Blog

Rad sodelujem z ljudmi, ki kreirajo svojo usodo

/25.8.2014, Avtor: Stanislava Vabšek
Jure Mikuž, startup mentor in direktor sklada tveganega kapitala RSG Kapital, v kratkem intervjuju o tem, zakaj je pripravljen pomagati startupom in kaj bo njegov ključni nasvet vsem, ki se podajajo v boj za globalni preboj podjetja …

 

Zakaj ste kot mentor pripravljani pomagati mladim podjetnim talentom?

Predvsem zato, ker me veseli sodelovati z ljudmi, ki se odločijo, da bodo sami kreatorji svoje usode in se ne predajajo malodušju in pesimizmu, ki je danes tako globoko zakoreninjen v naši družbi. 
 

Kaj vse je potrebno za uspešen globalni preboj startup podjetja? 

Ključna za tovrsten uspeh je kombinacija znanja v podjetju, ki zajema tako produktno znanje kot prodajne veščine. Vse te talente je treba povezati v delujočo celoto in jo podkrepiti še z zadostno količino kapitala, da se podjetje lahko uspešno spopade z vsemi izzivi, ki ga čakajo pri tovrstnem boju.  
 

Kaj bo vaš glavni nasvet podjetnikom, katerim boste mentor v programu pospeševalnikov Start:up Geek House in Go:Global Slovenia?

Ključno je, da se podjetniki svojih projektov lotevajo z dolgoročno in kratkoročno strategijo. Dolgoročna strategija naj bo osnova za "big picture", ki je nujen. Hkrati pa je treba poznati tudi majhne korake, s katerimi pridemo do željenega cilja. 
 

Kako pomemben je pri tem dostop do kapitala? 

Kapital je nujen za doseganje uspešnih podjetniških zgodb! Predvsem v semenskih fazah je iskanje zasebnega investitorja izredno težavno opravilo, saj zaradi visokega tveganja vlagateljev ni ravno na pretek.
 

Ali bosta razpisa za 50.000 € konvertibilnega posojila oziroma 200.000 € javne lastniške investicije pri tem v pomoč?

Programa, prek katerih bodo imeli nekateri podjetniki dostop do teh sredstev, se mi zdita zelo pomembna, celo nujna. A hkrati opozarjam, da nista zadostna pogoja za uspešen razvoj inovativnih startup podjetij.

>> Jure Mikuž je ustanovitelj in direktor prvega in najuspešnejšega slovenskega sklada tveganega kapitala, v katerega so svoj kapital vložila uveljavljena slovenska podjetja, kot so Gorenje, Sava, Kolektor, FMR, Instrumentation Technologies ter tudi GZS. Jure je član nadzornih svetov in upravnih odborov v družbah Celtra, Tab Systems in MountVacation. Aktivno spodbuja podjetniško kulturo ter redno nastopa kot predavatelj na temo financiranja podjetij in procesa pridobivanja kapitala na različnih podjetniških dogodkih v Sloveniji in tujini. Preden je prevzel vodstvo družbe RSG Kapital je bil pomočnik vodje upravljanja sredstev pri KD Group in borzni posrednik pri borzno posredniških družbah eBrokers ter Poteza BPH, kjer je vodil oddelek borznega posredovanja in zalednih služb.

Z Juretom smo se pogovarjali v času promocije obeh novih podjetniških pospeševalnikov - Start:up Geek House in Go:Global Slovenia, ki inovativnim startup podjetjem v sodelovanju s Slovenskim podjetniškim skladom zagotavljata  50.000 € ali 200.000 € kapitala ter celotno infrastrukturo za zagon in tržni preboj podjetja. Roadshow dogodki z vsemi informacijami o novih programih bodo od 2. do 5. septembra potekali v LjubljaniMariboruNovi Gorici in Celju, kjer bo v soboto, 6. septembra, organiziran še zaključni Roadshow vikend Celje. Izberite najbližjo lokacijo in se prijavite! Udeležba je brezplačna, prijava je obvezna.
         
 
NAZAJ NA VSE OBJAVE
 
Avtor vsebine: Stanislava Vabšek,
komuniciranje in pr Start:up Slovenija
 
Start:up Slovenia
Iniciativa Start:up Slovenija je aktivna povezovalka in promotorka javnih ter zasebnih deležnikov slovenskega start-up ekosistema. V sodelovanju z njimi izvajamo in promoviramo tudi javne nacionalne programe za podporo inovativnega podjetništva. Z vsemi naštetimi aktivnostmi in partnerji si prizadevamo postaviti Slovenijo na zemljevid uveljavljenih evropskih start-up vozlišč. Nosilca Iniciative sta strateško povezana Tovarna podjemov in Tehnološki park Ljubljana. Člani iniciative so Primorski tehnološki park, Pomurski tehnološki park, Inkubator Savinjske regije, SAŠA inkubator, RC IKT in RCR Zasavje. Vse partnerje Iniciative najdete na www.startup.si/sl-si/delezniki. Več...
 

> Nazaj na vse objave
Koledar dogodkov
> Pokaži vse dogodkeNe zamudite novosti na startup sceni!

Prijavite se na naše e-novice in obveščali vas bomo o vseh aktualnih dogodkih, novicah, dosežkih in razpisih.