedna podjetništva organizirajo člani konzorcija Zavod Ypsilon, Tehnološki park Ljubljana d.o.o., Ljubljanski univerzitetni inkubator d.o.o., Tovarna podjemov, podjetniški inkubator Univerza v Mariboru, Primorski tehnološki park d.o.o., Univerzitetni inkubator Primorske d.o.o. in Razvojni center Novo Mesto d.o.o., in sicer v okviru programov Iniciative Start:up Slovenija in 47 visokošolskih zavodov, v okviru petih univerzitetnih oziroma visokošolskih središč. Izvedbo projekta sta omogočila agencija SPIRIT Slovenija in Ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo.
 
Nacionalna koordinatorka:
Elvisa Basailovič, Zavod Ypsilon in Tehnološki park Ljubljana
T: 01 620 34 01
E: elvisa.basailovic@tp-lj.si
 
NAZAJ NA VSE OBJAVE
 
Avtor vsebine: Stanislava Vabšek,
komuniciranje in pr Start:up Slovenija
 
Start:up Slovenia
Iniciativa Start:up Slovenija je aktivna povezovalka in promotorka javnih ter zasebnih deležnikov slovenskega start-up ekosistema. V sodelovanju z njimi izvajamo in promoviramo tudi javne nacionalne programe za podporo inovativnega podjetništva. Z vsemi naštetimi aktivnostmi in partnerji si prizadevamo postaviti Slovenijo na zemljevid uveljavljenih evropskih start-up vozlišč. Nosilca Iniciative sta strateško povezana Tovarna podjemov in Tehnološki park Ljubljana. Člani iniciative so Primorski tehnološki park, Pomurski tehnološki park, Inkubator Savinjske regije, SAŠA inkubator, RC IKT in RCR Zasavje. Vse partnerje Iniciative najdete na www.startup.si/sl-si/delezniki. Več...
 

> Nazaj na vse objave