Opis dogodka

IOT - prihodnost povezanega sveta + predpoletno MEGA startup druženje

27. junij ob 19:05 - KID Kibla
 
 

IoT ali internet stvari velja za enega najpomembnejših trendov, ki že in še bo oblikoval zasebno in poslovno okolje. Trendi kažejo, da bodo v prihodnjih letih “pametne” in povezane naprave postopoma nadomestile staromodne - nepovezane in neumne.

Pametne in povezane naprave, zakaj pravzaprav gre?

Govorimo o napravah, ki so preko omrežja povezana na internet, kar omogoča, nenehno spremljanje stanja naprave (geografska lokacija, delovanje,...) in njenih senzorjev (recimo temperatura, videokamera, zaznavanje gibanja,...). Hkrati pa nenehna povezanost naprav omogoča “sodelovanje” z drugimi povezanimi napravami. Na primer pametni termostat Nest na podlagi lokacije iz našega mobilnega telefona ve, kdaj se približujemo domu ter lahko tako ob pravem trenutku vklopi hlajenje.


Če omenimo samo nekaj najbolj znanih “pametnih naprav”, ki so v zadnjem obdobju temeljito pretresla vedenjske vzorce ter svoje industrije: pametni termostat Nest je naše domove spremenil v varčne in pametne, pametni avtomobil Tesla je sposoben avtonomne vožnje in predvidevanja nesreč, pametna hišni pomočnik Google Home ali Amazon Alexa pa omogočata glasovno upravljanje naprav v našem domu, predvajanje glasbe ali iskanje po spletu ali pa enostavna Philipsova žarnica Hue, ki jo lahko upravljate preko svojega mobilca. Seveda je poleg naštetih uporabniških naprav še veliko število takšnih, ki podjetjem omogočajo učinkovitejše ali varnejše poslovanje.

Kje začeti in kje se skrivajo poslovne priložnosti?Celovit vpogled v IoT svet vam bodo omogočili štirje gostje tokratnega müslija:

Chuck Goldman je investitor in izvršni direktor za področje IoT pri ameriškem Sky  Ventures Group, ki so specializirani za naložbe v nove tehnologije in inovacije na  področju zdravstva. Preden se je Chuck podal v investitorske vode, je bil kot višji  direktor v Applu tesni sodelavec legendarnega Steve Jobsa. Chuck bo razkril  prihodnost povezanega sveta in kje se v njem skrivajo poslovne priložnosti za  startupe.

Uroš Mesarič Kunst je vodstveni tehnološki inženir v podjetju Comtrade Digital Services in odgovoren za področje storitev za IoT. Predstavil nam bo razvoj in  delovanje tehnoloških IoT platform Eclipse Kapua in Eclipse Kura. Obenem nam bo v živo s pomočjo računalnika Raspberry Pi in temperaturnega senzorja sestavil  enostavno IoT napravo.
 
Dr. Dušan Heric
 ustanovitelj in direktor podjetja Poligram, ki razvija in trži sistem za sledenje Trak8. Dušan nam bo razložil, kako je s pametnimi sledilci ustvaril donosen posel in kateri so bili ključni izzivi pri razvoju in trženju njegove rešitve.

Robert Sraka, poslovnež, tehnološki navdušenec in direktor Službe zavarovanj  nove generacije Zavarovalnice Sava. Robert bo predstavil kje in zakaj v zavarovalnici vidijo IoT ter zakaj se v partnerstvu s Tovarno podjemov vse bolj intenzivno povezujejo s startupi. Robert bo tudi napovedal velik jesenski hackathon zaradi katerega bo podjetniška jesen v našem mestu še posebej pestra.
 

Trije argumenti, zakaj ne smete zamuditi tokratnega müslija?

1. IoT ni več samo prihodnost temveč že sedanjost. Za razumevanje poslovnega sveta moramo zato dobro razumeti IoT, da bomo lahko soustvarjali prihodnost.

2. IoT je poslovni model, ne zgolj pametne naprave. Zato je potrebno razumeti celoten ekosistem, ki ga mega trend IoT vleče za seboj.

3. Če ne želite ostati v “kameni dobi” temveč želite sodelovati pri spreminjanju sveta in sokreiranju inovacij, potem spoznajte startupterje in predstavnike korporacij, ki ključni pri spremembah v prihodnosti.

Po dogodku vam bomo tudi predstavili priložnosti, ki se vam ponujajo v okviru projekta Digitrans (digitalna transformacija v podonavski regiji), ki se ukvarja z digitalno transformacijo v podjetjih. Digitalna revolucija ne vpliva samo na proizvodne dejavnosti, ampak tudi na druge sektorje, kot so na primer storitve in obrti. Cilj tega projekta je spodbuditi mala in srednja podjetja, da opredelijo in aplicirajo svoj lastni digitalni poslovni model.

Dogodek bo potekal v angleškem jeziku.
 

Povezovanje za širjenje poslovne mreže

Med 11:00 in 14:00 uro bo potekalo organizirano srečanje s Chuckom Goldmanom, Juretom Verhovnikom in drugimi svetovalci Tovarne podjemov, namenjeno članom Tovarne podjemov, z namenom pomoči pri povezovanju in vstopu na globalna tržišča.
 

Predpoletno druženje mariborske startup skupnosti

Tokratni Startup Müsli bo zadnji pred poletnim oddihom, zato vabimo vse mariborske startuperje, da skupaj nazdravimo uspešni prvi polovici leta ter novim izzivom, ki nas čakajo v drugi. Na druženju se nam bodo pridružili tudi predstavniki večjih uveljavljenih podjetij, ki se aktivno povezujejo z mariborsko startup skupnostjo: Nova KBM, Zavarovalnica Sava, Pošta Slovenije, Comtrade Digital Services in Večer.

Dogodek bo trajal do 22. ure, potem sledi neformalno druženje.

 
 

Kontaktna oseba

Nataša Rus
Start:up Slovenia
T: 022294270
Lokacija

http://www.mapsembed.com/sportscheck-gutschein/
 
Start:up Slovenia
Iniciativa Start:up Slovenija je aktivna povezovalka in promotorka javnih ter zasebnih deležnikov slovenskega start-up ekosistema. V sodelovanju z njimi izvajamo in promoviramo tudi javne nacionalne programe za podporo inovativnega podjetništva. Z vsemi naštetimi aktivnostmi in partnerji si prizadevamo postaviti Slovenijo na zemljevid uveljavljenih evropskih start-up vozlišč. Nosilca Iniciative sta strateško povezana Tovarna podjemov in Tehnološki park Ljubljana. Člani iniciative so Primorski tehnološki park, Pomurski tehnološki park, Inkubator Savinjske regije, SAŠA inkubator, RC IKT in RCR Zasavje. Vse partnerje Iniciative najdete na www.startup.si/sl-si/delezniki. Več...
 


> Nazaj na vse dogodkeKoledar dogodkov
> Pokaži vse dogodkeNe zamudite novosti na startup sceni!

Prijavite se na naše e-novice in obveščali vas bomo o vseh aktualnih dogodkih, novicah, dosežkih in razpisih.